szerző:
MTI

Az országgyűlési választást megelőző kutatások viszonylag pontosan jelezték előre az eredményeket, rácáfolva arra a vélekedésre, hogy az emberek nem merik elmondani a véleményüket - közölték az Ipsos, a Medián, a Nézőpont és a Political Capital képviselői csütörtökön egy budapesti szakmai tanácskozáson. A fórum előadói abban is egyetértettek, hogy a rejtőzködő szavazók nem a baloldal, hanem éppen a Fidesz és a Jobbik táborát erősítették.

A közvélemény-kutatóknak nem kell szégyenkezniük, ugyanis meglehetősen pontosan jelezték előre az eredményeket - mondta Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet vezető elemzője a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által rendezett Mérők Klubja elnevezésű fórumon.

A közelgő európai parlamenti (EP-) választásokkal kapcsolatban azt mondta, az országgyűlési választáson elszenvedett súlyos vereség után az amúgy is szétaprózódott baloldalnak nehéz lesz megszólítania a választókat. A rossz szereplés pedig hatással lesz az önkormányzati választásokra is - tette hozzá.

Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója azt emelte ki, hogy a választást megelőző utolsó kutatásuk alkalmával elsősorban a szavazók értékpreferenciáira voltak kíváncsiak. Ennek alapján a Fidesznek 40-45 százalékos, a baloldalnak 26-31 százalékos, a Jobbiknak 19-23 százalékos, az LMP-nek pedig 4-6 százalékos eredményt becsültek.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a vélekedésekkel ellentétben a korábbiakhoz képest csak kis mértékben nőtt a válaszmegtagadók aránya. Ezer válaszhoz mintegy 1800 ember megkérdezésére volt szükség és korántsem 5-10 ezerre - tette hozzá.

Ez azt jelenti, képzelődésnek bizonyult, hogy a rettegő baloldali szavazók fogják eldönteni a választásokat. Sőt a titkos szavazás szimulációjával végzett kutatások azt mutatták, hogy a rejtőzködők körében a Fidesz és a Jobbik rendelkezik több tartalékkal - mondta az ügyvezető.

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója szintén azt hangsúlyozta, hogy a "félelemteória" csődöt mondott, mert a valóság visszaigazolta a kutatói előrejelzéseket. Szerinte a választási eredmény az EP-választásokon is a Fideszt és a Jobbikot segíti.

Ezért a Fidesz-KDNP-től 45 százalékos eredményt és 11 mandátumot, a Jobbiktól 20 százalékot és 5 mandátumot várnak. Az MSZP-nek 18 százalékos eredményt és 4 mandátumot, az LMP-nek 5 százalékos eredményt és 1 mandátumot jósolnak. Az intézet szerint a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM egyaránt 4 százalékos eredményt ér el, így nem jutnak mandátumhoz az EP-ben. Az EP-választás legnagyobb tétje, hogy az MSZP vagy a Jobbik válik-e a második legnagyobb párttá - mondta az elemző.

Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese a kormány gazdaságpolitikájáról beszélt, amit a "folytatódó leszakadás" politikájaként jellemzett. Várakozásai szerint folytatódik az állami piacfelosztás és az államosítás.

Hozzátette, a GKI-Erste konjunktúraindexe ugyan 16 éves csúcsot mutat, a kedvező növekedési adatok nem tarthatóak, mert 2016-ra leállnak a 2013-2014-ben csúcsra járatott uniós fejlesztések és elmúlik a rezsicsökkentés és a béremelések hatása is. Kifullad, lefékeződik a növekedés - mondta Karsai Gábor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ismét lehet szavazni az Arany Medál-díj győzteseire

Ismét lehet szavazni az Arany Medál-díj győzteseire

Itt a világ első 3D-nyomtatott titánfelnije, és elképesztően mutat

Itt a világ első 3D-nyomtatott titánfelnije, és elképesztően mutat

Mit szólna, ha 6 órával tovább bírná telefonja akkuja? Megtalálták a megoldást

Mit szólna, ha 6 órával tovább bírná telefonja akkuja? Megtalálták a megoldást

Egy Micky egérnél is öregebb Disney-figuráról került elő egy rajzfilm

Egy Micky egérnél is öregebb Disney-figuráról került elő egy rajzfilm

Kinőtt egy Sisi-szobor a bulinegyed kapujánál

Kinőtt egy Sisi-szobor a bulinegyed kapujánál

Ne lepődjön meg: éjféltől változtatnak a webshopok, mindegyik máshogy készül a fekete péntekre

Ne lepődjön meg: éjféltől változtatnak a webshopok, mindegyik máshogy készül a fekete péntekre