szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csökkenthet jövőre a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nyugdíjas bérletének ára, ha a Fővárosi Közgyűlés elfogadja az erről szóló előterjesztést. Ebben a többi jegy- és bérletfajta árának szinten tartását is javasolják 2014-re.

György István, Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek közös előterjesztésében - amely szombaton jelent meg a főváros honlapján - arra tesznek javaslatot, hogy a jelenlegi 3700 forintról tíz százalékkal, 3330 forintra csökkenjen a nyugdíjas bérlet ára, ez összességében 14,7 millió forintos bevételcsökkenést eredményezhet. A többi jegy- és bérlet árát nem változtatnák meg.    

További változás lehet 2014-ben, hogy bevezetnék a közoktatásban tanulóknak a kétheti bérletet, mivel többször is felmerült már az igény erre, és június középén ér véget a tanítási év, így az oktatási időszak utolsó két hetére jól használható bérletfajta lenne. Ennek árát 2550 forintban állapítja meg az előterjesztés.    

Az utasoktól érkező észrevételek alapján bevezethetik a kedvezményes kutyabérletet is, ennek ára 5250 forint lenne.

A gyenge kereslet miatt megszüntethetik a nyugdíjasok és a diákok számára az éves Budapest-bérletet, bevezethetik viszont a nosztalgiabérletet, amely 15 ezer forintba kerülhet és érvényessége a BKK által megrendelt nosztalgiajáratokra terjed. Ezzel kapcsolatban az előterjesztés megjegyzi, hogy minimális bevételt várnak a bérlettípustól, de segíthet a közösségi közlekedés népszerűsítésében.     A BKK javaslatai alapján készült előterjesztésről várhatóan jövő csütörtökön dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Csütörtökön dönthetnek arról is, hogy világörökségi területek, aluljárók, járdák, játszóterek, valamint kerületi önkormányzatok által kért közterületeken jogszerűtlen lesz életvitelszerűan tartózkodni. Az erről szóló előterjesztés jelzi: a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal együtt olyan közterületeket határoztak meg, ahol az elérendő cél - a közrend, közbiztonság, közegészség és a kulturális értékek védelme - érdekében feltétlenül szükségesnek tartják a korlátozást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak

Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak

Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?

Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét