szerző:
hvg.hu

A katolikus egyházat megreformáló Ferenc pápa, a NAV-botrányt kiváltó magyar Snowden, a rekordokat döntögető Hosszú Katinka, a havat és homokzsákokat lapátoló önkéntesek is felkerültek a hvg.hu év embere listájára. Ám, hogy kiről szólt leginkább az idei év, és ki lehetne 2013 hőse, döntse el inkább az olvasó.

2013 hírei egyértelműen a pápamániáról, a NAV-botrányt kiváltó Horváth Andrásról, a hatóságok helyetti civil helytállásról, valamint az oktatási ámokfutással szembeni küzdelemről szóltak. Orvosok, pedagógusok, névtelen civilek és arcukat felvállaló hősök, akik közül nehéz kiválasztani, ki az az egy, aki meghatározta az idei évet. Íme a hvg.hu szubjektív listája az év embereiről, de a végső döntést hozza meg inkább az olvasó.

Ferenc pápa

„Ki vagyok én, hogy ítélkezzem a melegek felett” – tette fel a kérdést Ferenc pápa július elején, és ez csak egy azon mondatok közül, amelyek miatt nemcsak mi, hanem a Time magazin és a Le Monde is az év emberének választotta őt. A katolikus egyházfő már megválasztásának napján bekerült a történelembe, amikor öltözékét nem változtatta meg, és pápai autót sem kért. Az elmúlt kilenc hónapban hajléktalanokat lát vendégül, éjszakánként állítólag ő maga oszt alamizsnát a szegények között, de még humorérzéke is van, bármikor leáll egy selfie-t készíteni a fiatalokkal. Ferenc pápa egyértelműen az egyház megreformálása mellett teszi le a voksát, annak konzervatívjaival szemben is kiáll a melegek és a nők jogaiért.

©

Horváth András

A magyar Edward Snowdenként emlegetik Horváth Andrást, aki az elmúlt másfél évben többször próbálta felhívni a politikusok figyelmét hatalmas áfacsalásra, majd miután senki sem állt vele szóba, november elején kiállt a nyilvánosság elé. Mint mondja, az adóhatóság a legnagyobb magyar cégekkel és multikkal elnézőbben bánik, ezen cégek esetében a NAV nagyjából 1000 milliárd forint adó elcsalásához asszisztál.

Hogy mire volt Horváth felkészülve lélekben, azt csak ő tudhatja, s bár szabadságharcában nincs egyedül, de először a vizsgálóbizottságos fideszes és MSZP-s bohóckodást kellett végignéznie, majd azt, amint a parlamenti ülésteremből kidobták, az adóhatóság feljelentette, gyanúsított lett, egy reggel a rendőrök feldúlták otthonát, és törvénytelenül elvitték a biztonságát jelentő zöld dossziéját, valamint az újságírók neveivel teleírt jegyzetfüzetét. Deutsch Tamás futóbolondnak nevezte, de Horváth nem tágít. A NAV-botrány kirobbantója bátorságot adhat mindazoknak, akik nem hajlandók beletörődni a mutyikba.

A zöld dosszié már nem védi
©

A havat lapátoló és homokzsákokat pakoló névtelen hősök 

Hajós István Zsolt és felesége, Deák Amália március 15. reggelén meg nem gondolta, hogy este egy háromgyerekes család fogja náluk tölteni az éjszakát. Enyingen átlagosan indult a nap, a nemzeti ünnepre készültek, s bár hatalmas hó esett le az éjjel, a fűtött szobából követték az eseményeket, míg kiderült, a település közelében többen kénytelenek voltak az autójukban éjszakázni. Akkor traktorokkal igyekeztek a kimenekítésükre. A pék eközben munkába állt, a patikus saját üzletéből hordta a gyógyszereket, a helyiek pedig vadidegeneket fogadtak be otthonaikba. A március 15-i ítéletidőben több ezer autós rekedt az utakon, Magyarország pedig összefogott. Van, aki a Facebookon kért segítséget, mások lapátoltak, és saját pénzükön ételt vettek, míg a kormányzat egy SMS-sel próbált tanácsot adni, illetve ledorongolták az autósokat, hogy felelőtlenek voltak. 

©

Hasonlóan fogott össze az ország a nyár eleji árvizek idején, több tízezer civil pakolta a homokzsákokat, ha úgy adódott, jobbikosok és romák lapátolták együtt a homokot, hogy megmentsék mások értékeit.

©

Vesztes trafikosok, akik nem adták fel

„Megállt bennem az ütő” – emlékszik vissza Szender Krisztián, milyen érzés volt, amikor rájött, hogy hosszú évek trafikozása után elvették megélhetését. Pedig a székesfehérvári szivarkirály három évig őrizte a miniszterelnök páholyát a Videoton-stadionban, kormánypárti vezetésű önkormányzati bálok rendszeres előadójának hívták, hogy szivarozni tanítsa a nagyérdeműt, és még a püspök is nála vásárolt. De ennyi sem volt elég, hogy a 12 év alatt felépített szivarparadicsom fennmaradhasson. Szender Krisztián csak egy abból a több ezer vállalkozóból, aki egyik pillanatról a másikra elvesztette megélhetését „a fiatalok dohányzásának visszaszorításának” érdekében. Helyüket olyanok vették át, akiket a helyi Fidesz alkalmasnak talált. 2013 Magyarországa a trafikmutyiról szólt, azok pedig, akik nem roppantak bele álmaik, munkájuk lenyúlásába, és még talpra is tudtak állni, mindenképpen az év emberei.

