szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc tudtával szivárogtatták ki a 2006-os őszödi beszédet - áll azokban a jelentésekben, amelyeket pénteken hozott nyilvánosságra az Alkotmányvédelmi Hivatal. A hangfelvételt a Fidesznek adták át, szeptember 17-én pedig egy budapesti Fidesz irodában döntöttek a felvétel sorsáról.

Nyilvánosságra hozta az Alkotmányvédelmi Hivatal elődszervezete, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) őszödi jelentéseit, amelyet a nol.hu fel is dolgozott. A hivatal a szolgálati érdekeket még ma is sértő neveket, szervezeti neveket, időpontokat és információkat kitakarva nyilvánosságra hozta az őszödi jelentéseit. Az első, 2007. május 21-i dátummal kelt jelentés a "Gyümölcsöskert" fedőnevű nyomozás eredményeit összegzi, a második, 2009. júlis 29-i pedig a "Gerilla" fedőnevű ügy lezárásáról szól.

A hangfelvétel nem az MSZP részére készített felétel másolata, azt nem a rádiós mikrofon jeleinek lehallgatásával, és nem titkosszolgálati eszközzel rögzítették. A titkosszolgálati jelentés szerint a kiszivárogttott beszédet a hivatalos rögzítésre felkért kft. munkatársai készítették jóhiszeműen, hiszen arra szóban kérte meg őket egy meg nem nevezett személy. A második jelentés szerint egy "Guevara" néven emlegetett személy "szoros kapcsolatban állt azzal az „erősen jobboldali beállítottságú” emberrel, aki a nyilvánosságra kerülése előtti napon a felvétel birtokában volt és azt e-mailben továbbította. Az ő kilétét azonban nem hozták nyilvánosságra.

A tévészékház ostroma az őszödi beszéd kiszivárgogtatásának másnapján
©

A dokumentumokban az olvasható, hogy „Guevara” nevű célszemély elmondása szerint „az őszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatója egy MSZP-s politikus, aki a miniszterelnökkel és a frakcióval egyeztetve szervezte meg az inkriminátum (azaz a beszéd hanganyagának) nyilvánosságra hozatalát”. (...) „Guevara elmondása szerint a beszéd kiszivárogtatására azért volt szükség, hogy időt nyerjenek, továbbá valamilyen módon eltereljék a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére. A nyilvánosságra hozatalban az MSZP azért választotta a jobboldal/ellenzék bevonását, mert az elhangzás és a médiába kerülés között eltelt hosszú idő magyarázkodásra kényszerítette volna őket”.

Az első jelentés szerint a megrendelő személyét nem sikerült azonosítani. A második jelentés is arról ír, hogy az NBH egyik "célszemélye" körülírta a hanganyagot átadó személyt, de megnevezni nem volt hajlandó. A titkosszolgálat maga is megpróbálta beazonosítani, de a jelentés szerint  csak addig jutott, hogy egy - a nyilvánosságra hozott dokumentumból kitakart nevű - személy "számos paraméterével hasonlít" a leírt kiszivárogtatóra, illetve széleskörű médiakapcsolatai révén alkalma nyílhatott arra, hogy ellenzéki kézre juttassa a felvételt.

"Guevara" a második jelentés leírása alapján minden bizonnyal Rózsa-Flores Eduardo újságíró, a délszláv háború veteránja, akit  2009-ben Bolíviában öltek meg a helyi biztonsági erők. „Mint utólag kiderült, célszemélyünk csak a legszűkebb környezetével osztotta meg utazásának valódi célját…” – áll a jelentésben, azaz a terrorizmus gyanújával őt akkor már másfél éve megfigyelés alatt tartó titkosszolgálat sem tudta, miért ment valójában Rózsa-Flores Bolíviába.

Rózsa-Flores Eduardo
©

Az NBH szerint Guevara, azaz Rózsa-Flores ismerte és kapcsolatban is állt az őszödi beszéd kiszivárogtatójával. Mint írják, „…a hanganyag kikerülésétől a nyilvánosságra hozataláig – döntő többségében – sikerült felderíteni az abban résztvevő személyek” körét, a megbízóig azonban nem jutottak el. A döntően Rózsa-Flores titkos megfigyeléséből származó információk szerint a felvételt előbb a JobbikNET-hez akarták eljuttatni, de végül nem találták elég fajsúlyosnak a portált, ezért átadták a lehetőséget a Fidesznek. Kapcsolatba léptek egy, a párt felső köreibe is bejáratos fideszessel, szeptember 17-én pedig már egy budapesti Fidesz irodában döntöttek a felvétel sorsáról; később a hanganyag sokszorosítását is a Fidesz szóban forgó irodájában végezték.

A második jelentés szerint a Fidesz-irodában (amelynek pontos helyét kitakarták a nyilvánosságra hozott fokumentumban) többen is jelen voltak, de csak egy "pásztói fideszes" kifejezés maradt olvasható. Egy megjegyzés arra utal - bár a név nem olvasható -, hogy Orbán Viktor pártelnök nem lehetett ott a megbeszélésen, mert Brüsszelbe kellett utaznia, és csak a repülőtéren értesült a hangfelvétel létezéséről. Az egybegyültek végül hosszas huzavona után döntöttek arról, hogy hét médiumnak juttatják el motoros futárral a felvételt (az NBH még a futárt is azonosította, bár a nyilvános jelentésből kihúzták a nevét).

A hvg.hu kereste telefonon Gyurcsány Ferencet, de mostanáig nem értük el. Szigetvári Viktor, Gyurcsány korábbi mukatársa, az Együtt társelnöke a Twitteren azt írta: "Nagyon tréfás ez az államilag hamisított őszödi jelentes. Persze szégyen is, hogy így járatják le a hazát szolgáló tisztek hivatását".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Tom Szaky: "Ha leég a házad, tényleg elkezdesz azon gondolkozni, mi okozhatta"

Tom Szaky: "Ha leég a házad, tényleg elkezdesz azon gondolkozni, mi okozhatta"

Trícium szivárog valahonnan a megsérült fukusimai atomerőműnél

Trícium szivárog valahonnan a megsérült fukusimai atomerőműnél