szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Jobbik képviselői "büszkén vállalnak bármilyen szankciót", amit a múlt pénteki országgyűlési akciójuk miatt szabnak ki rájuk - válaszolta az ellenzéki párt elnöke az MTI kérdésére kedden azután, hogy Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke negyven jobbikos képviselő egyhavi tiszteletdíjának megvonására tett javaslatot kedden.

A Jobbik képviselői megzavarták a földtörvény múlt pénteki zárószavazását: egy nagy méretű, A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás! feliratú molinóval az elnöki pulpitusra vonultak, és a levezető elnök többszöri figyelmeztetése ellenére sem hagyták el azt. A szavazások közben pedig azt skandálták: "hazaárulók!"

Latorcai János - aki a pénteki ülésnapon elnökölt - javaslatát indokolva azt írta: a jobbikosok az elnöki emelvény elfoglalásával olyan példa nélküli, közvetlen fizikai erőszakkal fenyegető magatartást tanúsítottak, ami indokolja a legsúlyosabb büntetés kiszabását, vagyis egyhavi tiszteletdíjuk megvonását.

©

A jobbikos politikusokat sújtó büntetés összesen nagyjából 17 millió forint. A képviselők jövedelme tiszteletdíjból, választókerületi pótlékból és lakhatási támogatásból áll össze, utóbbi kettőt nem érinti a büntetés. A legtöbbet, 672 510 forintot Vona Gábor frakcióvezetőtől vonhatják le, ha az Országgyűlés megszavazza a parlamenti honlapon olvasható indítványt.

Vona Gábor más témában tartott keddi sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére leszögezte: pártja képviselői hajlandóak lemondani a tiszteletdíjukról "a magyar föld megvédéséért", mert a jobbikos politikusokat "nem a pénz érdekli, hanem a magyar föld".

Hangsúlyozta: továbbra is úgy érzi, hogy frakciójuk a leghelyesebb megoldást választotta a földtörvény elleni tiltakozásul, mert a kormány "olyan szinten ment szembe a saját ígéreteivel, hogy unortodox megoldást kellett keresniük".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkos jelek után vizsgálódtak Leonardo da Vinci alkotásain, mikroélőlényekre bukkantak

Titkos jelek után vizsgálódtak Leonardo da Vinci alkotásain, mikroélőlényekre bukkantak

Akik vállalták a kockázatot: Covid-oltást tesztelőkkel beszéltünk első tapasztalataikról

Akik vállalták a kockázatot: Covid-oltást tesztelőkkel beszéltünk első tapasztalataikról

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték