szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Együtt-PM vezetője hosszan érvel amellett, hogy miért fontos leülni vitázni a Jobbikkal, majd levele végén azt írja: sajnálattal veszi tudomásul, hogy Gyurcsány ódzkodik a vitától, ezért a Fideszhez csatlakozva bojkottálja azt.

Nyílt levelet írt Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének pénteken.

A téma az volt, hogy a DK szerint nem lehet vitázni a Jobbikkal, és erre hivatkozva el is utasították a részvételt az Együtt-PM vitáján, amelyre minden Európai Parlamentbe készülő magyar pártot meghívtak a szervezők.

Bajnai azt írta, figyelmesen tanulmányozta az MSZP elnökének és neki címzett Gyurcsány-levelet, amelyet a Gaudi-Nagy-féle szégyenletes akció másnapján írt. "Kedves Ferenc – írta –, leveledben amellett érvelsz, hogy az egy héttel ezelőtt történtekkel a Jobbik átlépett egy határt, innentől fogva nincs mit vitatkozni velük."

Bajnai Gordon pénteken közzétett EP-választási hirdetése
©

Bajnai szerint ha átlépett egy határt, ha nem, a Jobbik semmilyen újdonsággal nem szolgált. Példák sokaságát lehet felidézni azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik milyen vállalhatatlanul szélsőséges párt. "Nekem valóban nem kell őket bemutatnod" – fogalmazott.

"A Jobbik elutasításában nincs közöttünk különbség, tehát a célokban egyetértünk, vitánk az eszközök kapcsán van. A cél nyilvánvalóan az, hogy a szélsőséges Jobbik gyengüljön, a demokratikus közösség pedig erősödjön. Ezt kell elérnünk ahhoz, hogy amikor a Fidesz-kormány összeomlik, ne legyen kétséges: a megújult demokratikus oldal lép a helyére, nem pedig az Orbánnál is szélsőségesebb Vona Gábor" – írta Bajnai.

Az eszközöket illetően azonban másként látják a helyzetet – írta. A bojkott politikája Bajnai Gordon szerint a világban átalakulóban van. Az előszeretettel hivatkozott francia példa sántít. A bojkott Jean Marie Le Pen pártjára vonatkozott az ezredfordulón, de már nem vonatkozik a lányára. "Bizonyára olvastad, hogy Martin Schulz kétszer is kihívta vitára, és másodjára már nem tért ki a vita elől Marine Le Pen" – áll a levélben.

"Az ezredforduló óta a helyzet megváltozott, ahogyan valamelyest konszolidálódtak a szélsőséges pártok is. Magyarországon a Political Capital már évek óta, de például Heller Ágnes éppen a legutóbbi interjújában szorgalmaz attitűdváltást, azaz nyílt vitát a Jobbikkal szemben. Bizonyára azt Te sem vitatod, hogy a kutyasimogató Vonával kampányoló és szelíd arcát mutató Jobbik báránybőrbe bújt farkasként álcázza magát. A vita célja éppen az, hogy ezt az álcát megmutassuk, a leplet lerántsuk" – írta.

"Örülök, hogy ezt a megközelítést a többi demokratikus ellenzéki párt is osztja, azt viszont fájlalom, hogy a vita elutasításában a Demokratikus Koalíció a Fideszhez csatlakozik. A demokratikus politikai közösség erősödését az szolgálta volna, ha a DK is részt vesz a többpárti vitán, nem pedig az, hogy távol tartja magát attól. A vitától való averziód, erkölcsi fenntartásaid tiszteletben tartva sajnálattal veszem tudomásul ezt az álláspontot" – zárta levelét Bajnai Gordon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!