szerző:
Kósa András - M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

Hiába örült a választások éjszakáján az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció is, valójában saját stratégiájuk bukott meg a május 25-i eredménnyel, hiszen egy darab új szavazót nem hoztak a baloldalnak – mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Botka László. A pártot átmeneti jelleggel irányító politikus arról is beszélt, milyen felelőssége van az MSZP-nek, mi történik, ha egy „baloldali párt konformista", és mit gondol azokról, akik a háta mögött „Vaci Lacinak” gúnyolják.

hvg.hu: Tudja, hogy néhányan a háta mögött a pártban már „Vaci Lacinak” nevezik, mások azt mondják, az lesz a fejfájára írva: „Az örök reménység”?

Botka László: Aki ilyeneket mond, nem figyelte politikusi tevékenységemet. Egyetlen baloldali nagyvárosi polgármesterként harcolok nap mint nap a Fidesszel, helyben, és országosan is. Rám egy dolog jellemző: egy politikai pozíciót soha nem hatalmi kérdésnek fogok fel, a feladatot nézem. A szocialista párt múlt szombaton úgy döntött, minél gyorsabb váltásra van szükség, így átvettem a párt irányítását, és július 19. után (amikor a párt tisztújító kongresszusát tartja) minden erőmmel arra koncentrálok, hogy ismét nyerjek Szegeden.

hvg.hu: Vezetni tovább is az MSZP-t és kampányolni, megnyerni Szegedet: kizárja egymást?

B. L.:  Egy polgármesteri kampány eleve azt jelenti, hogy a nap 24 órájában Szegeden vagyok. Ehhez képest a hét napjainak nagy részét most itt, a budapesti pártközpontban töltöm. Önmagában persze nem zárja ki egymást, hogy egy pártvezető egy vidéki nagyváros polgármestere is legyen, de ma összetettebb a helyzet. A baloldal építéséhez bizalomra van szükség a választók részéről, és mi Szegeden régóta élvezzük ezt a bizalmat, nem véletlen, hogy az EP-választásokon is megelőztük a Fideszt. Most azt kell végiggondolni, hogy a következő két évben milyen feladatokat látunk az MSZP előtt. Gyökeresen át kell alakítani a pártstruktúrát, a vezetői modellt – az MSZP nem lehet egyszemélyi irányítású. Ezzel párhuzamosan meg kell újítani a baloldal politikai tartalmát. Bár mi voltunk az egyetlen párt, amely most is több ezer oldalnyi programot gyártott.

hvg.hu: Gyártják már 25 éve megállás nélkül.

B. L.: Valóban, csak ha itt, az irodámban körbenéznek, minden szekrény tele van szakmai programokkal. (Az interjú a párt Jókai utcai székházában készült, a választmányi elnök szobájában – a szerk.) Az emberek fejében mégsem állt össze, miért lenne nekik jobb egy Orbán Viktor utáni világban egy demokratikus, baloldali kormányzás. Nem szakmaiságban voltunk gyengék, nem mutatott fel az MSZP vonzó jövőképet.

Botka László, az MSZP átmeneti vezetője
©

hvg.hu: Ezt érzékelte április 6. előtt is az országgyűlési választások kampányában?

B. L.: Igen, érzékeltem.

hvg.hu: Szóvá is tette?

B. L.: Voltak viták. De nem akarom a magam felelősségét kisebbíteni. És a „vacilacizóknak” is azt üzenem, inkább ők is ezen gondolkodjanak. A július 19-i tisztújítás egy jó alkalom erre is – már csak azért is, mert nálunk alapszabályi kötelezettség, hogy ha valaki helyi, megyei, országos vezetésre pályázik, programot kell adnia. Ez is adhat egy lendületet a pártnak, végre a jövőről beszélünk.

hvg.hu: Miért mondott le Mesterházy Attila azok után, hogy előbb csak felajánlotta a lemondását, majd bejelentette, hogy a frakcióvezetői tisztséget meg akarja tartani, majd, hogy újra akar indulni a tisztújításon; majd két nap múlva meglepetésszerűen mindenhonnan távozott.  Mit lehet ennek a hátteréről tudni?

