szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vádemelési javaslattal küldte át a rendőrség a Velencei-tó kapujával kapcsolatos ügyet az ügyészségnek. A nyomozás során különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt hallgattak ki egy gyanúsított cégvezetőt.

Befejezte a nyomozást a Velencei-tó kapuja elnevezésű beruházással összefüggő büntetőügyben a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság, és vádemelési javaslattal átadta az iratokat a Fejér Megyei Főügyészségnek – közölte a főügyészség.

A beérkezett nyomozati dokumentumok 221 kötetet és csaknem 40 ezer oldalt tesznek ki. Az ügy nagy terjedelmű, áttekintése, feldolgozása feltehetően hosszabb időt vesz igénybe. A vádelőkészítő szakaszban az ügyészségnek legfeljebb 90 napja van az érdemi döntés meghozatalára.

Múlt szerdán közölte a főügyészség, hogy különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a Velencei-tó kapuja beruházás korábbi közbeszerzési eljárásában nyertes és a velencei önkormányzattal vállalkozói szerződést kötő gazdasági társaság vezető tisztségviselőjét, egyben tulajdonosát.

A velencei önkormányzat 2011 októberében tett büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen a beruházás ügyében, és fel is bontotta a projekt kivitelezőjével kötött vállalkozói szerződést. L. Simon László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője 2011. november 5-én szintén feljelentést tett a tó keleti partszakaszán található szabad strandon indított nagyberuházás ügyében hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

Velencén 2008 júniusában jelentették be, hogy európai uniós támogatással 2,26 milliárd forintos turisztikai fejlesztés valósulhat meg kiemelt projektként. Az akkori közlés szerint a Velencei-tó kapuja elnevezésű, 1,58 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással megvalósítandó beruházással 80 ezer négyzetméternyi területen újítják meg a tó partját, ennek részeként egyebek mellett homokos partszakaszt és részben fedett, fűtött, illetve klimatizált korzót alakítanak ki.

A projektet 2011 nyarára kellett volna befejezni, a tó partján 2010 októberében kivágták a fákat, de az építkezést 2011-ben nyár elején abbahagyták, most csak egy félkész betonépület áll a beruházás helyén. Az önkormányzat tavaly nyáron kezdett el új kivitelezőt keresni, mivel az először megbízott cégnek komoly likviditási gondjai voltak, több felszámolási eljárás is indult ellene.

Oláhné Surányi Ágnes (független) polgármester az önkormányzat hivatalos lapja, a Velencei Híradó idei májusi számában azt közölte, hogy a képviselő-testület a Velencei-tó kapuja építésének folytatására kiírt nyílt közbeszerzési eljárást eredményesnek nyilvánította.

Az értékelés és a javaslat alapján a bírálati szempont szerinti legelőnyösebb ajánlatot a Z-Pannon Kft. és ZÁÉV Építőipari Zrt. közös ajánlattevő nyújtotta be. A második legkedvezőbb ajánlatot a Fehérép Kft. nyújtotta be - írta a polgármester.

Tájékoztatása szerint időközben a Fehérép Kft. - élve a közbeszerzési törvény adta jogával - előzetes vitarendezési eljárás keretében további tájékoztatást kért és kapott. Emiatt csúszhat a törvény szerinti szerződéskötési időpont.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

870 lóerőre húzták a Ford Mustangot

870 lóerőre húzták a Ford Mustangot

Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült

Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült