szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Nem állíthatom, hogy az élet Magyarországon könnyű. Nagyon szegény országról beszélünk" – mondta Orbán Viktor kormányfő a portugál SIC Notícias csatornának, majd hozzátette: ettől függetlenül a magyarok pozitív beállítottságúak.

Európa szabályairól, Európa értékrendjéről, a kereszténység és a munka fontosságáról is nyilatkozott a portugál SIC Notícias csatornának Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő az interjúban a magyarok szabadságharcos stílusáról, őszinteségéről, illetve az unióban vívott politikai csatákról is nyilatkozott – számolt be a hirado.hu.

"Alapvetően szabadságharcosok vagyunk erős nemzeti érzelemmel" – jelentette ki a kormányfő. "A szabadságharcosok stílusa az őszinteség és egyenesség, amit Európában néha populizmusnak neveznek, de én nem vagyok populista” – magyarázta Orbán.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a politika nemzetközi alapon szerveződik, a Fidesz pedig az Európai Néppárt tagja, ezen a színtéren komoly küzdelem folyik a Néppárt és a szocialisták között. "Logikus tehát, hogy rendszeresen támadnak minket a szocialisták, mi pedig szintúgy rendszeresen támadjuk őket, Magyarország ráadásul alkalmas jelölt arra, hogy a kritikák kereszttüzébe kerüljön, mivel a 2010-es választások után átfogó változtatásokat hajtottunk végre, megújítottuk az országot" – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: "az én vízióm az, hogy jelenleg egy olyan Európában élünk, ahol létezik egy elfogadott vezérelv, ami alapvetően egyház- és vallásellenes, családellenes, valamint nagyon nemzetközi, és egyben nemzetellenes. Mi ezzel szemben azt képviseljük, ami ma is figyelembe veszi a kereszténység fontos szerepét, amelynek alapja a család, valamint úgy tekintünk Európára, mint a nemzetek Európájára. Amit mi képviselünk, ideológiai téren, az nincs összhangban az elfogadott vezérelvvel” – hangsúlyozta Orbán.

Dinamikus nemzet

A sikereket firtató kérdésre a kormányfő úgy válaszolt: nincsenek titkok, "mi egy dinamikus nemzet vagyunk, ahol az emberek gondolkodásmódja változik, és az a politikus, aki nem érti meg a változásokat, nem lehet sikeres".

Arra felvetésre, hogy ambiciózus reformokat próbál végrehajtani és egyben feszegeti az unió határait, emellett hisz a törvények mentén szerveződő Európában is, Orbán úgy reagált: pontos ez a jellemzés, hisz ő maga is európai, "egy Európa-párti politikus". "Én az unióra mint a nemzetek közösségére tekintek, szerintem a büszkeség, a nemzetek tisztelete örök eleme, illetve örök eleme kellene, hogy legyen az unió alapértékeinek, de ezzel együtt védenünk kell a szabályokat is. Én betartom a jogszabályokat, de kész vagyok vitába szállni azokkal. Nem élhetünk úgy, hogy azonnal készpénznek vesszük, ha valaki Brüsszelben azt mondja: valami nem megfelelő. Vitázzunk róla! Vannak érveink, nagyon egyértelmű érveink, illetve egy kiegyensúlyozott álláspontunk, és készek vagyunk európai stílusban vitázni. Ezt szeretnénk elérni" – mutatott rá a kormányfő.

Nagyon szegény ország

"Nem állíthatom, hogy az élet Magyarországon könnyű. Nagyon szegény országról beszélünk. A nettó jövedelem havi 500 euró, a nyugdíj pedig kevesebb, mint havi 300 euró, illetve ahhoz közelítő összeg. Ez tehát egy szegény ország, de egyszersmind egy olyan ország is, ami – hogy így mondjam – pozitív beállítottságú. Az emberek felismerték, hogy nem élhetünk tovább így, a kiváltságok kultúráját el kell felejtenünk, és egy teljesítmény alapú társadalomra van szükség" – fogalmazott. Orbán.

Saját bevallása szerint a kormány által hozott reformok működnek. „Mi voltunk az egyetlen ország, aki ki tudta kerülni az IMF programját. Erről senki sem beszél, de Magyarország volt az első olyan ország, ami pénzügyileg összeomlott 2008-ban, még a görögök előtt. Kizárólag a külföldi tőke tartott minket életben, részt vettünk az IMF-programban. De ezt leállítottam, és a programból kiléptünk, mégis azon öt Európai ország egyike vagyunk, amelyek képesek voltak csökkenteni államadósságukat, a költségvetési hiányunk pedig 1,9 százalékos volt, ami elég jó adatnak tekinthető.”

Orbán Viktor az interjúban elárulta: bízik abban is, hogy az idén kikerül az ország a túlzottdeficit-eljárás alól. Ebben az értelemben a helyzetünk kielégítő – mondta, megjegyezve: a gazdasági növekedés tekintetében akadnak nehézségek, de a tavalyi negatív adatok után "minden szakértő azt jósolja", hogy idén megindul a növekedés, "jövőre pedig már egész elfogadható értékekkel számolhatunk".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olasz belügyminiszter: „Elfogadhatatlan” a kijárási tilalom elleni tüntetés

Olasz belügyminiszter: „Elfogadhatatlan” a kijárási tilalom elleni tüntetés

Koronavírusos a polgármester, bezár a balassagyarmati városháza

Koronavírusos a polgármester, bezár a balassagyarmati városháza

Hogyan fogyhatok le? Segít a közgazdaságtan!

Hogyan fogyhatok le? Segít a közgazdaságtan!