szerző:
MLF
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még a botrány kirobbanása előtt távozott posztjáról az LMP-választmány azon tagja, akit az Átlátszó.hu hozott összefüggésbe egy Lázár János által az utolsó percben lefújt uniós pályázattal. A legkisebb ellenzéki pártban rettegnek az ügytől, ugyanis az LMP kifejezetten a korrupció elleni harcra építi a kampányát. A pártban jelenleg is folyik a vizsgálat, melyben maga Schiffer András frakcióvezető is bekapcsolódik, amint hazatér külföldi útjáról.

Távozott az LMP legfőbb vezető testületéből az a baranyai politikus, akiről kiderült, hogy frissen alapított, árbevétel nélküli cége indult egy, a parlamentben pont az ellenzéki párt által botrányosnak minősített pályázaton. Az LMP szerint Ladányi Attila még az ügyet kirobbantó újságcikk előtt mondott le a választmányi tagságáról.

Az Átlátszó kedden számolt be arról, hogy többek között két, a párthoz köthető cég is nyert összesen 440 millió forintot azon, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett – 8 milliárdos összértékű – naperőmű pályázaton, melyet a Miniszterelnökséget vezető államtitkár még nyáron függesztett fel ismeretlen okok miatt. Mindkét cég kötődik a tulajdonosokon keresztül az LMP-hez, az egyikben a pártpénztárnoknak, a másikban a vezetés egyik tagjának van tulajdonrésze. Az NFÜ sajtóosztálya még szeptemberben közölte, hogy a döntések „hibásan kerültek fel az ügynökség honlapjára”, azokat Lázár János már korábban felfüggesztette, a nyertesek nem kapták már meg a támogatói határozatot, nem kötöttek velük szerződést.

Időközben vizsgálat indult az LMP-ben, hogy kiderítsék, a párt pénzügyi vezetője milyen formában érintett az oknyomozó portál, az Átlátszó által felderített naperőmű-pályázat ügyében. A Lehet Más a Politika választmánya szerdai ülésén döntött arról, hogy megvizsgálják az ügy hátterét – erősítette meg a párt társelnöke. Szél Bernadett szerint napokon belül fejlemény várható az ügyben, de megvárják a másik társelnököt, Schiffer Andrást is, aki a napokban külföldön volt. 

Saját aknájára futott a párt

„A napenergia-pályázatok kapcsán elég súlyos visszaélések voltak az NFÜ-ben: 4 milliárd forintból 2,5 milliárd forintot olyan nulla árbevételű, alkalmazottak és szakember nélküli cégek kaptak, amelyeknek még referenciájuk sincsen” – szólalt fel az ügyben még szeptember végén a parlamentben a miniszterelnökhöz intézet azonnali kérdésében Vágó Gábor, az LMP képviselője. Három nappal később a párt adatkikéréssel fordult a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz „a napenergia-pályázatok botrányai ügyében”. A párt társelnöke, Szél október elején ismét szóba hozta a botrányt az Országgyűlésben, amikor egy másik napelemtender ügyében szólalt meg, amely a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kapcsolható.

©

Az LMP-nek azért kínos az ügy, mert a parlamenti felszólalások után három héttel a nyertesek listáját végigböngészve az Átlátszó megírta: van olyan cég, amely a tulajdonosokon keresztül kötődik a párthoz. Egy neve elhallgatását kérő pártvezető azt mondta, a portál cikkéig nem tudtak róla, hogy két vezető tagjuk is érintett az ügyben, de a vizsgálat azt célozza, hogy kiderítsék, történt-e törvénytelenség vagy etikátlanul jártak-e el a tagjaik. Forrásunk szerint a párt arra is kész, hogy a pályázatokat teljes terjedelműkben nyilvánosságra hozzák. Úgy tudjuk, a két érintett politikust megkérték arra, hogy a teljes dokumentációt mutassák be, ám ők időt kértek, mert ehhez meg kell szerezniük a tulajdonostársaik engedélyét. Szél Bernadett türelmet kért a vizsgálattal kapcsolatban, azt mondta a hvg.hu-nak, amit lezárult, beszámolnak róla.

Az oknyomozó portál kedden arról írt, hogy az eredetileg nyertesnek nyilvánított cégek között ott volt a Construm Elektro is, amelynek Jakab Tamás az egyik tulajdonosa. Jakab vezeti az LMP pártcégét, a Lehetmás Kft-t. Szintén nyert 220 milliót az utólag lefújt pályázaton a TDL Energia Kft. is, amely ugyanarra a székhelyre van bejegyezve, mint a Construm. A TDL-ben tulajdonos Ladányi Attila, miközben az LMP választmányának van egy hasonló nevű tagja. Az Átlátszó nem érte el Ladányit, ám a párt Facebook-oldalán az olvasható, hogy a választmányi tag „egy napelemes beruházások tervezésével és kivitelezésével foglalkozó kisvállalkozás társtulajdonosa”, ráadásul a születés év és a lakcím is stimmel. A 13 tagú választmány a párt vezető testülete.

A Construmot tavaly augusztusban jegyezték be, a cégnyilvántartás szerint 2012-ben egyetlen fillér árbevételt nem termelt, saját tőkéje 319 ezer forint volt. A TDL-t tavaly májusban jegyezték be, tavaly nulla árbevételt termelt, saját tőkéje is negatívba fordult, mínusz 837 ezer forinttal fordult az év végén, ám mindkét cég pályázott és július 25-re nyertesnek is nyilvánították őket – amíg az államtitkár közbe nem avatkozott. A pályázatot abban az évben hirdették meg, amikor a cégeket alapították, és amelyben nem termeltek árbevételt. Az elektronikus cégnyilvántartás nem tud arról, hogy akár a TDL-nek, akár a Construmnak lett volna 2012-ben alkalmazottja. A két cégen felül további 220 milliót nyert egy harmadik társaság is, melynek egyik vezetője, Görgényi Andrea egyben tulajdonosa a TDL-nek is.

