szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen az E.ON gázüzletága megvásárlásának ügyében csütörtökön.

A független képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, miután a kormányzat semmiféle információt nem hajlandó adni, ezért az ügyészségnek kell kiderítenie, hogy indokolható volt-e ez a vétel. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérkara kedden bejelentette, lezárult az E.ON földgázüzletágának megvásárlása, a társaság az összesen 281 milliárd forintot utalt át hétfőn. Kóbor György, az MVM vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy a vételár 260 milliárd forint volt, ami magában foglalja a két - a tároló és a kereskedő - társaság mintegy 110 milliárd forint értékű részvényeit, a társaságok átvállalt kötelezettségeit, valamint ezeken keresztül a földgáztárolókat, a tárolt földgázkészletet. 

Jávor Benedek hangsúlyozta: a szakértői becslések szerint a kabinet a valós piaci érték sokszorosáért vette meg az E.ON gázüzletágát. Azt mondta, a kormányzati szervek ismételt kérdéseikre sem adtak arra választ, hogy mi indokolta a közel 270 milliárd forintos vételárat. Emlékeztetett arra, hogy legutóbb Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztertől kérte írásban, tegye nyilvánossá az ügyben készített értékbecsléseket és indokolja meg a vételárat. Szavai szerint a válasz "gyakorlatilag minden pontján ellentétes a bíróságok által kialakított joggyakorlattal", és a miniszter elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a kért dokumentumokat. 

Jávor Benedek - más témára áttérve - botrányos lépésnek nevezte a fideszes Németh Szilárd által benyújtott, az újabb, 11,1 százalékos rezsicsökkentést megalapozó javaslat párnagázra vonatkozó kitételét. Szerinte a párnagáz eladásával szakmailag tönkretennék a 270 milliárdért megvásárolt gázüzletág részét képező gáztárolókat. Hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat kötelezi a birtokost, hogy a mobilgázzá átminősített párnagázt a miniszteri rendeletben meghatározott időpontban az egyetemes szolgáltató számára könyv szerinti értéken kínálja fel eladásra. Véleménye szerint ez azt jelenti, hogy nem piaci áron, hanem annál kevesebbért szeretnék értékesíteni az átminősített gázt. A javaslatnak egyetlen célja lehet: az, hogy a választásokig hátralévő néhány hónapban ebből a pénzből finanszírozzák a rezsicsökkentést – jelentette ki. 

Kiemelte, hogy a javaslat nem pusztán a kormányzat által megvásárolt gáztározókról szól, ugyanis általánosságban fogalmazza meg, hogy minden olyan tulajdonos, akinek 120 millió köbméternél több párnagázból átminősített mobilgáz van a birtokában, köteles felajánlani azt az egyetemes szolgáltatóknak. Ez alapján ha a Mol Zrt. tárolójában minősít át 120 millió köbméter párnagázt mobilgázzá a kormány, akkor az olajipari céget is kötelezi a jogszabály, hogy könyv szerinti értéken értékesítse azt – mondta. 

Németh Szilárd korábban azt mondta, a rezsicsökkentést megalapozó javaslat része az is, hogy 120 millió köbméter - a tárolók nyomásáért felelős - úgynevezett párnagázt is fel lehessen használni. A párnagázt így mobilgázzá minősítenének át, amit a nagykereskedőn keresztül értékesítenének a közüzemi nagykereskedőknek. Hozzátette, hogy a párnagáz kivételének nincsen semmilyen biztonsági vagy ellátási kockázata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevésbé lehet hatékony a Pfizer-vakcina a túlsúlyos embereknél

Kevésbé lehet hatékony a Pfizer-vakcina a túlsúlyos embereknél

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et

Ha 50 felett is egészséges maradna, ismerje meg a HIIT-et