szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz ügyvezető alelnöke az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este azt mondta: ismerte az őszödi felvételt még annak nyilvánosságra kerülése előtt.

Eduardo Rózsa-Flores állítása szerint a kazettát ő eljuttatta Bíró Márkhoz, aki akkor a párt észak-magyarországi koordinátora volt. A fideszes összekötő elvitte a felvételt Debrecenbe, ahol megmutatták Kósa Lajos polgármesternek. Másnap délelőtt Budapesten – Rózsa-Flores állítása szerint – egy Fidesz-irodában gyűltek össze a párt vezetői. Itt megjelent Kósa, Varga Mihály, Navracsics Tibor és Várhegyi Attila is.

Az NBH jelentése megjegyzi, hogy valaki – kitakart rész, de a brüsszeli útja alapján beazonosíthatóan Orbán Viktor – már csak a repülőtéren értesült a felvételről. Rózsa-Flores azt állította, hogy ebben az irodában nyolc másolat készült. Kósa Lajos vasárnap az ATV-ben arra a kérdésre, hogy ki kapta meg a felvételt, azt nyilatkozta, hogy ez szerinte követhetetlen, "sok találkozón sokan voltak ott, ahol szó volt erről". Arra a kérdésre, hogy a beszéd nyilvánosságra kerülése előtt voltak-e ilyen találkozók, azt válaszolta: előtte és utána is.

©

Arról, hogy ő közvetlenül mikor és milyen körülmények között értesült róla, elmondta: egy "miskolci fiú" hívta föl, s telefonon bejátszotta neki. A műsorban többször is elmondta, hogy véleménye szerint nem is lehetett kérdés, hogy a miniszterelnök beszédét a sajtóhoz el kell juttatni. Utóbb Kósa Lajos a Népszabadságnak azt mondta, hogy ő úgy tudja, mielőtt ez a miskolci fiú őt felhívta volna, már a Kurucinfóhoz és a nemzeti radikálisokhoz is eljutott a feltétel.

Kósa Lajos rámutatott arra az ellentmondásra, hogy azok, akik kétségbe vonják Rózsa-Floresnek azt az állítását, hogy Gyurcsány Ferenc tudtával szivárogtatnak, hitelt adnak annak, hogy a felvételt a Fidesz miként kezelte.

Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter az ATV-nek nyilatkozva azt közölte, hogy az ügy lezárásakor már nem volt hivatalban, a még miniszteri ideje alatt szerzett információk alapján pletykának minősíthető, hogy Gyurcsány tudtával szivárogtattak volna. Közölte ugyanakkor, hogy a Fidesz szerepére vonatkozó állításokat például híváslisták is megerősítették. Valószínűsítette, hogy "valamilyen dokumentumnak" még kell lennie az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
300 ezer magyar keres munkahelyet magának

300 ezer magyar keres munkahelyet magának

23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre