szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szocialista Kökény Mihály szerint nem lehet titokban tartani a lakosság egészségi állapotának adatait, és nyilvánosságra kell hozni az adófizetők pénzén az egészségügy helyzetéről, az alapellátás fejlesztéséről készült jelentéseket.

Az ellenzéki képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt erről. Felidézte: két hete felszólították a kormányt, adjon tájékoztatást, hogyan teljesítették azt a tavasz elején született határozatot, amely többek között az egészségügy aktuális feladatairól, az alapellátás fejlesztéséről, a humánerőforrás-szükségletekről, és az ellátás javításáról szólt. A kormány nem reagált a kérésre, holott a határidők április 15., illetve június 30. voltak - mondta. Szerinte ugyanakkor nem lehet titokban tartani a lakosság egészségi állapotának adatait, a munkaerőhelyzetről szóló felmérést. 

Kökény Mihály szerint arról sem beszélnek, hogy rekordot dönt a kórházi adósság, csak a Honvéd Kórház lejárt idejű tartozása február és május között 161 millióról 1,4 milliárdra emelkedett, a fekvőbeteg intézményeké pedig 38 milliárdról 59 milliárdra nőtt. A kórházi beszállítók az adósság jelenlegi mértékét 80 milliárdra becsülik - tette hozzá. 

A szocialista politikus azt mondta: a betegellátáson spórolják meg a bérkiegészítéshez szükséges forrásokat. A betegek sokasága késve vagy nem férhet hozzá közfinanszírozott technológiákhoz, így kódolt a hálapénz túlélése és a korrupció.

Kitért arra is: a bérintézkedések ellenére meglódult a 40 év feletti szakorvosok és ápolók külföldre vándorlása. Szerinte nem számolnak a kényszernyugdíjazás hatásaival sem. 

Az idei bérkiegészítésből pont az alapellátás maradt ki, s a praxispénz 14 százalékos emelésére futotta csupán az elmúlt három évben - folytatta az ellenzéki szakpolitikus, aki szerint ha Szócska Miklós egészségügyi államtitkár helyettese, Cserháti Péter tényleg lemondott, akkor "ez valamit jelez". 

Szólt még arról: zajlanak látványos szűrési akciók a Balaton partján, de a szakállamtitkár és a tisztifőorvos szóra sem méltatta az Ózdon történteket, és az ÁNTSZ-járványveszélyt cáfoló közleménye csak akkor jelent meg, amikor a polgármester felfüggesztette a kutak lezárásáról szóló határozatot. Ideje lenne őszintén szembe nézni a valósággal, de úgy tűnik, hogy ez a választások után egy szocialista vezetésű kormányra marad - mondta Kökény Mihály.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

Állítása szerint új megújuló energiaforrást fedezett fel egy spanyol cég

Állítása szerint új megújuló energiaforrást fedezett fel egy spanyol cég

Melbourne ünnepel, véget ért a járvány miatti 112 napos vesztegzár

Melbourne ünnepel, véget ért a járvány miatti 112 napos vesztegzár