szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A márciusban megválasztott Ferenc pápa lett a Time magazin szerint a 2013-as év embere. Összegyűjtöttünk hat dolgot, amiért a nevét Assissi Szent Ferenc után választó volt jezsuita egyházfő a magazin címlapjára került.

Felszólalt a melegekért

Ferenc pápa idei legtöbbet idézett és legnagyobb hatású nyilatkozata egyértelműen a melegekkel kapcsolatban tett kijelentése volt, amellyel szakított a hagyományos katolikus hozzáállással. "Ki vagyok én, hogy ítélkezzem a melegek fölött?" - tette fel a kérdést Ferenc pápa július végén. "Ha egy ember meleg, keresi Istent és jószándékú, akkor ki vagyok én, hogy megítéljem őt?"

Az első dél-amerikai katolikus egyházfő ráadásul hozzátette, a katekizmus is világosan kimondja, hogy a melegeket integrálni kell a társadalomba, csak azt látja problémának, ha valaki "kampányol" a homoszexualitás mellett, ez pedig szerinte olyan, mintha valaki a kapzsiság, vagy valamely politikai oldal mellett kampányolna.

©

A melegekkel szembeni ilyen fajta elfogadás eddig egyik pápát sem jellemezte, Ferenc pápa ezzel gyakorlatilag ledöntötte az egyik legnagyobb katolikus tabut.

Nagyobb szerepet szán a nőknek

A melegek mellett Ferenc pápa a nőkkel kapcsolatos hagyományos katolikus hozzáálláson is változtatna, és többször is hangoztatta, hogy nagyobb szerepet szán a nőknek az egyházban, mert mint mondta, a nőknek missziója van, és elsőszámú tanúai annak, hogy Jézus él.

Bár az egyházfő attól elzárkózott, hogy a nőket pappá szentelhessék, és az abortusszal kapcsolatban is kifejtette, hogy ellenzi, láthatóan nem erőlteti ezeket a kényes témákat, és egyszer azt is kifejtette, hogy valójában kontextusba kellene helyezni ezeket a kérdéseket, a "dogma és az egyházi erkölcs" ugyanis nem ugyanaz.

©

Ezzel együtt a prositúcióval és az emberkereskedelemmel szemben is fel kíván lépni: novemberben közölte, hogy magatartásváltásra van szükség, mert az egyház eddig nem volt tisztában a probléma súlyosságával, a pápa maga személyes kezdeményezéssel kíván előállni az ügyben.

Kiáll az elesettekért

Ferenc pápa többször is felszólalt a kapzsiság és a pénz uralma ellen, szívén viseli a szegények, elesettek, munkanélküliek sorsát. Az egyházfő rendszeresen beszél a "pénzkirályról", vagy a "pénznek nevezett bálványról", valamint arról, hogy "munka nélkül nincs emberi méltóság", ezért tenni kell a munkanélküliség, különösen a fiatalok munkanélkülisége ellen. Ferenc pápa a katolikus egyházat a "szegények egyházává" kívánja tenni, és szokásává vált a pénzosztás is: megválasztása óta már közel egymillió eurót osztatott szét a rászorulók között főalamizsnásával, de állítólag titokban éjszakánként ő maga is ki akar menni a szegények közé alamizsnát osztani.

Közvetlen a hívekkel 

Ferenc pápa rendszeresen mutatkozik a rajongói körében, szívesen megy találkozni a hívekkel, akikre mindig mosolyog, és nem fél hétköznapi helyzetekbe keveredni. Többször is személyesen hívott fel olasz családokat telefonon, akik levelet írtak neki, tegeződött és viccelődött velük, de szívesen áll be az okostelefonjukkal magukról selfie-t készítő fiatalok mellé is egy fotóra.

©

Az egész világot bejárta az a videó, amin egy kisfiú a pápa lábába csimpaszkodva le sem akart menni a színpadról, az egyházfő azonban csak jóságosan mosolygott, megsimogatta a kisfiú fejét és beszélt tovább. Ferenc pápa akkor sem jött zavarba, amikor egy neki ajándékba dobott rózsafüzér a fülére akadt, ezen is csak jót derült, majd eltette az ajándékot.

A pápa jóságát és közvetlenségét azonban az a fotó fejezi ki leginkább, amelyen egy súlyos bőrbetegségben szenvedő férfit ölelt a keblére, és amellyel egyszerre sokkolta és egyszerre hatotta meg a világot.

©

Megbékélést hirdet más vallásokkal

Míg elődjét, XVI. Benedeket többször bírálták Mohamed prófétával kapcsolatos kijelentései miatt, Ferenc pápa megbékélésre törekszik a többi világvallással, és többször is hangoztatta, hogy a keresztényeknek és muzulmánoknak kölcsönösen tiszteletben kell tartaniuk egymást, nem szabad lenézni a másik szokásait és vallási meggyőződését. 

Az egyházfő emellett közös virrasztást is szervezett a világ minden vallásához tartozó emberek részvételével "törjön ki a béke, soha többé ne legyen háború" jelmondattal a szíriai helyzet békés rendezésére.

Újítani próbál

Ferenc pápa egyértelműen az egyház megreformálása mellett teszi le a voksát, ennek részét képezik az elődjétől megörökölt problémák rendezése és egy új program meghirdetépse is. A vatikáni korrupciós ügyek kivizsgálását egy könyvvizsgáló cégre bízta, a papi pedofíliát pedig egy bíborosi bizottsággal vizsgáltatja ki.

©

Az egyházfő emellett egy 220 oldalas programban foglalta össze terveit: nyitottabb, a mai világ kihívásaihoz jobban alkalmazkodó, a társadalom peremén élőket segítő egyházat képzel el, de megreformálná az egyházi hierarchiát is, nagyobb önállóságot biztosítva az egyházmegyéknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!