szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Székesfehérvár vonalától lefelé a Dunával párhuzamosan feltámadó szél veszélyezteti az árvízi védekezést – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Baján, a Sugovica hídján tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján.

Székesfehérvár vonalától lefelé végig támad a Dunával párhuzamosan a szél, amely az előrejelzések szerint 80-90 kilométeres óránkénti sebességű is lehet, és akkor képes arra, hogy gátakat bontson meg – hangsúlyozta a miniszterelnök, miután megtekintette a Petőfi-szigeten folyó védekezést.

Orbán Viktor kiemelte: egyelőre ilyen jelzésük még nincs, a legfontosabb, hogy az önkénteseket és a hivatásosokat is biztonságba helyezzék. Mint mondta: mindenkit elvezényeltek a helyszínről, hogy mindenki fedett helyen pihenjen Baján is. Hozzátette, hogy ezt a parancsot adták ki végig a védvonalakon.

©

A miniszterelnök a hídon az orkánszerűen felerősödő szél ellenére reményét fejezte ki: „nem lesz szükség arra, hogy megbontott gátakat kelljen helyreállítani”. Hangsúlyozta, hogy az esőtől kevésbé kell tartani, „az igazi kihívást a szél jelenti”.

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a tanulságot majd akkor kell levonni, ha már levonult az árhullám. Akkor kijelölik a megerősítésre szoruló védvonalakat, és megtesznek mindent, ami védekezési szempontból szükséges.

A bajai Petőfi-sziget védelmével kapcsoltban megjegyezte: a szigetnek kevés az állandó lakosa, ugyanakkor óriási értékek találhatóak ott, ezért meg kell védeni. A miniszterelnök a hídon többekkel kezet fogott, megkérdezte honnan jöttek és megköszönte a segítségüket. A Petőfi-sziget után a közúti forgalom előtt teljesen lezárt Türr István hídon is megtekintette a védelmi munkálatokat.

A bajai Türr István hidat azért zárták le, mert a Gemenci-erdőből kimerészkedő vadak a Baját Pörböllyel összekötő, 55-ös úton keresztül tudnak menekülni. Zsigó Róbert (Fidesz), Baja polgármestere vasárnap rendelte el a településen a harmadfokú árvízvédelmi készültséget, amikor a Duna elérte a 900 centiméteres vízmagasságot.

Az előrejelzések szerint a Duna szerdán tetőzik Baja térségében, a várható vízmagasság 10 méter közelében lesz. A Baja üdülőövezetéhez tartozó Dunafürdőről és a Nagy-Pandúr-szigetről már korábban elköltöztettek mindenkit, a víz már elöntötte azokat.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a Sugovica partján végig vigyázzák a töltést. A Petőfi-szigetet az erős szél és a zuhogó eső miatt a védekezésben részt vevő önkéntesek és hivatásosok elhagyták. A szigeten nagyjából nyolc kilométer hosszan ideiglenes védvonalat emeltek, amely magassága biztosan elég lesz. Baja a Dunához képest magasan fekszik, ezért a város nincs veszélyben.

Percről percre híreinket itt olvashatja!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Törvény tiltja majd Franciaországban, hogy a divatcégek megsemmisítsék az eladatlan termékeket

Törvény tiltja majd Franciaországban, hogy a divatcégek megsemmisítsék az eladatlan termékeket

A nők vitték sikerre az 50 éves Bangladest

A nők vitték sikerre az 50 éves Bangladest

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon