szerző:
Kovács István
Tetszett a cikk?

Szombat délelőtt tüntetést rendeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ormosbányán a romló helyi közbiztonság miatt. A demonstráció apropóját az adta, hogy a település másodszor is elbukott a térfigyelőkamera-rendszer kiépítésére kiírt pályázaton, amitől a bűncselekmények számának csökkenését várták.

Két év alatt közel 30 százalékkal megszaporodtak a bűncselekmények a BAZ-megyei Ormosbányán, ezen belül legjobban a lopások és betörések száma nőtt. Ezért szombat délelőttre Sike Ferencné független polgármester felhívására figyelemfelkeltő tüntetést szerveztek, ahol a 200 résztvevő között számos károsult és a választókörzet két országgyűlési képviselőjelöltje, Nyakó István (Összefogás) és Egyed Zsolt (Jobbik) is megjelent.

A résztvevők a művelődési ház előtti téren 20 perces néma tiltakozást tartottak, közben transzparenseket emeltek a magasba, amelyeken véleményt formáltak a jelenlegi közbiztonságról és a bűnüldözésről is.

A demonstráció apropóját az adta, hogy a jelentős bűnügyi fertőzöttség ellenére másodszor utasították el térfigyelő kamerarendszerre beadott pályázatukat, amitől a bűnözés visszaszorítását remélték.

©

A közbiztonság javulását a btk szigorodása, a készenléti rendőrség megerősítése ellenére sem érzékelik Borsod több településén sem: erre utal, hogy hasonló figyelemfelhívó demonstrációra tavaly Alsózsolcán is sor került. Ormosbányán egyébként még az előző ciklus idején demonstrált a Magyar Gárda, legutóbb pedig januárban úgy került be a település az országos hírfolyamba, hogy a közmunkásoknak tartott tanfolyamon verekedés tört ki, ami miatt 9 embert garázdaság miatt előállítottak.

A rendőrség szerint nem kirívó

Az 1700 fős egykor virágzó bányásztelepülésen jelentős részben kicserélődött a lakosság, komoly problémát okoz a munkanélküliség, és van néhány család, akik megnehezítik a helyben élők életét.

Utcai csetepatékról, betörésekről adtak számot a tüntetéseken résztvevők. Volt, akinek a lakását az alatt az idő alatt rabolták ki, amíg kórházban volt, egy másik esetben pedig elég volt annyi, amíg átmentek vásárolni a vegyesboltba. Így sokan már nemcsak este, hanem nappal sem merik elhagyni a lakásukat.

Gyakori a gyümölcs- és zöldséglopás a zártkertekből, van, aki már emiatt a gazdálkodást is feladta. A fiókgyógyszertárat háromszor fosztották ki, ezért megszűntették, de fenyegetések hatására a helyi polgárőrség is feloszlott. A második ciklusában a posztján lévő polgármester asszony szerint az 1989-ben elkezdődött és máig romló helyzetet senki nem akarja megoldani.

Noha a kistérségi társulási ülések első napirendi pontja mindig a kazincbarcikai rendőrkapitány beszámoltatása, és közrendvédelmi meghallgatást is tartanak, a helyzet nem változik. Sikénét felháborítja a rendőrség véleménye, mert reklamációjára többször azt kapta válaszként, hogy Ormosbányán sem rosszabbak a bűnügyi mutatók, mint a környező településeken.

Kérdésünkre a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy ugyan 2011-hez képest, amikor 60 bűncselekményre derült fény, tavaly több mint harmadával megnőtt a bűncselekmények száma (88), de ez azt jelenti, hogy a községben a bűnelkövetés az átlagosnál gyakoribb, de nem kirívóan magas. (A bűncselekmények között a lopások száma 57, a lakásbetöréseké 9 volt, de akadt emberölés, illetve emberölési kísérlet is.)

A polgármester végezetül elmondta, ha nem lesz foganatja a demonstrációnak, októberben egy nagy térségi tüntetést szerveznek „a tisztességes polgárok védelmében”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
LMP: legyen előválasztás az egyéni választókerületekben is

LMP: legyen előválasztás az egyéni választókerületekben is

75 éves a poptörténet legnagyobb dandyje

75 éves a poptörténet legnagyobb dandyje

Újabb 12 áldozata van a járványnak, 950 új fertőzöttet találtak

Újabb 12 áldozata van a járványnak, 950 új fertőzöttet találtak