szerző:
Cs. B.

Több mint 24 óra telt el a Lehel utcai bankrobbantás óta. Mire juthattak ennyi idő alatt a nyomozók? Erről beszélgettünk rendőrökkel, kifaggatva őket arról, hogy a helyszínelés során mi történik, s az első napot követően hogyan dolgoznak a tettes(ek) kézre kerítéséért.

Devizahitelesek bankok elleni akciója, ATM-es rabláskísérlet vagy személyes bosszú egy banki ügylet vagy egy magánjellegű probléma miatt. Ezek lehetnek azok a motivációk, amiket a nyomozók vizsgálnak a hétfő hajnali angyalföldi robbantással kapcsolatban. Mindegyik mellett és ellen szólnak érvek.

Azt a verziót, hogy egy bankautomata kifosztása sült el balul, a hvg.hu egy rendőr forrása azért nem tartotta valószínűnek, mert az elkövetési módja szerinte nem passzol hozzá. Túl hangos, figyelemfelkeltő volt, illetve egyszerűen "béna", bár utóbbihoz hozzátette, hogy bűntett elkövetésekor a stressz miatt valóban jelentősen csökken a logikus viselkedés esélye és triviális hibákat véthetnek az elkövetők.

A devizahiteles akció kézenfekvőnek tűnhet, hiszen több, a hitelezésben érintett bank fiókja található egymás mellett a robbantás helyszínén, de ahhoz ez túlzottan alulszervezett volt. A rendőr szerint ebben az esetben a robbantás után valamilyen figyelmeztetésnek kellett volna megjelennie hangzatos, „így jártok, ha…” szöveg kíséretében.

„Amennyiben személyi jellegű elszámolásról, bosszúról van szó, akkor mindenkit át kell világítani a bankban, illetve a környező lakóházakban is keresni olyan személyeket, akik célpontok lehetnek” – jegyezte meg.

Mint beszámoltunk róla, január 13-án hajnali 4 óra körül felrobbantottak egy budapesti bankfiókot a XIII. kerületben, a Lehet utcában. A CIB Bank fiókját érhette a legnagyobb kár, de a Budapest Bank szomszédos fiókját is érintette a detonáció. Szemtanúk egy motorost láttak a robbanás előtt elhajtani a helyszínről. A rendőrség ezzel kapcsolatban azt közölte a police.hu-n, hogy az illető a helyszínről egy cross enduro jellegű, tarka színű, forgalmi rendszám nélküli, 150-170 köbcentiméteres, robogónál nagyobb méretű motorkerékpárral hajtott el. A történtek miatt robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés és közveszély okozása gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indult eljárás, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberei végeznek.

Nyomok, térfigyelők felvételeinek begyűjtése, tanúk keresése

„Első körben a legfontosabb, hogy a helyszínelésnél mit tudnak összeszedni – mondta a hvg.hu-nak Teplán Tibor volt budapesti nyomozó, aki többek közt rablási ügyekben nyomozott. „Ez rettenetesen sziszifuszi, sok talpalást igénylő munka. Be kell gyűjteni a környék összes közterületi térfigyelő, illetve a bankok biztonsági kamerái által rögzített felvételeket. Természetesen, ha vannak ujjlenyomatok, vagy DNS-nyomok, akkor azokat is rögzítik.”

A robbantás helyszíne hétfőn
©

Emellett meg kell keresni az összes lehetséges tanút, mert a kora hajnali időpont ellenére előfordulhatott, hogy valaki nem tudott aludni, kint cigizett az erkélyen vagy kutyát sétáltatott, valamint az összes, a bűntett idején történt rendőri intézkedést átnézni, ki mit látott, láthatott, kiket igazoltattak aznap éjjel. Még az is előfordulhat, jegyezte meg, hogy egy közeli benzinkútnál, éjjel-nappalinál megállt a tettes valamit vásárolni, hiszen a stressz miatt szomjas, éhes vagy ideges lehetett. A szóba jöhető tanúk, az ellenőrzendő emberekkel együtt több százra is rúghatnak.

A helyszínen a robbantás miatt fontos szerepe van a tűzszerészeknek, a szerkezet- illetve az anyagmaradványok vizsgálata miatt. Sokat jelent ugyanis az is, ha házilag összeeszkábálta a bombát, vagy katonai robbanóanyagot, TNT-t, Semtexet használt a tettes, az utóbbiak ugyanis nehezen beszerezhetőek. Ha az első 24 órában nem tudnak a forró nyomon elindulni, akkor várni kell a szakértők, például a vegyészszakértő véleményére. Meg kell nézni azt is, hogy a térfigyelők felvételei alapján meddig követhető nyomon a tettes, de az is fontos, hogy miképp jutott be a bank előterébe, mert általában csak valamilyen kártya lehúzásával lehet ezt megtenni, amit rögzít a rendszer.