B. L.: Ha egy párt egy választási kudarc után hat nappal már teljes tisztújításról, megújulásról dönt, az azt jelenti, hogy az a párt életképes.

hvg.hu: Csak mert jelentek meg olyan hírek, hogy ön egyeztetett Mesterházy Attilával, és alkut kötöttek.

B. L.: Ó, persze, egyik nap Mesterházyval egyezkedtem, másnap Gyurcsány Ferenccel, én kevertem itt a lapokat a háttérben. Én is olvastam ezeket az "érdekes" cikkeket. Bármennyire hihetetlen: a politikus is emberből van. Vannak nagyon nehéz helyzetek, döntések – például az, amikor valamiről valaki azt hiszi, nagyon jó, aztán kiderül, hogy mégsem. Attila a bejelentése után felhívott telefonon, és én nagyrabecsülésemet fejeztem ki neki, hogy ezt a döntést meg tudta hozni.

"Ó persze, én kevertem itt a lapokat a háttérben"
©

hvg.hu: Önt ismét afféle „messiásként” várták. Hogy viseli ezt a helyzetet?

B. L.: Ebben a helyzetben csak küzdelmes, munkás, de főleg csak közös csoda lesz. Erős MSZP nélkül nem tudjuk legyőzni az Orbán-rendszert, a párt újjáépülése és erősödése tehát minden demokrata érdeke.

hvg.hu: A baloldal május 25-i átrendeződése következményeivel foglalkozik az új vezetés?

B. L.: Itt azért egy pillanatra álljunk meg, mert nagyon sok hamis nyilatkozat jelent meg ezzel kapcsolatban. Tehát szögezzük le: a Demokratikus Koalíció, és az Együtt-PM koncepciója is megbukott május 25-én. Azt hallottuk tőlük, hogy a tavaszi összefogás azért volt rossz, mert megakadályozta, hogy ők a baloldalon kívülről is hozzanak szavazókat. Ehhez képest május 25-én ugyanaz a 26-27 százalékos arányunk maradt meg a baloldalon, mint az összefogással áprilisban. Gyurcsányék és Bajnaiék egy darab új szavazót nem hoztak. Csak annyi történt, hogy azok a szavazók, akik a baloldalon belül hozzájuk jobban kötődtek, nagyobb arányban mentek el szavazni. Az történt, hogy a meglévő szavazók egy tét nélküli, személyes szimpátiaszavazásnak fogták fel az EP-választásokat. És mivel velünk elégedetlenek voltak, leszavaztak a két másikra. Tudják, hányan mondták nekünk, hogy „én szocialista vagyok, szocialista is maradok, de most a Gyurcsányra, Bajnaira fogok szavazni”?

hvg.hu: Jó, de ennek le kéne vonni a tanulságait, nem?

B. L.: Ha a baloldalon most négy évig ugyanazt csináljuk, hogy egymással versenyzünk, és csak választások előtt néhány hónappal állapodunk meg, akkor még kevesebb szavazatot szerzünk.

hvg.hu: Indulatot vélünk felfedezni a szavaiban. Mivel Bajnai deklaráltan visszavonul, ezért kérdezzük: kardot ránt Gyurcsánnyal?

B. L.: Nem rántok kardot, de éppen ma olvastam egy nyilatkozatát, ami arról szól, most "hajrá, előre mindenki, 2018-ra felfejlődünk három 15 százalékos párttá, és majd a választások előtt jól összeállunk, hipp-hopp, meg is van a 45 százalékos győzelem". Ez egy nagyon, nagyon hibás elképzelés. Hiszen a Fidesz legyőzéséhez a baloldalon kívüli világból is szavazatokat kell nyernünk. De ezek a választók egy tömbnek tekintenek minket, tetszik, vagy nem, Gyurcsánynak és Bajnainak. Ha egy Orbánon kívüli demokratikus alternatívát kereső választó azt látja, hogy mi a magunk 26-27 százalékának felosztásán vitázunk egymással, sok mindent gondolhat majd, de hogy mi kormányképesek lennénk, biztosan nem.