Botrányos pályázatok

Az Átlátszó még szeptember 23-án derítette ki, hogy az NFÜ honlapjára felkerült pályázók, illetve nyertesek egy jelentős része frissen alapított, korábban más tevékenységet nem végző vállalkozás. A Népszabadság október 18-án a birtokába jutott dokumentumok alapján arról írt, hogy 10 vállalkozás még a látszatra sem figyelt: fillérre azonos összegű, egy sablonszöveg fénymásolásával előállított pályázatot adtak be más-más helyen megvalósítandó fejlesztésekre, ráadásul alapvető dokumentumokat nem nyújtottak be. Az Átlátszó szerint a nyertesek között felbukkant az NFÜ éléről néhány hónapja távozó Petykó Zoltán egykori üzlettársa, Seregi János is.

Az egyik érintett már lemondott

Nem ő viszi a céget, még aláírási joga sincs, nem tudott a pályázatról – ezt mondta az Átlátszónak az LMP pénztárnoka, ám ennél többet nem akart elárulni a portálnak, így arra sem tért ki, honnan teremtették volna elő a nulla árbevételű cégnél a pályázat önrészét. A hvg.hu elérte Jakabot, de a politikus-vállalkozó nem kívánt nyilatkozni, a párt „kommunikációs osztályához” irányított minket. 

Ladányi Attila már lemondott
©

Ladányi Attila időközben lemondott a választmányi tagságáról. Csiba Katalin, a választmány egyik tagja a hvg.hu-nak azt mondta, a politikus még az Átlátszó keddi cikke előtt távozott a párt vezetőségéből. A párt sajtóosztályán azt közölték, Ladányi nem az üggyel összefüggésben mondott le. Ladányi három cikluson keresztül volt a vezetőség tagja, 2009 óta tagja a pártnak, 2010-ben a párt képviselőjelöltként indította Baranyában.

A hvg.hu-nak két, névtelenséget kérő forrás is azt mondta, minkét politikus az LMP „konzervatív szárnyához” tartozott, a pártban kifejezetten „jobbosnak” tartották őket, ám arról nincs információja a pártvezetésnek, hogy kapcsolatban álltak-e kormánypárti politikusokkal – és azt kamatoztatták-e. Forrásaink szerint megrázta a pártot az ügy, különösen azért, mert – mint egyikük fogalmazott – saját pofonjukba szaladtak bele. A pártban azért is kínosnak tartják az ügyet, mert a kampányukat kifejezetten a korrupció elleni harcra akarták felépíteni, így a párt a legfőbb támogatója Horváth András akciójának: a volt NAV-os dolgozó három hete hozta nyilvánosságra, hogy milliárdos áfacsalásokat sikáltak el az adóhatóságnál. Egy harmadik forrás azt mondta, az is lehet, hogy nem történt szabálytalanság, hiszen az ilyen pályázatokon rendszeresen indulnak frissen alapított projektcégek.

A legutóbbi botránynak szakítás lett a vége

Az LMP-nek 2010-ben volt már egy hasonló ügye, aminek az lett a vége, hogy az érintett politikus mind a frakcióból, mind a pártból távozott. Ivády Gábor parlamenti képviselő, Ivád polgármestere ellen azért indult eljárás a pártban, mert 2010 elején közel 500 ezer forintos kampánytámogatást kapott egy cégtől, amit a párt vezetése helytelenített. A polgármestert a cég még az országgyűlési választások előtt kereste meg, Ivády pedig beszámolt a párt választmányának a megkeresésről. A cég úgy akarta pénzzel segíteni a pártot, hogy nem akarta vállalni a nevét, pedig az LMP szabályai szerint a 300 ezer forint feletti támogatást nyújtó adományozók nevét közzé kell tenni a párt honlapján.

Ivády Gábor - átült a függetlenek közé
©

A választmány végül úgy döntött, hogy nem kér a cég pénzéből, viszont Ivády mégis megállapodott a társasággal, mellyel tanácsadói szerződést kötött, majd átvette és felhasználta a közel 500 ezres összeget. Az LMP-ben eljárás indult Ivády ellen, az etikai bizottság még tavasszal kizárta a pártból, ám a párt felettes szerve, a politikai tanács később kétharmados többséggel a büntetést megrovásra enyhítette. Végül a parlamenti frakcióban alakult ki nagyobb vita erről.

A tanácskozást követően Ivády jelentette be, hogy kilép, de mandátumát nem adta vissza. Ivády akkor a Hírszerzőnek azt nyilatkozta, azért hagyta ott az LMP-t, mert a párt túl liberális volt már a számára, szerinte már az SZDSZ-re hasonlított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

NAV-botrány: a bíróságig is elmegy az LMP az adóhivatal munkájáról szóló jelentésért

Az LMP adatigényléssel fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, hogy adja ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkáját érintő nyilatkozattal kapcsolatban készült jelentést, ha azt a 15 napos határidőn belül nem kapják meg, bírósághoz fordulnak - mondta Schiffer András, az LMP társelnöke hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában.

hvg.hu Itthon

Horváth András: az LMP az én ügynököm

Beszédet mondott az LMP NAV-székház előtt tartott rendezvényén Horváth András volt adóellenőr, aki két hete olyan, brutálisan nagy adócsalási technikákról számolt be a sajtónak, amelyek fölött a NAV szemet hunyt. Horváth a VÉSZ-es Éliás Ádámmal együtt az adózási botrányt kivizsgáló parlamenti bizottság felállítását forszírozta.

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka