szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidesz azért szállt ki az utolsó pillanatban a párt-, és kampányfinanszírozást megreformáló törvényjavaslat tárgyalásából, mert Orbán Viktor nem akarta, hogy pártján belül más is belelásson a pénzügyek kezelésébe – legalábbis ezt mondta Gyurcsány Ferencnek az befolyásos szocialista politikus, aki érdeklődött a Fidesznél. A Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta a hvg.hu-nak: a pártok saját pénztárnokaik túszai, és még a pártelnökök sem tudják pontosan, honnan érkeznek a milliárdok a kampányhoz.

Komoly visszhangot keltett Gyurcsány Ferenc egy lakossági fórumon tett kijelentése az elmúlt két napban, a Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta, amikor kormányfő volt „sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon. Ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk”. Gyurcsány Ferencet azóta Szanyi Tibor „vagy a Csillagba, vagy a Lipótmezőre” küldené, a Magyar Nemzet pedig külföldi támogatókat vizionált az MSZP-nek. A hvg.hu telefonon érte utol Gyurcsány Ferencet.

hvg.hu: Miért nem tesz feljelentést, ha illegális dolgokról van tudomása? Nem lenne kötelessége?

Gyurcsány Ferenc: De én olyan dolgokról beszéltem, amik köztudottak. Mindenki előtt ismert, hogy a magyar pártok, különösen a nagyok, sokkal több pénzt költöttek el egy választási kampányban, mint a legális keret. Erre számos nyilvános becslés is történt elemzőintézetektől.

hvg.hu: Persze, de más egy becslés, és más, ha egy volt kormányfő, pártelnök, vagyis egy érintett mondja. Mennyit költött az MSZP 2006-ban?

Gy. F.: Szerintem ez sem lesz új: úgy becsülöm, az MSZP legalább hárommilliárd forintot költött a megengedett 386 millióhoz képest, a Fidesz pedig ennél is sokkal többet.

hvg.hu: Ön sem tudja, hogy pontosan mennyit költöttek? És azt sem, hogy honnan jöttek a pénzek?

Gy. F.: Nem. Én sem láttam át, honnan jönnek a pénzek pontosan az MSZP-hez, ez a pártpénztárnok dolga volt. És szerintem nem csak én, más pártok vezetői sem. Menekültünk ettől a tudástól, mert tudtuk, hogy zavaros, ami zajlik.

Nem átlátható a kampányfinanszírozás Magyarországon – sosem volt az
©

hvg.hu: Azért, hogy honnan jönnek, lehet sejteni. A mindenkori kormánypártok a közbeszerzésekből mennyit szedhetnek vissza?

Gy. F.: Erről is keringenek információk, hangfelvételek, tíz, húsz százalékról. Kósa Lajost a háta mögött például „húsz százalékos Lajosnak” hívják Debrecenben, ez szerintem elég sok mindent megmagyaráz. A Fidesz volt pártpénztárnokának cége a választások óta 2-3 milliárd forintos osztalékokat fizet ki, a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc vállalkozásai is 800 milliós osztalékot fizettek 3 milliárdos árbevétel után.

hvg.hu: Miért nem sikerült ezt soha megváltoztatni? A kívülállónak az a benyomása, a nagy pártok érdekei a háttérben összefonódnak a zavaros rendszer fenntartására.

Gy. F.: Én frissen megválasztott kormányfőként 2006-ban benyújtottam egy tervezetet a pártfinanszírozás reformjára, amit az MSZP a többi párttal el is kezdett egyeztetni, és 2008-ra sikerült egy véglegesnek, mindenki által elfogadhatónak gondolt szövegváltozatot kidolgozni. Aztán az utolsó pillanatban a Fidesz mégis azt mondta, bocs, de nekik nem jó. Ekkor egy befolyásos szocialista politikust, akiről tudtam, hogy beszélő viszonyban van Simicska Lajossal, elküldtem, hogy tudja meg a visszalépés okát. Egy hét múlva azt mondta, azt az információt kapta, hogy Orbán Viktor személyesen állította le az együttműködést, mert nem volt érdeke, hogy saját párttársai belelássanak a Fidesz gazdálkodásába. De egyébként, ha ez a téma valóban ennyi embert érdekel még, elő fogom ismét venni a saját 2006-os javaslatomat.

hvg.hu: A pártok vezetői a pénztárnokai túszai?

Gy. F.: Nagyon sok esetben igen. Olyannyira, hogy csak a pénztárnokok tudják pontosan, honnan, mennyi pénz érkezik egy párthoz, így ennek jelentős részét gyakorlatilag arra fordítják, amire akarják – saját belátásuk szerint finanszírozzák a politikát, ettől épült ki egy párhuzamos hatalom. De nekem azért sikerült menesztenem Puch Lászlót 2008-ban.

hvg.hu: Külföldről jönnek pénzek?

Gy. F.: Meggyőződésem, hogy szinte semmi. Külföldi pártok, szervezetek legfeljebb minimális mértékben támogatnak magyar pártokat pénzzel. Ami külföldről jön, az inkább az oda innen kijuttatott és ott tárolt pénzek visszautalása lehet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A csomagküldésnek is van Uberje, ráadásul több is

A csomagküldésnek is van Uberje, ráadásul több is

Tömegbaleset történt az M0-áson

Tömegbaleset történt az M0-áson

Két és fél évig fotóztuk a Puskás épülését, most megnézheti felgyorsítva

Két és fél évig fotóztuk a Puskás épülését, most megnézheti felgyorsítva

Sok milliárd ment el rá, mégis egy helyben topog az egészségturizmus

Sok milliárd ment el rá, mégis egy helyben topog az egészségturizmus

Orbán szerint ő nem verte át Karácsonyt

Orbán szerint ő nem verte át Karácsonyt

Átlépte a lakosság készpénzállománya az 5000 milliárd forintot

Átlépte a lakosság készpénzállománya az 5000 milliárd forintot