"Nem rántok kardot"
©

hvg.hu: Ha abból indulunk ki, hogy sem április 6-án, sem május 25-én nem tudta megszólítani a baloldal a bizonytalanokat, ön pedig helyteleníti a baloldali pártok közti vetélkedést, adódik a kérdés, hogy kinek sikerülhet a tábor bővítése. Még több pártot szeretne?

B. L.: Ki merem jelenteni, hogy rengeteg olyan ember van, és a jövőben még több lesz, aki csalódott, kiábrándult az orbáni rendszerből, de akiket a három párt egyike sem tudott megszólítani.

hvg.hu: Milyen társadalmi csoportokra gondol, kiket kéne megszólítani?

B. L.: Ez is az új politika fontos eleme kell legyen, hogy pontosan tudjuk, kiknek mit üzenjünk. A Fidesz ebben jó: pontosan tudja, kik a szavazói, és hogy kell megszólítani őket. Ezért tudtak elvenni májusban áprilishoz képest a Jobbiktól is. Tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a vidéki Jobbik-szavazó például a mindenkiben csalódott egykori baloldali, aki szegénysorban él, reménytelennek látja a helyzetét, és a mindennapjaiban olyan problémákkal szembesül, amire sem a Fidesz, sem az MSZP nem adott választ. Ezért először is abba kell hagynunk a „ki a nagyobb”-versenyt, hiszen, ha mindenünket összerakjuk, akkor se vagyunk elegek a váltáshoz. Így bőven születhetnek még új demokratikus mozgalmak is, és az MSZP története mindig arról szólt, hogy ha valaki, akkor mi nyitottak vagyunk a koalícióra, a szövetségkötésre. Ezért sem értem azokat a politikusokat, akik azt mondják, az MSZP-nek "le kéne szokni a nagypárti attitűdről”, de tudomásul kell vennie minden demokratának, hogy erős MSZP nélkül nem lesz kormányváltás.

hvg.hu: Tartalmi megújításon mit ért? Ebben polgármesterként mennyire hiteles baloldali? Szegedet időnként kifejezetten technokrata módon vezeti, vannak helyi ügyek, amiket nem feltétlenül baloldali módon kezeltek. Ott van a Cserepes sor cigánytelepe, ami egy szegregátum, és ahol a rossz körülmények ellenére magasak a víz- és szemétdíjak. Vagy a Mars téri piacfelújítás, ahonnan a kispénzű bérlők kiszorultak.

B. L.: Én ezt egyáltalán nem így látom. Mint említettem, Szegeden minden társadalmi rétegből tudunk támogatókat magunk mögött, ez az ottani sikereink titka. Azt is fontos látni: az orbáni politika tudatosan játszik rá a történelmi terheltségeinkre: hogy az országban nincs bizalom, mindenki fél a jövőtől; hogy itt elfogadható, hogy ha valakinek ereje van, bármit megtehet; hogy a szomszédok gyakran vitában állnak egymással – nem vagyunk egy békés, nyugodt, polgári társadalom. Nekünk ezzel szemben az emberek jó tulajdonságaira kell építenünk: hogy az emberek ne azt lássák, hogy milyenek, hanem, hogy milyenek szeretnének lenni.

hvg.hu: Ehhez képest a depressziós tekintetű, rosszkedvű „átlag magyar családokkal” kampányoltak, ami távol volt attól, amilyenné az emberek válni szeretnének. Ez a stratégia kinek a döntése volt?

B. L.: A múltat, ezeket a kampányokat ”befelé” elemezzük, kifelé a jövőről beszélünk.

"Nincs hiteltelenebb egy a fennálló világgal elégedett, konformista baloldali pártnál"
©

hvg.hu: Ezek a kampányok nem jöttek be, a kormánnyal elégedetlen szegény embereket nem érték el velük, pedig négy évig folyamatosan "baloldali fordulatról beszéltek". Ez miért nem működött? 

