szerző:
Kovács Áron

Már a nyári szünet előtti kapkodás jelei látszanak a parlamentben, a kormány ugyanis számolatlanul önti a törvényjavaslatokat. Hosszú viták után viszont külön bűncselekmény lesz családon belüli erőszak, és a Kuruc.infót megpróbálják elérhetetlenné tenni. Törvény lesz az elektronikus útdíjról és arról is, hogy a Kossuth tér átépítése idején a Hősök Terén kell felhúzni a nemzeti lobogót. Persze a trafikügyről sem feledkeznek meg a képviselők, de az új sláger a gyorsvonati pótjegy lehet.

Még a legnagyobb botrány is kikopik lassan a parlamenti napirendből, így hétfőn – három héttel a győztesek listájának közzététele után – a trafikpályázatok ügye is visszaszorul, és csak a kérdések sorában bukkan fel. A szocialista Pál Tibor valójában nem is kérdez, hanem felkiált: „Sopron a hűség városából a trafikmutyi fővárosa lett!” Ezzel nyilván arra utal, hogy az osztrák határ mellett a dohányexport és a valutaügyletek miatt is külön jelentősége van annak,ki nyithat dohányboltot.

A nagyobb figyelmet kapó interpellációk – amelyekről szavazni kell, ha a képviselő nem fogadja el a választ – már más ügyek kerülnek elő. A szocialista Tóbiás József például „Gyorsvonati pótjegy - a Fidesz újabb adója” címmel kérdezi a nemzeti fejlesztési minisztert. Az MSZP annyira fontosnak érzi ezt a kérdést, hogy csütörtökön még határozati javaslatot is benyújtott „Az utazási költségek indokolatlan emelésének megakadályozása érdekében szükséges egyes kormányzati intézkedésekről”.

©

A jobbikor Zagyva György Gyula a belügyminisztertől vár választ arra, hogy „Mikor számoltatják el a parkolási maffiát?” Továbbra is divat a homályos című interpelláció, például nem lehet tudni, mire gondol az MSZP-s Lukács Zoltán azzal, hogy „Fiktív, inkorrekt, de legalább átlátszó”, vagy mire utal a jobbikos Apáti István, aki azt kérdezi a közigazgatási és igazságügyi minisztertől, hogy „Miért végeztek félmunkát?”

A kormánypárti öninterpellációk sorában Kósa Lajos debreceni polgármester indirekt módon ekézi tovább Bajnai Gordon korábbi miniszterelnököt. „Milyen módon próbál megoldást találni a Kormány a jelentős kárt szenvedett kistermelők, családi vállalkozások gondjaira a Hajdú-Bét ügyben?” – kérdezi Kósa, utalva az egykor baromfifeldolgozó csődjéért a kormánypárt Bajnait tartja felelősnek. A kérdés azért is furcsa, mert egy másik debreceni képviselő, Pósán László csütörtökön tényként jelenttette be, hogy körülbelül száz károsult gazdálkodó kap két-két millió forint kártérítést.

Kommunisták, fémtolvajok és lovasok

A hétfői ülésnapon egyetlen fontosabb törvényjavaslatot fogadnak el, mégpedig a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályainak megállapításáról szólót. A legfontosabb változás, hogy nem csak akkor világítják át nemzetbiztonsági szempontból a fontos, bizalmi pozícióban dolgozókat, amikor kinevezik vagy megválasztják őket, hanem bevezetik a folyamatos ellenőrzés intézményét is. Az úgynevezett biztonsági kérdőívre felkerül egy olyan kérdés is, amely azt tudakolja, a vizsgált személy állt-e kapcsolatban „a demokratikus jogállam törvényes alapelveit tagadó”, vagyis „fasiszta, nyilas, kommunista” szervezettel.

©

Más törvényjavaslatok esetében még csak a módosító indítványokról szavaznak. Az új fémkereskedelmi törvényhez – amelynek lényege, hogy csak külön engedéllyel lehet a fémet felvásárolni, raktározni, szállítani és feldolgozni például több olyan javaslat is érkezett, amely megtiltaná bizonyos termékek, például az „égetett kábel” vagy a tömbbé olvasztott fém átvételét. A fideszes Pócs János emellett azt szeretné, ha megvonnák az engedélyt attól, akinél négy éven belül másodszor szabnak ki bírságot.