Az adatok, információk, kamerafelvételek begyűjtését követően jön az elemzői munka, valamint elindítják az operatív – titkos – munkát a tettesként szóba jöhető személyek ellenőrzésére. Ha az elkészülő szakértői anyagok nem hoznak új információt, akkor érdemes nyomravezetői díjat is kitűzni. Az egykori nyomozó szerint, ha egy ilyen esetről van szó, mint a Lehel utcai robbantás, akkor érdemes – vélte – a történteket örömként megélő, lázadó csoportok, hangadó emberek ellenőrzésére három-négy rendőrt csak a közösségi oldalakon, honlapokon való kutatásra, információkeresésre használni. „Az internetes bejegyzések hatalmas információs tárházat jelentenek, és sok mindent le lehet belőlük szűrni” – hangsúlyozta.

A szerencsén múlt, hogy senki nem sérült meg

Ezzel együtt hozzátette, felelőtlenségnek tartja a bűncselekményen örömködést, hasonlóra buzdítást, mert csak felhergeli a bankellenes hangulatban tobzódókat, Teplán Tibor éppen ezért elképzelhetőnek tartja azt, hogy a nyomozásról kiszivárgó információk, melyek az ATM-rablás verzióját erősítették, azért keltek szárnyra, hogy csitítsák a hangulatot.

A volt nyomozó hangsúlyozta: az embereknek el kellene gondolkodniuk azon, hogy csak a szerencsén múlt, hogy a robbanásban senki sem sérült vagy halt meg. „Egy robbanás következményeit komoly szakmai tudással rendelkező robbantó mérnökök tudják pontosan kiszámítani, egy hozzá nem értő ember nem. Azzal sem számolhatott a tettes, hogy a robbantás miatt megsérülhet egy gázvezeték, ami növeli a detonáció erejét súlyosabb következményeket okozva. Ezért is folyik a nyomozás robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés és közveszély okozása gyanúja miatt” – mondta Teplán Tibor.

©

A nyomozási taktika része lehet, hogy az elkövetők megtévesztésére a valós helyett más információt szivárogtatnak ki az ügyről – folytatta Teplán Tibor. „Egy fegyveres rablás során 76 millió forintot zsákmányoltak a tettesek, ám mi a nyilvánosság tájékoztatásakor következetesen 90 millió forintos kárról számoltunk be. Ezzel az volt a cél, hogy megzavarjuk, összeugrasszuk a rablókat, hiszen egymáson kezdték keresni a különbözetet. Ezen össze is vesztek és be is jött a csel, mert elfogtuk a tetteseket.”

A tettesek megtévesztése
Évekkel ezelőtt egy nagyobb összegű, repülőtéri lopásról terjesztette azt a rendőrség következetesen, hogy a tolvajok nem itthoniak, az összeget ugyanis Frankfurtban lovasították meg. Ez elaltatta a tettesek gyanúját, hogy ők is képben lehetnek, és elkezdtek költekezni. Ez vezetett a lebukásukhoz, a lakásukon pedig előkerült az ellopott valuta még megmaradt része, valamint azok a tárgyak, műszaki eszközök, amelyeket a pénzből vettek.

A terelés jó lehet arra, hogy kiugrasszák a nyulat a bokorból, vagy hogy elaltassák az elkövető figyelmét arról, hogy a rendőrök nem tudják, kit kell keresni. „Olyan irányba terelni azonban a nyomozással kapcsolatos információkat, amelyek azt sugallhatják, hogy a rendőrök nem veszik kellő komolysággal az ügyet, kockázatos, mert azzal elindíthatnak egy lavinát. Például az elkövető vagy elkövetők ennek hatására újabb bűntetteket hajthatnak végre. Bízzunk benne, hogy nem lesz újabb robbantás – tette hozzá a volt nyomozó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu/MTI Itthon

Felrobbant egy budapesti bank – fotók

Hétfő hajnalban felrobbantottak egy bankfiókot a XIII. kerületben. Szemtanúk előtte egy motorost láttak elhajtani, aki egyes értesülések szerint egy csomagot is elhelyezett az épületnél. A rendőrség egy tarka enduro motort keres. A Terrorelhárítási Központ szóvivője a hvg.hu-val azt közölte, a szervezet nem vesz részt a nyomozásban. A CIB Bank szerint jelentős az anyagi kár. Nem sokkal később gázrobbanás is történt a Béke úton, amit elsőre újabb robbantásnak véltek.

Használt importautóban is rákaptak a dél-koreai márkákra a magyarok

Használt importautóban is rákaptak a dél-koreai márkákra a magyarok

Tényleges életfogytiglant kapott a zsámboki gyilkos

Tényleges életfogytiglant kapott a zsámboki gyilkos

Baleset miatt lezárták az M1-es autópályát

Baleset miatt lezárták az M1-es autópályát

Csavar egy nagyot a Chrome böngészőn a Google

Csavar egy nagyot a Chrome böngészőn a Google

Sajátos nevelési igényű gyerekek iskoláját zárnák be Egerben

Sajátos nevelési igényű gyerekek iskoláját zárnák be Egerben

Hét hónapos babájával vizsgázott Szombathelyen az egyetemista (fotó)

Hét hónapos babájával vizsgázott Szombathelyen az egyetemista (fotó)