B. L.: Nincs hiteltelenebb a fennálló világgal elégedett, konformista baloldali pártnál. Rólunk pedig a nyolc év kormányzás alatt sugárzott ez a kép, ennek az árnyéka van rajtunk még ma is. Ezért is érdekes, hogy akik ebben a nyolc évben a kormányfők voltak, most kritizálják az MSZP-t. Egy normális demokráciában egyébként is úgy szokott történni, hogy ha valaki kormányoz, majd elveszti a választásokat, a háttérből segíti tovább saját pártját, ehhez képest, akik az MSZP jóvoltából vezethették az országot, a vereség után azt mondták, hogy ennek a pártnak nincs jövője, és új pártok szervezésébe fogtak. Ez 2010 után, egészen máig egy szokatlan kihívás elé állította az MSZP-t.

hvg.hu: „Nincs hiteltelenebb a fennálló világgal elégedett, konformista baloldali pártnál” – ezen konkrétan mit ért? Szanyi Tibor szokta mondani, hogy a mai pártokat oligarchák uralják, és hogy hiteltelen, ha milliárdos üzletemberek állnak baloldali mozgalmak élén.

B. L.: Ez a kép él rólunk a társadalomban, és erre a Fidesz hatásosan játszik rá: mi vagyunk a „kapitalizmus pártja”, míg a Fidesz „harcol a kisemberekért”, harcol a bankokkal, rezsit csökkent – ismerjük a lózungokat. Tudjuk, hogy pont az ellenkezője folyik, a ország teljes lerablása, a legkorruptabb hatalom uralkodik. De az is biztos, az elmúlt négy évben nem tudtuk elhitetni, hogy nem az elmúlt nyolc év kormányzását akarjuk folytatni. Ezért mondtam azt a múlt szombati választmányon, hogy én a következő két évben egy megerősített választmányi elnökként ebben a tartalmi megújításban szeretnék elsősorban részt venni.

©

hvg.hu: Mondana legalább egy konkrét tartalmi elemet? Annyiszor hallottuk ezt a „baloldalt tartalmilag megújítani” frázist az elmúlt időszakban, hogy összeszámolni sem tudjuk, de konkrét elemet senki nem említett. Már Szegedtől 20 kilométerre is a Jobbik uralja Csongrád megyét. Mivel lehet őket visszacsábítani?

B. L.: Munkával. Le kell számolni azzal az illúzióval is, hogy valakik majd az országos központból megmondják, mit kell tenni. Dolgozni kell. Helyben. Dolgozni pedig csak akkor fognak, ha a rendszer logikája nem az lesz, hogy a lojalitás visz előre, hanem a teljesítmény.

hvg.hu: Mégis Csongrádban miért gyengült meg az MSZP, és miért erősödött a Jobbik?

B. L.: A Jobbik megerősödése vidéken baloldali bázison történt. Budapesten nem. Az elmúlt 24 évben az MSZP kormányozott a leghosszabban, mi tettük a legtöbbet azért, hogy Magyarországon szabadság és piacgazdaság legyen, de ez óriási társadalmi igazságtalanságokat hozott. Elképesztő szegénység van országszerte. De a fentiekből az is következik, hogy a fennálló rendszert a legtöbb joggal mi kritizálhatjuk. A választók azért fordultak el tőlünk, mert azt hitték, elégedettek vagyunk a létrejött társadalmi renddel. Ha nem mi leszünk a rendszerkritika pártja, a szélsőjobb lesz az.

hvg.hu: Az „Orbán-rendszer legkérlelhetetlenebb ellenzéke” szerep már foglalt. Ez Gyurcsány Ferenc öndefiníciója.

B. L.: Valószínűleg ezért is tudott az MSZP legelkötelezettebb, legbalosabb választói között sikert elérni a tét nélküli, május 25-ei EP-választásokon. De a lényegen nem változtat, 2014-ben se összefogva, se külön a demokratikus oldal nem tűnt se vonzónak, se kormányképesnek.

hvg.hu: Nem szenved késedelmet most a felkészülés a helyhatósági választásokra?

B. L.: Rajtunk nem múlik. Minden szervezetünknek felhatalmazást adtunk a helyi egyeztetésekre, ez nálunk ugyanis helyi kompetencia. Megdöbbenve halljuk ugyanakkor, hogy mind az Együtt-PM, mind a DK vezetése ezt még nem tette meg. Remélem, hamarosan ők is megteszik. Mi hiszünk a települések, a helyi politika autonómiájában, ezért a különböző településeken a legszélesebb politikai és civil szövetségeket kívánjuk megkötni a helyi sajátosságoknak megfelelően.

