szerző:
MTI

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdasági főigazgatója szerint minden intézkedését rektori engedéllyel, jóváhagyással hozta meg, a jogszabályok alapján járt el. Rózsás Péter András az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: számos eredményt ért el az egyetem működőképességének megőrzése és az intézmény fenntartása érdekében végzett egy éves tevékenysége során.

A gazdasági főigazgató Rostoványi Zsolt rektor előző napi levelére reagált. Az intézmény vezetője az MTI-nek is megküldött levelében azt írta: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult segítségért, mert az intézmény vezetésének nem sikerült megfelelő együttműködést kialakítania a gazdasági főigazgatóval. A rektor szerint a főigazgató nagy összegű források tekintetében ellenjegyzési jogával is visszaélt.

Rózsás Péter András meglepődve olvasta Rostoványi Zsolt tájékoztatóját. A rektor megtiltotta számára sajtónyilatkozatok megtételét, de jelen esetben ettől - a személyét, a becsületét érintő kijelentések miatt - kénytelen eltekinteni. Mint kifejtette: a Budapesti Corvinus Egyetem hosszú évek óta likviditási problémákkal küzd. Tavaly október 15-i kinevezése óta mindent megtett az intézmény gazdálkodásának rendezéséért. "Míg kinevezésem napján az intézmény bankszámláján mindössze 525 millió forint volt, rendelkezésre álló bevételeinek és fizetési kötelezettségeinek egyenlege pedig mínusz 7 millió forinton állt, addig idén szeptember végén az egyetem bankszámlájának egyenlege meghaladta a plusz 2 milliárd forintot, és a várható bevételekkel az egyenleg 289 millió forint pluszt mutatott" - írta.

A gazdasági főigazgató arra is kitért, hogy az egyetem a szabályszerűen vállalt kötelezettségei többségének már határidőre eleget tesz. Közlése szerint "tavaly októberben rendszeresen több hónapos fizetési csúszások voltak tapasztalhatóak, számos oktató sem kapta meg határidőre a neki járó juttatások egy részét, e késedelem felszámolásában is jelentős előrelépést értek el".

Az egyetem számláján lévő összeget pedig úgy sikerült másfélmilliárddal növelni, hogy az előző évhez képest nagyságrendileg ugyanennyivel, másfélmilliárd forinttal csökkentek az intézmény saját bevételei, továbbá kisebb mértékben, de állami támogatásai is - fejtette ki. Mindeközben Rostoványi Zsolt, az intézmény rektora jelentősen korlátozta intézkedési jogköreit - tette hozzá.

A gazdasági főigazgató leszögezte: a jogszabályok és Rostovány Zsolt utasításai alapján járt el, minden intézkedését rektori engedéllyel, jóváhagyással hozta meg. Az ellenjegyzést kizárólag azokban az esetekben tagadta meg, amikor a kötelezettségvállalás, vagy a kifizetés nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. "A pályázati elszámolások aláírásához szükséges rektori meghatalmazást pedig mindössze két napja kaptam meg, így eddig nem is voltam abban a helyzetben, hogy az elszámolásokat aláírjam" - közölte Rózsás Péter András.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Varga Mihálytól kért segítséget a Corvinus rektora

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult segítségért Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, arra hivatkozva, hogy az intézmény vezetésének nem sikerült megfelelő együttműködést kialakítania az egyetem gazdasági igazgatójával, aki állítása szerint nagy összegű források tekintetében ellenjegyzési jogával is visszaélt.

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán