szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság soha nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy kell-e tendereztetni vagy sem a paksi atomerőmű tervezett bővítésének ügyében - válaszolta a testület energiaügyekért felelős szóvivője egy magyar újságíró kérdésre Brüsszelben. Az orosz megállapodást viszont közbeszerzési szempontból megvizsgálják.

"A megállapodás közbeszerzési vonatkozásait hamarosan meg fogják vizsgálni a szakértők, de egyelőre nem tudunk véleményt mondani arról, hogy összhangban vannak-e ezek a rendelkezések az uniós szabályokkal" - mondta Günther Oettinger energiaügyi biztos szóvivője. Hozzátette, hogy a közbeszerzésre vonatkozó EU-szabályok betartása minden érintett félnek érdeke.

Egyes állításokkal szemben a bizottság sosem nyilatkozott arról, hogy a magyar hatóságok hagyják el vagy tartsák meg a pályáztatást - fogalmazott a szóvivő. Szerinte Magyarország eleget tett kötelezettségének, és időben eljuttatta Brüsszelbe az atomenergia békés felhasználása terén kötendő magyar-orosz együttműködési megállapodás tervezetét.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár tegnap azt mondta, az orosz állammal kedden tető alá hozott konstrukcióra az Európai Bizottság (EB) előzetes jóváhagyását adta.

©

A megállapodást ismertető államtitkár tegnap elmondta, hogy amióta ő kormányüléseken jelen van, fel sem merült tender kiírása. Lázár azt állította, a Moszkvába vitt szerződések tervezetét előzetesen megmutatták az EB energetikai biztosának - ez kötelessége is egy uniós tagállamnak ilyen szerződések esetén -, amely rábólintott a konstrukcióra, így arra is, hogy Magyarország nem ír ki tendert. Lázár úgy fogalmazott, az EU az ügyben "nem emelt vétót".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!