szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Várhatóan pénteken hirdeti ki másodfokú döntését a West Balkán nevű szórakozóhelyen két évvel ezelőtt történt, három halálos áldozatot követelő diszkótragédia ügyében a Fővárosi Törvényszék.

A Nyugati téri - azóta bezárt - szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel csaknem háromezer fiatal zsúfolódott be, amikor egy tumultusban három fiatal lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

A tragédia másnapján Orbán Viktor miniszterelnök utasította a belügyminisztert: tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, és folyamatosan tájékoztassa az ehhez szükséges lépésekről.

Az ügyészség Szalontai Győzőt, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetőjét, az intézmény bérbeadóját, továbbá Kecskés Tamás és Csanádi József rendezvényszervezőket, és a program biztonságáért felelős Hranek Istvánt vádolta meg az ügyben. Az eljárás során mind a négyen tagadták bűnösségüket, védőik nem egyszer szóltak más vádlottak, illetve a hatóságok felelősségéről, abban azonban minden ügyvéd egyetértett, hogy saját védence ártatlan.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly nyári elsőfokú ítéletében két év, nyolc hónap fogházra ítélte a négy vádlottat halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt, melyért a törvény szerint kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásában számos szabályszegést rótt a vádlottak terhére a bíróság, melyek álláspontja szerint közvetlenül vezettek a veszélyhelyzet kialakulásához és ok-okozati összefüggésben álltak a tragédiával. A legnagyobb mulasztás az lehetett, hogy miközben a hatóságok szerint mindössze 356 ember szórakozhatott volna biztonságosan a West Balkánban, a szervezők 1500-1800 lehetséges vendégről egyeztettek, Kecskés pedig már 4200 karszalagot rendelt a beléptetéshez. Végül 2883 fiatal jutott be a tragikus éjszakán, ami az engedélyezett létszám nyolcszorosa, miközben csupán tíz biztonsági őr volt.

Az elsőfokú döntés ellen a vád és a védelem egyaránt fellebbezett, így került az ügy másodfokon a törvényszékre, ahol a szerdai tárgyaláson az ügyész súlyosbítást, a vádlottak védői pedig részben felmentést, részben enyhítést, részben pedig új elsőfokú eljárást kértek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusos Mike Pence kabinetfőnöke

Koronavírusos Mike Pence kabinetfőnöke

A hazugságvizsgáló és ami mögötte van – illetve ami mögötte lesz

A hazugságvizsgáló és ami mögötte van – illetve ami mögötte lesz

Trump kabinetfőnöke beismerte, nem is akarják ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt

Trump kabinetfőnöke beismerte, nem is akarják ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt