szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz előnye töretlen: 29 százalék támogatja a kormánypártot a teljes népességben, mögöttük 16 százalékkal kullog az MSZP. Félmillió ember biztosan elmenne szavazni, de pártja nincs – derül ki a Medián legfrissebb kutatásából.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet legfrissebb felmérése szerint az emberek többsége kormányváltást szeretne, mégis biztosan vezet a Fidesz.

Az elmúlt hónapban nem történt látványos változás a lakosság pártpreferenciáiban, ám a korábbi időszakot is figyelembe véve "mostanra egyértelművé váltak a Fidesz erősödését jelző trendek". A kormánypárt ugyanis a tavaly júniusi, mélypontot jelentő 21 százalékos népszerűséggel szemben jelenleg a lakosság 29 százalékának támogatására számíthat – olvasható a median.hu oldalon hétfőn közzétett felmérésben.

Amikor azt tudakolta a Medián, hogy az emberek 2014-ben a Fidesz-kormány hatalmon maradását vagy kormányváltást szeretnének, 54 : 33 százalékos arányban az utóbbiak kerültek többségbe. Igaz, a kormányváltók bő harmada (37 százalék) nem talál magának választható pártot – tették hozzá.

16 százalékkal elhúzott a Fidesz a teljes népességben

A pártok támogatottságáról közölt grafikon szerint a teljes népesség körében a 29 százalékos Fideszt 16 százalékkal lemaradva követi az MSZP (13 százalék), a Jobbik 11, az LMP 2, az Együtt 2014 7, a DK pedig 1 százalékon áll.

A választani tudó biztos szavazók körében a Fidesznek 50, az MSZP-nek és Jobbiknak 17-17, az Együtt 2014-nek 11, a DK-nak és az LMP-nek pedig 2 százalékos a támogatottsága.

Mint írták, egy évvel az esedékes következő választások előtt továbbra is viszonylag magas (35 százalék) azok aránya, akik egyik pártot sem támogatják. A Medián szerint ennél még inkább elgondolkodtató, hogy a 47 százaléknyi biztos szavazó közül is csaknem minden hatodik nem kötődik egyik párthoz sem – ez több mint félmillió olyan választópolgárt jelent, akik a részvételüket biztosnak gondolják, ám a pártok jelenlegi kínálatából nem tudnak választani.

"Ha ehhez még hozzászámítjuk azokat, akik valószínűleg elmennek szavazni, közel egymilliós tömeget kapunk, amely – ha egy irányba szavazna – alighanem eldöntené a választás kimenetelét" – olvasható.

A felmérés szerint a Fidesz fokozatos visszaerősödésével egy időben a kormány teljesítményének megítélése is javult, összességében azonban a kormánnyal szembeni elégedetlenség a jellemző: jelenleg is tíz válaszadóból mindössze hárman mondtak jó véleményt a kabinet eddigi munkájáról.

Javul a közhangulat

Az utóbbi időszakban a lakossági közhangulat is javulásnak indult: jelenleg is erős többségben vannak azok, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok, ám az arányuk a tavaly júniusi 80 százalékról 64 százalékra mérséklődött.

A politikusok népszerűségi rangsorának élén – államfői beiktatása óta minden hónapban – Áder János áll, és ő az egyetlen vezető politikus, akinek támogatottsága meghaladja a 40 százalékot. Őt követi Varga Mihály, Orbán Viktor, Kósa Lajos, Pokorni Zoltán (Fidesz) és Bajnai Gordon.

A felmérést április 19. és 23. között készítették az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felhős, de csapadékmentes idő várható pénteken

Felhős, de csapadékmentes idő várható pénteken

Orbán: A Janssen-vakcinákat is úgy fogjuk vizsgálni, mint a keletieket

Orbán: A Janssen-vakcinákat is úgy fogjuk vizsgálni, mint a keletieket

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével