szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés 859 törvényt fogadott el 2010 és 2014 között, többet, mint a rendszerváltás óta bármelyik ciklusban. Ezek 70 százalékát a kormány terjesztette elő. A minisztériumok közül a nemzetgazdasági, a képviselők közül Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető volt a legaktívabb törvénykezdeményező.

Az Országgyűlés 859 törvényt fogadott el 2010 és 2014 között, többet, mint a rendszerváltás óta bármelyik ciklusban. Ezek közül 321 új jogszabály volt, 538 pedig módosítás. Az MTI összegzése szerint az elfogadott törvények 70 százalékát, 598-at a kormány indítványára szavazott meg a parlament. A legtöbbet, 164-et a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) javasolta.

Az NGM indítványozta – kötelező feladatai mellett, mint a költségvetés, az adótörvények és a zárszámadás elkészítése – az új jegybanktörvény elfogadását, majd a nemzeti bank és a pénzügyi felügyelet összevonását. 2012-ben, Matolcsy György irányítása alatt a gazdasági tárca javasolta az első alaptörvény-módosítást, majd a pénzügyi tranzakciós illeték és a távközlési adó bevezetését, valamint a munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódó intézkedéseket.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 120 törvényt kezdeményezett, a többi között az új büntető és polgári törvénykönyvet, a nemzetiségi törvényt, az ombudsmani rendszer átalakítását, az önkényuralmi jelképek használatának újraszabályozását, a megyei önkormányzatok intézményeinek állami kézbe vételét, a pénznyerő automaták betiltását és a kommunista diktatúra működését vizsgáló Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozását. A fejlesztési minisztérium 85 törvényt jegyez, például az elektronikus útdíj bevezetését, az energiahivatal átalakítását és a takarékszövetkezetek integrációját.

A Belügyminisztérium 71, az – időközben nemzetiről emberire átkeresztelt – erőforrás-minisztérium 67, a Külügyminisztérium 41 törvényjavaslat benyújtója volt, a vidékfejlesztési tárca 36, míg a honvédelmi 12 törvényt terjesztett be az Országgyűlésnek. Miniszterelnök-helyettesként két jogszabályt jegyez Semjén Zsolt KDNP-elnök.

A képviselők közül a 2012 óta Fidesz-frakcióvezető Rogán Antal volt a legaktívabb törvénykezdeményező 46 elfogadott jogszabállyal. Őt a kormánypárti képviselőcsoportot a ciklus első felében vezető Lázár János miniszterelnökségi államtitkár követi 32-vel, majd Kósa Lajos Fidesz-alelnök 31-gyel. Ezek között azonban több olyan előterjesztés van, amelyet együtt, illetve más kormánypárti politikusokkal közösen nyújtottak be. A kormányzati ciklus első évében Rogán Antal indítványára döntött a Ház arról, hogy ismét hatósági áras legyen a lakossági energia, valamint fogadta el az új médiaszabályozást. 2011-ben ő nyújtotta be a végtörlesztést lehetővé tévő törvényt, és azt is, amely alapján szankcionálhatták az elvárt béremelést nem teljesítő cégeket.

Később Rogán Antal javasolta az árfolyamgát kiszélesítését és a havi két ingyenes készpénzfelvételt is. Emellett Lázár Jánossal közösen terjesztette elő 2010-ben azt a törvényjavaslatot, amely különadót vetett ki a bolti kiskereskedőkre, a távközlési cégekre és az energiaellátókra.

Lázár János volt az egyik előterjesztője az országgyűlési, a választójogi és a választási eljárási törvénynek, az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek, valamint az új egyházügyi törvénynek, illetve ő kezdeményezte 2010 őszén az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését, kizárva, hogy a testület költségvetési és adóügyekben döntsön. Hozzá kötődik az a jogszabály, amely 2012. január 1-jétől lényegében minden zárt helyen megtiltotta a dohányzást, ahogy ő kezdeményezte azt is, hogy 2013 közepétől csak nemzeti dohányboltokban lehet cigarettát kapni.

Kósa Lajos javasolta 2010-ben, hogy a gyermek iskolába járatásához kössék a családi pótlék folyósítását, előterjesztője volt az erőszakos visszaesőkkel szemben bevezetett Btk.-módosításnak, a "három csapásnak" és más kormánypárti politikusokkal együtt a határon túli magyarok egyszerűsített honosításának. Több önkormányzati és közigazgatási tárgyú törvénymódosítás is fűződött a debreceni polgármester nevéhez: a képviselő-testületek létszámának csökkentése, az önkormányzati választási rendszer átalakítása és az indoklás nélküli elbocsátás lehetősége.

Az ugyancsak fideszes Vas Imre 21 indítványhoz adta a nevét, Cser-Palkovics András és Gulyás Gergely neve mellett 17-17 törvény szerepel, majd a legaktívabb képviselők sorában a rövid ideig kulturális államtitkárként dolgozó L. Simon László, Papcsák Ferenc zuglói és a rezsicsökkentésért felelős Németh Szilárd csepeli polgármester következik 15, 14 illetve 13 indítvánnyal. Mivel a 2012. január 1-je óta hatályos alaptörvényt és az eddigi legátfogóbb – 2013. márciusi – negyedik módosítását csaknem az összes fideszes és KDNP-s képviselő aláírta, mindegyikükhöz köthető elfogadott indítvány.

Az ellenzéki javaslatok közül viszont csak háromból lett törvény. Az LMP-s Mile Lajos kezdeményezésére minősítették szabálysértéssé, ha valaki nem tesz eleget megjelenési kötelezettségének a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt, párttársai, Ertsey Katalin és Osztolykán Ágnes pedig azt érték el, hogy családi napköziben is lehessen teljesíteni a kötelező óvodáztatást. A jobbikos Szilágyi György akkor járt eredménnyel, amikor javasolta, hogy egyidejűleg 12-nél többen is birtokolhassák a Nemzet Sportolója címet – így vált lehetővé, hogy Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, az Aranycsapat két legendája egyszerre kapja meg az elismerést.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
A jövő héttől több országból is karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába

A jövő héttől több országból is karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába

Üvegből készítene billentyűzetet az Apple

Üvegből készítene billentyűzetet az Apple

Kiss Tibi 2020 végéig visszavonul, ideiglenes szünetet jelentett be a Quimby

Kiss Tibi 2020 végéig visszavonul, ideiglenes szünetet jelentett be a Quimby