szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP elvárja, hogy a kormányfő és az államfő szólaljon meg, és ítélje el, bélyegezze meg mindazokat, akik a romák elleni gyilkosságok elkövetőihez hasonlóan gondolkodnak. A Demokratikus Koalíció is reagált a romagyilkosságok ügyében hozott ítéletre: szerintük a legszigorúbban kell büntetni az etnikai alapú bűntetteket. Az LMP szerint kevés azt mondani, hogy ez nem ismétlődhet meg, az Együtt-PM pedig felszólítja a kormányzatot, hogy fordítson nagyobb figyelmet a romák integrációjára és a társadalmi együttélés erősítésére.

Az MSZP elvárja, hogy a kormányfő és az államfő szólaljon meg, és ítélje el, bélyegezze meg mindazokat, akik a romák elleni gyilkosságok elkövetőihez hasonlóan gondolkodnak. Erről Braun Róbert, az MSZP választókerületi felelőse, a párt monori elnöke a romagyilkosságok keddi, elsőfokú ítélethirdetésének szünetében tartott sajtótájékoztatón beszélt a Pest Megyei Bíróság épülete előtt. Mindazokat ítéljék el, akik "szavakkal, masírozással, egyenruhával verik szét a nemzetet!" – mondta. 

Percről percre tudósításunkat a tárgyalóteremből itt olvashatja!

Az ellenzéki politikus a rendőri vezetőktől elvárja, hogy zárják ki a testületből mindazokat, akik bátorítják a kirekesztőket és nem védik meg az áldozatokat, és hogy a rendőrök védjék meg a kiszolgáltatottakat. Az ügyészségtől azt várja, hogy "eljárjon bőrnyakú aktivisták ellen, és megvédje engedetlenül is tisztességes fiataljainkat". Egyúttal elvárást fogalmazott meg mindenkivel szemben, hogy tartsa be a törvényt, az együttélés írott és íratlan szabályait. 

©

Azt mondta, a 21. századi Magyarország legsúlyosabb bűnügyében az igazságszolgáltatás tette a dolgát, a bíróság alapos eljárás végén ítéletet hozott. A bűn elnyerte büntetését, de a felelősség velünk marad: "mert gyakran összerándulunk, ha egy cigány ember lép oda hozzánk, összehúzzuk a táskánkat, ha a villamoson, buszon egy cigány ember áll mellénk. Hagyjuk, hogy újságíró állatoknak nevezzen embereket, büszkén őrizze pártkönyvét és megjelenjen ünnepségeken. Eltűrjük, hogy a társaságunkban cigányozzanak. Tűrtük és tűrjük egyes politikusok elviselhetetlen szavait, ma már tetteit is" – fogalmazott Braun Róbert.  

Vadai: tűzzel-vassal irtani kell a hasonló bűncselekményeket

Az etnikai alapú bűntetteket a legszigorúbban kell büntetni – kommentálta a romagyilkosságok ügyében első fokon hozott  ítéletet Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció független képviselője.

Magyarországra sokan olyan helyként tekintenek, ahol tere van a rasszizmusnak, az antiszemitizmusnak, az idegengyűlöletnek és a homofóbiának. A DK szerint ezeket a nézeteket vissza kell szorítani, az ilyen magatartásokat, köztük az etnikai és a vallási alapú bűncselekményeket pedig "tűzzel-vassal irtani kell" – jelentette ki

Vadai Ágnes egy kérdésre válaszolva azt mondta, nem ismer olyan nemzetbiztonsági jelentést, amely szerint az akkori szocialista kormány információkat tartott volna vissza a romagyilkosságok ügyében. Az viszont tény – folytatta –, hogy 2009-ben elkapták azokat, akik ezeket a szörnyű bűncselekményeket elkövették.

Együtt-PM: nem tűrhetjük a rasszizmust!

A romagyilkosságok ügyében megszületett ítélet arra emlékeztet mindannyiunkat, hogy semmilyen formában nem tűrhetjük el a rasszizmust és a kirekesztést - jelentette ki Dorosz Dávid, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért politikusa.

Dorosz Dávid sajtótájékoztatóján azt mondta, mindent meg kell tenni azért, hogy soha ne ismétlődhessen meg újra Magyarországon, hogy embereknek kifejezetten származása és bőrszíne miatt kelljen meghalniuk. Ugyanis az áldozatoknak az volt az egyetlen bűnük, hogy romák voltak - tette hozzá a független országgyűlési képviselő. Az Együtt 2014-PM az ügyben hozott ítéletet megfelelő súlyúnak tartja, egyben részvétüket fejezik az áldozatok hozzátartozóinak - tette hozzá a politikus.

Dorosz Dávid azt mondta, hogy a rendőrség, a titkosszolgálatok és az ügyészség a hibák sorozatát követte el a gyilkosságsorozat felderítése során, ez vezetett oda, hogy ilyen későn és csak ennyi áldozat után születhetett meg az ítélet. A továbbiakban úgy értékelte: azok a társadalmi körülmények, amelyek lehetővé tették a gyilkosságsorozat elkövetését, csak negatív irányban változtak a 2010-es kormányváltást követően.

A kormány semmit nem tesz a romák integrációja érdekében, sőt a szegényellenes politikával roma honfitársaink százezreinek nehezíti meg az életét - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint ez a politika teszi lehetővé, hogy ma már ne csak verbálisan, hanem egyre inkább fizikai erőszak formájában is megjelenjen a fenyegetés. Ebben a helyzetben az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért felszólítja a kormányzatot, hogy fordítson nagyobb figyelmet a romák integrációjára és a társadalmi együttélés erősítésére - mondta Dorosz Dávid.

LMP: kevés azt mondani, hogy ez nem ismétlődhet meg

A romagyilkosságok ügyében a bíróság a létező legsúlyosabb ítéletet szabta ki, aminek kellő elrettentő ereje lehet, ám a jogi eljárás lezárultával kevés azt mondani, hogy ilyen soha nem történhet meg többé Magyarországon - mondta az LMP társelnöke, független országgyűlési képviselő.

Schiffer András azt mondta, le kell vonni a következtetéseket abból, hogy a magyar állam 2008/2009-ben miért volt képtelen megvédeni polgárait és Magyarországot egy rasszista gyilkosságsorozattól. Le kell vonni tanulságot abból is, hogy mit kell a magyar államnak tennie a média- és az oktatási rendszerben annak érdekében, hogy egy ilyen gyilkosságsorozatnak még a gondolata se fogalmazódhasson meg.

Az ellenzéki politikus szerint meg kell vizsgálni, hogy a rendvédelmi szervek miért nem voltak képesek megakadályozni, és életeket megmentve, korábban felderíteni a gyilkosságsorozatot. Fel kell tárni, hogy a rendőrség, illetve a titkosszolgálatok hol hibáztak abban, hogy "ilyen hosszú ideig gyilkolhatott szabadon ez a banda" - fogalmazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!