szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tavasszal kezdik és várhatóan jövő nyárra fejezik be a Porpác–Mosonszolnok-vasútvonal villamosítását – közölte a GYSEV. A kivitelezési szerződést szerdán írták alá.

A GYSEV 2011-ben vette át a Porpác–Mosonszolnok-szakasz üzemeltetését. 2012 nyarán jelentették be, hogy uniós források bevonásával villamosítják a vonalat. Ha végeznek a munkával, a teljes Szombathely–Csorna–Rajka-szakaszon lehetségessé válik a környezetbarát villamos vontatás.

A kivitelezésre kiírt pályázat nyertese az MVM OVIT Zrt. által vezetett konzorcium lett. A villamosítás előkészítését már áprilisban megkezdik.

A Porpác–Mosonszolnok-szakaszon a villamosítás és a korszerűsítés 11 milliárd 375 millió forintba kerül. Az összeg 85 százaléka uniós támogatás, a fennmaradó részt itthoni költségvetési forrásokból biztosítják.

Az első szakasz várhatóan még idén év végéig, a második pedig jövő nyárra készülhet el.

Szombathely és Csorna között naponta hat pár intercity közlekedik Budapest felé. Mivel fontos, hogy az IC-k esetében minél hamarabb megvalósuljon a villamos vontatás, ezért döntött úgy a társaság, hogy a Porpác–Csorna-szakasszal kezdik a kivitelezést – közölték.

A vasúttársaság 2015 nyarára a szintén 2011-ben átvett Szombathely–Zalaszentiván-szakaszt is villamosítja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendkívüli szünetnek örülhettek a diákok, akik a kormányzati tájékoztatóba botlottak

Rendkívüli szünetnek örülhettek a diákok, akik a kormányzati tájékoztatóba botlottak

A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól

A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól

Nadrágzsebben felrobbant iPhone miatt indul per az Apple ellen

Nadrágzsebben felrobbant iPhone miatt indul per az Apple ellen