szerző:
hvg.hu

Házkutatást tartottak a rendőrök Horváth Andrásnál, elvitték a számítógépének merevlemezét, sok iratot, és az általa korábban bemutatott zöld dossziét. Horváth szerint a rendőrök azt közölték vele, hogy személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítják, információink szerint csak személyes adattal visszaélés és rágalmazás miatt tettek ellene feljelentést, egyelőre Horváth még nem gyanúsított.

Csütörtök reggel fél 8-kor megjelentek a rendőrök Horváth András korábbi adóhivatali dolgozó lakásán, és házkutatást tartottak, erről Horváth telefonon számolt be – írja az Origo. Iratokat vittek el tőle, benne azt a zöld dossziét is, amely állítása szerint azokat az információkat, cégneveket tartalmazza, amelyek a kiterjedt áfacsalásra, az abban részt vevő vállalkozókra utalnak. Elvitték a rendőrök a számítógépének merevlemezét is.

Átadtak neki egy papírt a rendőrök, amelyben az áll tájékoztatása szerint, hogy jogosulatlanul vagy a céltól eltérő adatkezeléssel elkövetett személyes adattal visszaélés bűntettének alapos gyanújával gyanúsítják. A hvg.hu úgy tudja: egyelőre csak személyes adattal visszaélés és rágalmazás miatt tettek ellene feljelentést, Horváth még nem gyanúsított. Információink szerint csütörtökön a házkutatás miatt délután négy órakor az ügyészség előtt szimpátiatüntetés lesz Horváth András mellett.

Feljelentést tett, nyomozás indult

Horváth András november elején robbantotta ki a NAV-botrányt, és sajtótájékoztatón azt állította, ezermilliárdos mértékben csalnak el áfát kiemelt adózók, főleg az áruházláncok, amelyek polcai gyakorlatilag tele vannak adócsalásból származó áruval. Erről november 8-án egy tanulmányt is publikált az Átlátszó oknyomozó portálon. A NAV volt munkatársa szerint az adócsalásban az adóhatóság is részt vesz azzal, hogy leállítja a vizsgálatokat, ha a kiemelt adózókhoz érnek. Horváth András az ügyben feljelentést tett az ügyészségen.

Horváth András az egyik megfúrt bizottsági meghallgatáson
©

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) novemberben indított nyomozást a NAV-botránnyal kapcsolatban, hivatali visszaélés gyanújával (akkor még nem lehetett tudni, hogy a hivatali visszaéléssel éppen a botrány kirobbantóját gyanúsítják). Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, hogy a főügyészség a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályát bízta meg, majd az országos rendőrfőkapitány 2013. november 27-én a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta az ügyet.

Fúrták minden oldalról

Az adóhatóság, a kormányzat és a kormánypárt a botrány kirobbanása óta az ügy eltussolására törekedett. A NAV a november eleji sajtótájékoztatót követően azonnal belső vizsgálatot rendelt el, ez azonban kimerült abban, hogy nyolc ember átvizsgálta a 23 ezer főt foglalkoztató hatóság számítógépes rendszerét, és megállapította, a rendszer nem regisztrálta vizsgálatok leállítását. Ezt követően a NAV feljelentést is tett Horváth András ellen a rendőrségen rágalmazás miatt.

A kormányzat és a kormánypárt azzal próbálta elkenni az ügyet, hogy igyekezett a Parlamenten kívül tartani, és egészen a közelmúltig megfúrta az ügyet kivizsgáló parlamenti  vizsgálóbizottság felállítását, illetve azokat a bizottsági meghallgatásokat, amelyekre Horváth Andrást meghívták, hogy számoljon be az ügyről. A költségvetési bizottság tervezett meghallgatását úgy fúrták meg, hogy nem mentek el az ülésre, így a bizottság határozatképtelen volt. Ebben egyébként kezdetben aktívan részt vett az MSZP is, amely ugyanúgy nem ment el a bizottsági meghallgatásokra. Később a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke napirendre vette volna a volt NAV-os meghallgatását, azonban a kormánypárti többség levetette a napirendről.

Varga Mihály azzal állt elő, a NAV tud arról, hogy az áruházláncok polcain áfacsalásokban érintett termékek landolnak, de nincs rá bizonyítéka. Orbán Viktor pedig azt mondta, hogy az üggyel kapcsolatban nem tudnak dokumentumokról. A dokumentumokat Horváth András az ügyészségi feljelentéshez csatolta, és az elmúlt másfél hónapban gondosan ügyelt arra, hogy nyilatkozataival ne sértsen adótitkot. Így a botrány kirobbanása óta nem adta ki egyetlen érintett cég nevét sem.

A politikai pártok közül egyedül az LMP állt be kezdettől fogva Horváth mellé, majd később csatlakozott az MSZP is. Így végül sikerült összegyűjteni azt a 78 képviselői aláírást, amellyel kezdeményezhető, hogy a parlament szavazzon a vizsgálóbizottság felállításáról. A kormánypárt végül kompromisszumos megoldással hajolt el a kezdeményezés elől, és a parlament kedden úgy döntött, hogy a büntetőjogi felelősség megállapítása után kezdhet működni a vizsgálóbizottság, amely az adóhatóság kiemelt adózókkal kapcsolatos, 2002 és 2013 közötti gyakorlatát tárná fel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!