Hosszú Katinka 

„Van, hogy elsírom magam edzésen, mert már annyira nehéz. A napi nyolcórás edzés azért néha mindenkit megtör” – mondta a hvg.hu-nak adott interjújában az év legeredményesebb sportolója. A Vasas SC világ- és Európa-bajnoknője idén marokszámra nyerte az érmeket, és döntötte meg újra és újra a rekordokat. 

Legutóbb a szentpétervári pénzdíjas nemzetközi úszóviadalon előbb 2:02.21 perces eredménnyel, hatalmas fölénnyel nyert a 200 méteres pillangóúszás döntőjében, majd a 100 méter vegyes fináléjában győzött 58.16 másodperces, szintén igen jó idővel.

©

Angelina Jolie

 „Minden nőt, de különösen azokat, akiknek családjában előfordult a mell- vagy petefészekrák, arra akarok bátorítani, hogy tájékozódjon, és keresse azokat orvosokat, akik segíteni tudnak, és hozzák meg az információkon alapuló döntésüket” – írta Angelina Jolie májusban a New York Timesban megjelent cikkében, amelyben bevallotta, mindkét mellét eltávolította, hogy csökkentse a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázatát. A 37 éves színésznőnek azért volt szükség a műtétre, mert olyan hibás gént találtak nála, amely növeli a rák kialakulásának lehetőségét. Az orvosok úgy becsülték, hogy 87 százalék az esélye a mellrák, és 50 százalék a petefészekrák kialakulására. 

Angelina radikális és tabudöntögető mellműtétje bár megosztotta a társadalmat, arra azonban mindenképpen jó volt, hogy felhívja a nők figyelmét, figyeljenek magukra és egészségükre.

©

Akik Kishantosért harcoltak

A szó legszorosabb értelmében beszántották az európai hírű magyar mintagazdaságot, miután a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet november 1-től másnak adta a 21 éves múltra visszatekintő szervezet földjeit. Ács Sándorné, a társaság ügyvezetője, a Greenpeace és civilek hónap óta minden törvényes eszközt bevetettek, többször tüntettek, hogy felhívják a figyelmet: a földmutyinak köszönhetően egy világhírű mintagazdaságot tesznek tönkre. A földbérletpályázatának elbírálása előtt több európai ország nagykövetsége és a biogazdálkodók európai szervezete is kérte a kormányt, hogy biztosítsák a magyar ökogazdálkodás fellegvárának tekinthető gazdaság továbbműködését. A kérés nem hatotta meg a magyar államot, és novemberben az új tulaj elkezdte beszántani a földeket. És ez csak egy példa a földmutyira. Ángyán József egykori államtitkár friss országos felmérésében 14 ilyen érdekeltséget derít fel (melyet összesen 39 pályázó fed le). Összességében ők vitték el eddig a pályázati úton megszerezhető területek 29 százalékát. Valamennyien 300 hektár fölött nyertek a pályázatokon, két érdekeltség pedig 1200 hektár fölött – ami elvben nem is volna lehetséges.

©

Pedagógusok, akik teszik a dolgukat

Nehéz kiemelni egy pedagógust, hiszen nap mint nap névtelenül próbálnak a Hoffmann Rózsa-i rendszer ellen harcolni, és nem hajlandóak egyengyerekeket nevelni. Nevesíteni már csak azért sem lehet őket, mert nem is nyilatkozhatnak. Pedig az oktatási kormányzat mindent megtett: államosították az iskolákat, a pedagógusoknak úgy emelték a fizetését, hogy kevesebb lett, egymás beköpésére létrehozták a Pedagógus Kart, a Klebelsberg Intézet megmondja, hogyan kell tanítani, mit csinálhatnak, jönnek az egyentankönyvek, az új matematikai modell szerint a kettő tízzel egyenlő, de ha a diák rosszul teljesít, akkor majd az iskola kitalálja, miként is kellene tanítani.

A Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségügyi Centrum csapata

31 évesen kapott agyvérzést egy kismama, akin már segíteni nem tudtak, de méhében még elevenen mozgott a 15 hetes jövevény. Az asszony családja úgy döntött, öt ép szervét, a máját, a két veséjét, a hasnyálmirigyét és a szívét felajánlják átültetésre, az orvosoktól pedig azt kérték, tartsák életbe a magzatot.

A világon addig nem volt példa (azóta Olaszországban szintén végrehajtották a bravúrt) arra, hogy egy agyhalott kismama a kezelések sorozatának köszönhetően a fogantatás 27. hetében egészséges kisbabának adjon életet. Az ebben segédkező orvosok és ápolók 92 napig hatalmas körültekintéssel tartották életben az agyhalott nő testében a babát, aki végül egészségesen jött a világra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Türk nyelvű államok irodája nyílik Budapesten

Türk nyelvű államok irodája nyílik Budapesten

Felgyújtották a volt ukrán jegybankelnök családjának házát

Felgyújtották a volt ukrán jegybankelnök családjának házát

"A nevem miatt könnyű volt szerepemen felül elhíresülnöm" – Szimbolikus epizódok Rajk László életéből

"A nevem miatt könnyű volt szerepemen felül elhíresülnöm" – Szimbolikus epizódok Rajk László életéből

Elértük az Orbán Ráhel-hasonmást: "Így sikerült a kép"

Elértük az Orbán Ráhel-hasonmást: "Így sikerült a kép"

Újabb három hónapig rács mögött marad a Viking Sigyn kapitánya

Újabb három hónapig rács mögött marad a Viking Sigyn kapitánya

Idén eddig 69 gyereket ütöttek el gyalogátkelőn

Idén eddig 69 gyereket ütöttek el gyalogátkelőn