"Ebből kezd elegem lenni, főleg azért, mert közben naponta oktatnak ki minket"
©

hvg.hu: Mi lesz a főpolgármester-jelölttel? Itt központi döntés kell majd.

B. L.: Mi nyitottak vagyunk minden megoldásra, de hivatalos jelöltünk csak nekünk van. (Horváth Csaba volt főpolgámester-helyettes, de az MSZP korábban közölte, kész a jelölésről tárgyalni - a szerk.) Röhejesnek tartom, hogy ezt megkérdőjelezik, de az Együtt-PM és a DK hetek óta nem tud arra az egyszerű kérdésre válaszolni, hogy akkor ki legyen helyette? Ebből kezd elegem lenni, főleg azért, mert közben naponta oktatnak ki minket. Ha októberben a három párt logója alatt az szerepel majd a választásokon, hogy „Nem mondjuk meg!”, akkor nehéz lesz nyerni… Remélem, az Együtt-PM és a DK vezetői kellemesen kibulizták magukat május 25-én, de azt is, hogy mára felébredtek, és rájöttek, hogy egy darab új szavazót nem hoztak külön indulva, így együttműködésre vagyunk kényszerítve októberben is.

hvg.hu: A Fidesz eszköztárában mára az egyik legfontosabb fegyver a karaktergyilkosság lett, valószínűleg ön ellen is bevetik majd. Felkészült rá?

B. L.: Húsz éve politizálok, személyemben is átélem a magyar politikai kultúra leépülését. 2010 után tucatnyi alaptalan feljelentést, újságcikket, szórólapokat, valótlan állításokat fogalmaztak meg ellenem is. Kedvemet nem vette el, mert hiszem, hogy ami Magyarországon most történik, egyszerűen nem tarthat örökké.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Botka a választási kudarcról: "megértettük, hogy ez nem volt elég"

Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere nem csinált titkot Kálmán Olga vendégeként abból, hogy szerinte változásra van szükség a pártban, az orbáni centrális erőtér pedig működött. A szocialisták országos választmánya szombaton összeül, ám Botka szerint itt még nem születik "megoldás" a választási vereség után.

hvg.hu Itthon

Botka átvette az MSZP irányítását

Ideiglenesen a Botka László által irányított országos választási bizottság vette át a párt irányítását. Javában tart az MSZP szombati választmányi ülése, amelyen Mesterházy Attila leköszönő pártelnök beszámolóját vastapssal díjazták, de ő nem sokkal ezután felpattant a motorjára és távozott. Az MSZP előtt gyors választ igénylő, feszítő kérdések vannak: még a nyár elején dönteni kell a szövetségi politikáról az önkormányzati választásokon, és arról is, hogy szocialista képviselők visszaléptetésével juttasssák-e parlamenti frakcióhoz az Együtt-PM-et, illetve a DK-t.

MTI / hvg.hu Itthon

Botka: teljes tisztújítást ír ki az MSZP

A teljes, felmenő rendszerű tisztújítás az egyetlen alapszabályszerű javaslat, amelyet a választmány szombati ülése elé terjesztenek. Botka László azt is elmondta: július 19-re hívják össze a tisztújító kongresszust.

Kósa András - Szlavkovits Rita Itthon

Vacilláló Laci most se vállalja be – Lesz-e Botka Lászlóból valaha MSZP-elnök?

Szegeden szeretne készülni az önkormányzati választásokra, a pártszervezői feladatok nem vonzzák, de arra kész, hogy megfogalmazza az új baloldali politikát – nagyjából így foglalható össze Botka László szegedi polgármester válasza arra a kérdésre, ő áll-e az MSZP élére, hogy megmentse azt a teljes összeomlástól. A szocialisták örök ígérete egyben nagy halogató is.

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

291 újabb áldozata van a koronavírusnak

291 újabb áldozata van a koronavírusnak