szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Parlament Esterházy Jánosról elnevezett termében fogadta a mártír politikus lányát Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden - közölte az Országgyűlés sajtóirodája.

Az eseményen Mátrai Márta háznagy, Németh Zsolt külügyi államtitkár, a Nemzeti összetartozás bizottságának nevében Potápi Árpád elnök, Ékes Ilona és Kőszegi Zoltán képviselő, a Rákóczi Szövetség vezetői és a Külügyi Igazgatóság munkatársai köszöntötték Esterházy-Malfatti Alice-t. Kövér László házelnök nagyrabecsülését fejezte ki Esterházy János lányának, aki 1989 óta küzd édesapja szlovákiai rehabilitációjáért.

A sajtóiroda közleményében felidézi, hogy Esterházy János a két világháború közötti Csehszlovákia legismertebb politikusa volt, és a szlovák parlament egyetlen képviselője, aki 1942. május 15-én a zsidóság kitelepítéséről szóló törvény ellen szavazott. A szovjet titkosszolgálat, majd a csehszlovák hatóságok egyebek között azért hurcolták meg, mert Esterházy nyilvánosan elítélte a szovjetek által 1940-ben elkövetett katyni vérengzést, amelyben több mint 20 ezer lengyelt mészároltak le. Esterházy János Csehszlovákia több börtönében raboskodott, és 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönében halt meg. A Parlament épületében idén márciusban neveztek el termet a politikusról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!