szerző:
MTI

A Medián közvélemény-kutató szerint a lakosság 69 százaléka szerint büntetés helyett inkább segíteni kellene a hajléktalanokat, és a megkérdezettek erről alkotott véleményét lényegesen nem befolyásolja a pártszimpátiájuk - közölte a Menhely Alapítvány hétfőn az MTI-vel.

A hajléktalanokat segítő alapítvány felkérésére a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által készített országos, reprezentatív márciusi közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a lakosság 69 százaléka szerint egyértelműen inkább segíteni kellene a hajléktalanokat, és csupán 2 százaléka szerint kellene inkább büntetni. A kormánypártok szimpatizánsainak kétharmada is inkább segítene az ilyen helyzetben lévőkön.

A Menhely Alapítvány közleménye kiemelte: csak minden harmadik ember gondolja azt, hogy a hajléktalanok maguk tehetnek a helyzetükről. Emellett az emberek csaknem kétharmadát azért zavarja a hajléktalanság, mert azt gondolják: jobb lenne, ha mindenkinek lenne hol laknia. A megkérdezettek 85 százalékának az a véleménye, hogy a hajléktalanokat is segíteni kellene, hogy megéljenek a munkájukból, 80 százalékuk szerint több emberi és szociális gondoskodás kellene, és 78 százalékuk hasznosnak tartaná több hajléktalanszállót építeni, illetve több szálláshelyet kialakítani. Továbbá a válaszadók 64 százaléka javasolta a kevésbé komfortos szociális bérlakásokat felajánlani a hajléktalanoknak, és 61 százalékuk valamilyen lakhatási támogatás lehetőségét tartotta hatékonynak.

Míg az emberek többsége inkább a segítség pártján áll, abban a kérdésben megosztottabb a véleményük, hogy ki kellene-e tiltani a hajléktalanokat a belvárosból, illetve törvényben kell-e szabályozni az életvitelszerű közterületen tartózkodást - olvasható a közleményben. A többség azonban nem támogatja ezeket a megoldásokat - tették hozzá.

A közleményben a felmérés megrázó eredményének nevezték, hogy a felnőtt korú lakosság 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van olyan ismerőse, rokona vagy családtagja, aki hajléktalan. Vagyis több mint 600 ezer embernek közvetlen tapasztalatai vannak erről az állapotról - emelték ki.

Mint írták, a hajléktalanok helyzetét évente felmérő Február Harmadika Munkacsoport idei adatfelvétele során csaknem tízezer hajléktalan ember is válaszolt ugyanezekre a kérdésekre. Az eredmények szerint a válaszadók 82 százaléka elsősorban munkát szeretne, 73 százalékuk valamilyen lakhatási támogatást, 72 százalékuk több hajléktalanszállót, 71 százalékuk kevésbé komfortos szociális bérlakásokat.

Hozzáfűzték: bár a szállókon élő hajléktalanok és a közterületeken megkérdezett fedél nélküliek véleménye markánsan eltér arról, hogy rá kellene-e kényszeríteni a hajléktalanokat arra, hogy használják a hajléktalanszállókat, illetve ki kellene-e tiltani őket a belvárosból, döntő többségük nem ért egyet helyzetük ilyen kezelésével.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy rossz címre kiküldött mail miatt is óriási bírság járhat

Egy rossz címre kiküldött mail miatt is óriási bírság járhat

A Honvéd és a Vidi vívja a kupadöntőt

A Honvéd és a Vidi vívja a kupadöntőt

A Radnóti utcában csapott le az udvarias KRESZ-harcos

A Radnóti utcában csapott le az udvarias KRESZ-harcos

Meccs közben összeesett, majd meghalt egy 14 éves focista fiú Szlovákiában

Meccs közben összeesett, majd meghalt egy 14 éves focista fiú Szlovákiában

Dr. House űrkapitányként tér vissza

Dr. House űrkapitányként tér vissza

Mától tíz vadiúj motorvonat jár Nyugat-Magyarországon

Mától tíz vadiúj motorvonat jár Nyugat-Magyarországon