szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon első alkalommal jelent meg a választási szabályozás összefoglaló magyarázata, kommentárja.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke a kötetről szólva kiemelte: úgy látja, nagy szükség van a választójogi szabályok kommentárjára a választási igazgatás minden területén, az önkormányzatoknál, az egyéni választókerületekben, a választási irodákban és bizottságokban, valamint a bíróságokon. A kötetet hasznosan tudja forgatni mindenki, aki a választással foglalkozik - mondta. 

Patyi András, az NVB elnöke arról beszélt, hogy tapasztalatai szerint a választási igazgatási munka egyszerre nehéz és vonzó, hiszen rövid idő alatt kell meghozni és megszövegezni a határozatokat, állásfoglalásokat, úgy, hogy a bírósági felülvizsgálat során is megállják a helyüket. Méltatta, hogy a kötetben a gyakorlatra, a jogszabályok értelmezésére fektették a hangsúlyt a szerzők, ezzel nyújtva segítséget a jogalkalmazóknak. Megjegyezte: a kötet szerzői nehéz időben fogtak a munkához, a törvények változása okán ugyanis nem állt rendelkezésükre bírói gyakorlat. Ezért át kellett szűrniük a korábbi jogszabályokra alapított eseti döntéseket, és így kellett figyelembe venniük azokat az új szabályok alkalmazásakor. 

Kukorelli István volt alkotmánybíró, az NVB jogelődjének, az Országos Választási Bizottságnak egykori elnöke a kötetet méltatva kiemelte: a választójogi kommentár mindenekelőtt a jogalkalmazók széles, 100-150 ezres táborához szól. Rendkívül fontos, hogy a jogalkalmazás jogállami módon történjen. Az alkotmányos demokrácia legitimációjának feltétele, hogy törvényes legyen a választás, ehhez nyújt segítséget a kötet - mondta. 

Cserny Ákos, a kötet szerkesztője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatási karának dékánja utalt arra, hogy a választási szervek döntő többségében nem jogvégzettek ülnek, a jogi szabályok értelmezése nem mindennapjaik része, a kötet pedig fogódzót nyújt nekik az elkövetkező választási eljárási időszakban. 

A szerzőkről szólva kiemelte: nehezítette a helyzetüket, hogy olyan szabályokat tárgyalnak a kötetben, amelyek többségét még nem próbálták ki a gyakorlatban. Mivel azonban olyan emberek írták a kommentárt, akik hosszabb ideje foglakoznak a választásokkal, garanciát jelent a jogalkalmazók, a kötet olvasói számára.

A kötet kommentár, ami nem engedi meg a szabályozás kritikáját, de még a dicséretét vagy a javaslatokat sem - hangsúlyozta. A kötet bemutatóján részt vett Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és több alkotmánybíró, illetve jogászprofesszor is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!