szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindenképpen megvárja a kormány a szerződéskötéseket, és csak azután gondoskodnának azokról a vesztes trafikosokról, akiknek megélhetésük került veszélybe- értesült a hvg.hu. Ahol nem lesz trafik, oda akár a Posta is vihetné a cigarettát.

Egy magas rangú kormánypárti forrás szerint napok óta tanulmányozza a Miniszterelnökség, hogy a trafikbotrány utóhatásait hogyan lehet kezelni, miképpen lehet kompenzálni azokat az évek óta dohánykereskedéssel foglalkozókat, akik nem nyertek koncessziós jogot, és biztos megélhetésük emiatt veszélybe került.

Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című adásában múlt péntek reggel azt mondta, a kormány keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek főállásban, ne veszítsék el megélhetésüket. Mint fogalmazott, ez „becsületbeli ügy”. Lázár János, a Miniszterelnökség államtitkára pedig azt nyilatkozta, hogy azoknak a trafikosoknak ajánlják fel pályázatuk újraértékelését, akik régóta döntően dohánytermékek értékesítéséből élnek. A Miniszterelnökség pedig kedden azt közölte a hvg.hu-val, még folyik az érintettek keresése, és amint lezárul a folyamat, tájékoztatást adnak. A kormányfő ígérete egyébként reményt keltett a vesztesekben.

Értesüléseink szerint a kormány első lépésben megvárja a szerződéskötéseket, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. honlapja szerint erre május 6 és május 22 között kerül sor. Megnézik, hogy minden nyertessel tudnak-e egyáltalán szerződést kötni, a kormányzatban ugyanis 10 százalékos lemorzsolódással számolnak.  A forrás példaként említette a nullás adóigazolás meg nem létét, vagy a dohányboltokra vonatkozó előírások meglétét.  

Ezután megnézik, hány hely szabadul fel, és az 1400 vesztesből hányan vannak azok, akik évek óta főként cigarettaárusításból éltek. Ugyan Lázár János 200 főre tette ezt a számot, forrásunk szerint akár ötszázan is lehetnek.

Harmadik lépésben, ha úgy látják, hogy nem sikerült minden érintetett kompenzálni, akkor a forrás szerint nem kizárt a törvénymódosítás sem, ami a trafikhelyek számának növelésével járhat együtt.

Jöhet a Posta

Mint mondta, most úgy látják, nincs jogi lehetőség, hogy a nyertesektől, még ha botrányt is okozott a pályázatuk, elvegyék a koncessziót. Információink szerint a kormány továbbra is gondolkodik a mobilboltok nyitásának módszertanán. A forrás szerint a legköltséghatékonyabb megoldásnak a Posta tűnik, de ha az állami cég nem vállalja, akkor ennek megvalósítás Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt-re marad.

Egy magas rangú kormánypárti politikus szerint  a nem feltétlenül volt szerencsés, hogy „politikusok rokonai, vagy akár saját maguk kerültek be nyertesként a rendszerbe, ám az ügy politikai vonatkozásaival nem foglalkoznak”. Mint fogalmazott, „még egy ilyen ügyet nem engedhet meg magának a Fidesz”, ám mivel rengeteg dohányost érint „ezért júniustól sokat kell beszélni arról”, hogy a rendszer átalakítása egyértelműen a dohányzás visszaszorítását célozta, és ezt a célt meg is akarják valósítani.

Információink szerint egyébként a Fideszben felmerült az is, hogy a dohányárukra vezessék be a hatósági árat, de ezt a párt vezetésében nem tartják jó ötletnek. A Lázá- féle törvényjavaslat ugyan 10 százalékra emelnék árrést, ám a kormány mégsem szeretné, ha ezzel 1000 forintig drágulna a cigaretta ára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül