Kocsis Andrea
Kocsis Andrea
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legmodernebb technológiával vált a virtuális térben teljesen bejárhatóvá a Vértes legromantikusabb várromja, az elpusztult Vitányvár. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak a képernyőn láthatjuk, hanem speciális szemüvegekkel három dimenziós túrát is tehetünk az újra életre kelt erődben.

A Vértes hegygerincén húzódó, az eredetileg a tatárjárás után, a 13. század végén épült Vitányvár több mint négyszáz éve áll romosan, amióta az osztrák seregek 1597-ben felrobbantották, hogy az ne kerülhessen többé a törökök kezére. Az erdő az elmúlt évszázadok alatt teljesen benőtte az ősi tornyokat, falakat, a vadregényes terület ma közkedvelt kirándulóhely.

©

A várat kutató szakemberek, 3D grafikusok, illetve szoftverfejlesztők együttműködésével készült el az elfeledett vár teljes modellje, amelyet végül annak legszebb, az 1500-as évek eleji állapotában rekonstruáltak a projektben. A modellt teljesen bejárhatóvá tették, és korabeli bútorokkal, falikárpitokkal rendezték be, hogy a látogatók minél pontosabb képet kapjanak arról, hogyan élhettek a várban mintegy ötszáz évvel ezelőtt. Nem csak az érdeklődőknek, de a kutatóknak is hasznos a módszer: a vár falainak és két tornyának maradványait először 3D-lézerszkenner alkalmazásával dokumentálták, majd a terepadottságok és sáncok felmérésével lehetőség adódott a kőfalak mellett az azokat körülvevő fapalánkok helyének meghatározásra is.

A vár rekonstrukciója mindenki számára elérhető az interneten, de még teljesebb élményt nyújtanak azok a fejlesztések, amelyek három dimenzióban teszik láthatóvá a várat. Elkészült a rekonstrukció 3D-s tévékre, az Oculus nevű speciális szemüvegre, valamint az emberi kéz mozgását érzékelő Leap Motion nevű hardverre egyaránt, amellyel a virtuális túrázó szinte a középkori időutazást tehet.  Ezeket az új fejlesztéseket bárki kipróbálhatja áprilistól a Visegrádon, a Mátyás király Múzeumban nyíló a SziMe3D AR projekt eredményeit bemutató tárlaton.

Videó az Oculus szemüveges és Leap Motion vezérelt túráról

A SziMe3D AR részben európai uniós támogatásból megvalósuló kutatás-fejlesztési projekt keretében élesztették fel, amelyben 3D-szkennerek és virtuális technológiák alkalmazásának lehetőségeit vizsgálják magyarországi műemlékeken és műtárgyakon.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott Koppenhága szexuális zaklatással vádolt polgármestere

Lemondott Koppenhága szexuális zaklatással vádolt polgármestere

Szalóki Ági gyermeket vár

Szalóki Ági gyermeket vár

Zseniális funkció a Google keresőben: csak dúdoljon, felismeri, hogy melyik dal az

Zseniális funkció a Google keresőben: csak dúdoljon, felismeri, hogy melyik dal az