Bizonyos képviselőknek egészen furcsa dolgokra van gondjuk: a fideszes Horváth László és Potápi Árpád például azért nyújtott be törvényjavaslatot, hogy kimondják, az erdőben lehet lovagolni, ezt a tulajdonos nem tilthatja meg. Ehhez aztán olyan módosító indítványokat is benyújtott a mezőgazdasági bizottság, amelyek egyebek mellett betiltják a quadok használatát – az erdészeti dolgozók kivételével – és a motorozást az erdőben, vagy épp kiterjesztik a polgárőrök hatáskörét az erdőkre.

Erőszak családon belül és országhatárokon át

A hétfőn kezdődő ülés napirendjén már a nyári szünet előtti kapkodás jelei látszanak: egyrészt az ülés a szokásokkal szemben nem két, hanem háromnapos lesz, másrészt hat olyan törvényjavaslat vitája is elkezdődik, amit csak pénteken késő délután nyújtottak be. Ezek közül a legfontosabb az „egyes büntető tárgyú törvények módosításáról” címet viselő, 13 oldalas salátatörvény, amelyet kedden kezdenek tárgyalni. A javaslat sok egyéb mellett bevezetné a „hozzátartozó bántalmazása” nevű tényállást, amivel sok vita után végre büntethetővé válna a családon belüli erőszak.

©

A „hozzátartozó bántalmazását” az követné el, aki házastársa, élettársa, vele egy lakásban élő hozzátartozója, vagy éppen korábbi élettársa ellen „rendszeresen követ el” testi sértést, tettleges becsületsértést, személyi szabadság megsértését vagy kényszerítést. Előbbi két esetben a bűncselekményért három, utóbbi két esetben öt évig terjedő szabadságvesztést lehetne kiszabni. A megfélemlített áldozatok miatt fontos lehet, hogy a hatóságoknak feljelentés nélkül hivatalból is el kellene járniuk, illetve az elkövetőt ki is lehetne tiltani az adott településről.

A csomag másik fontos eleme az úgynevezett Kurucinfó-törvény, amely lehetővé teszi, hogy blokkolják olyan jogsértő internetes tartalmak magyarországi elérését, amelyeket külföldi szerverekről szolgáltatnak, így a magyar hatóságoknak nincs ráhatásuk azokra. A nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvény módosítása alapján, ha a magyar bíróság elrendeli egy ilyen tartalom hozzáférhetetlenné tételét, az igazságügy-miniszter megkeresi az országot, ahol a tárhely van. Ha a külföldi hatóság nem lép 30 napon belül, akkor a magyar hatóságok blokkolhatják a honlapot.

Útdíj és zászlófelvonás

Szintén kedden kezdik el tárgyalni az elektronikus útdíjról szóló törvényt, amely alapján július 1-től be lehetne vezetni a teherautók esetében a megtett úttal arányos autópályadíjat. A legfontosabb információs - a fizetendő díj - hiányzik a javaslatból, azt majd egy rendelet állapítja meg. A törvényjavaslat ugyanakkor lehetővé teszi, hogy többféle díj legyen: figyelembe kell venni például a járművek környezetvédelmi besorolását, az adott útszakaszon jelentkező levegő- és zajszennyezést, illetve az úthálózat fenntartási- és bővítési költségeit is.

Elvileg „a közigazgatási hatósági eljárások racionalizálását” szolgálja az a százoldalas közigazgatási salátatörvény, amelynek vitája szintén kedden lesz. Ebben sok egyéb mellett felgyorsítják a közterületi filmforgatási engedélyek kiadását. Emellett rájött például a jogalkotó arra is, hogy augusztus 20-án törvényt kellene sérteni, hiszen az átépítés alatt álló Kossuth téren nem tudják felvonni a nemzeti zászlót, ezért ezt most áthelyezik a Hősök terére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az ELTE kutatói beszálltak a rákos áttétekkel vívott harcba

Az ELTE kutatói beszálltak a rákos áttétekkel vívott harcba

Radar360: Az MNB kétszer fizetett, egyszer sem válaszolt

Radar360: Az MNB kétszer fizetett, egyszer sem válaszolt

Szó szerint maga alá temetett a hó egy kanadai várost

Szó szerint maga alá temetett a hó egy kanadai várost

Munkaerőhiány van a papoknál, imádkoznak, hogy változzon a helyzet

Munkaerőhiány van a papoknál, imádkoznak, hogy változzon a helyzet

Kézilabda-Eb: „Szerénynek kell maradni”

Kézilabda-Eb: „Szerénynek kell maradni”

Korszakokat összekötő kapcsolódásokat tár fel a Modem nagy fotókiállítása

Korszakokat összekötő kapcsolódásokat tár fel a Modem nagy fotókiállítása