szerző:
Szlavkovits Rita

Egy szegedi szocialista képviselő szerint legfeljebb 40 millióból kijöhetett volna az az interaktív játszótér, amelyet a helyi Vadasparkban húzott fel 185 millió forintos uniós támogatással egy olyan cég, melynek egyik tulajdonosa a Fidesz helyi elnökének személyi titkára, az ügyvezető-tulajdonosa pedig a Botka László szegedi polgármestert bíráló lap szerkesztője. Vahl Rezső, a kft. ügyvezetője szerint a szocialista Ménesi László rosszul számolt, és rágalmazásért feljelentést tesz.

Csak 40 millió forintot költhetett el a papíron szereplő 260 millió helyett egy uniós beruházásra egy magánvállalkozó – állítja egy szegedi MSZP-s képviselő, ezért az Európai Unió csalásellenes hivatalához fordul az ügyben, és feljelentést is tesz az ügyészségen. Az érintett vállalkozó a 75 milliós önrész mellé 185 millió forintot nyert pályázaton interaktív állatkerti kalauz és egy játszótér felépítésére a szegedi Vadasparkban. Az érintett vállalkozás vezetője, aki egyben önkormányzati cégekben is benne van, viszont állítja, hogy minden forinttal elszámolt, és a játszótér tavaly augusztus óta működik is. 

Tavaly nyáron adta át a beruházást Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke, aki a megnyitón azt is elmondta, hogy Európa egyik legszínvonalasabb állatkerti attrakciójával lett gazdagabb a szegedi Vadaspark. A 260 millió forintból a Titán Project’s House Kft felépített egy fajátékokból álló játszóteret, 50 tablet beszerzésével és egy szoftver fejlesztésével pedig egy interaktív állatkerti séta lehetőségét is biztosította a látogatók számára, akiknek a tabletekért 400 forint bérleti díjat, a játszótér használatáért pedig gyerekenként további 400 forintot kell fizetni.

©

Ménesi Imre szocialista képviselőnek akkor szúrt szemet, hogy valami nem stimmel, amikor egy internetes oldalon fajátékokat keresett, hogy a választókerületébe játékokat vásároljon. Ekkor szembesült azok árával, mivel a honlapon éppen a Vadasparkban felépült játszótér szerepel referenciaként, s minden egyes darab árát is feltüntették. Ménesi számolt és arra jutott, hogy a játékok összességében 20 millió forintba kerülhettek. A képviselőt nem hagyta nyugodni a felismerés, ezért informatikusok segítségét kérte, akik szerint az informatikai beszerzés és a szoftver sem kerülhetett összességében 20 millió forintnál többe. Ménesi Imre ezért döntött úgy, hogy feljelentést tesz a vállalkozó ellen.

A Titán

A Titán Project’s House Kft. még 2012-ben pályázott és nyert 185 millió forintot turisztikai attrakciók fejlesztésére kiírt pályázaton. A cég tulajdonosa 2011 óta Vahl Rezső, aki egyébként jól szerepelt a tavalyi trafikkoncessziós pályázatokon is, és Traficum Bt. nevű vállalkozása két trafikot is üzemeltet Szegeden. A Traficum Bt.-ben kültag Cseri László, aki a Fidesz szegedi elnöke, Gyimesi László személyi titkára. Vahl neve városi cégekben is felbukkan: benne van a Szegedi Hulladékgazdálkodási Kht. felügyelőbizottságában, és az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó jogi osztályának is munkatársa. (Vahl jogi egyetemet végzett, a szegedi önkormányzati cégek vezetőit 2010-ben a jobboldali többséggel bíró közgyűlés választotta meg.) Amellett, hogy önkormányzati tulajdonban lévő társaságokban van jelen, ő a szerkesztője a Szegedi Szódának, a Botka László szegedi polgármestert támadó kiadványnak is.

A Titán Project’s House Kft.-nek, melynek jelenleg Vahl a tulajdonos-ügyvezetője, tavaly 24 millió forintot meghaladó volt a nettó árbevétele. Ez jelentős növekedés a korábbi évekhez képest, ugyanakkor az Opten információs rendszer adataiból az is kiolvasható, hogy kölcsönből jelentős befektetés is történt. (A befektetett eszközök értéke hirtelen 237,6 millió forintra, a kötelezettségvállalások pedig 120,7 millióra nőttek.)

©

Vahl Rezső Ménesi Imre szocialista képviselő vádjait képtelenségnek nevezte, és azt mondta, hogy Ménesi kifelejtette számításból  a „világszínvonalú szoftver kifejlesztését, ami százmilliós nagyságrendű”, s nem tett említést a napelemes, egyedi fejlesztésű tájékoztató konzolokról sem. Egyébként pedig minden szabályszerűen történt: a közgyűlés is megszavazta, hogy a Vadaspark- projektre pályázhasson a magánvállalkozó. Emiatt Vahl Rezső rágalmazásért feljelentést tesz Ménesi ellen.

Zöldségkertész a Vadasparkban

A lehetőség, hogy magáncégek is pályázhassanak uniós fejlesztési pénzekre turisztikai attrakciók megvalósítására, 2012-ben nyílt meg. Ezt megelőzően a tulajdonos önkormányzat pályázhatott kizárólag ilyen pénzekre. Önkormányzati beruházásban épült még a Titan Project’s House Kft. játszóterével szemben a zsiráfház 130 millió forintból. (Szeged város korábban még más fejlesztéseket is végrehajtott a Vadasparkban.)

Vahl cége mellett magánberuházóként szintén nyert 200 millió forintot a dél-békési pusztaottlakai Paprikakert Tész Kft. egy kalandpark létesítésére. A szerződést tavaly, a szeptemberi közgyűlésen kellett volna megszavazni, de ezt a projektet nem kellő előkészítettsége miatt elhalasztották. Információink szerint még azóta sem írták alá a megállapodást.

©

A Paprikakert Tész Kft. megjelenése furcsa, hiszen fő profilja a zöldség-, gyümölcstermesztés és -értékesítés, és közfoglalkoztatást is végeznek. A tervek szerint 47 ezer négyzetméter területen már tavaly meg kellett volna építeniük a kalandparkot, és 2028-ig működtetniük azt. A korlátolt felelősségű társaságnak önkormányzatok, magánszemélyek, mezőgazdasági cégek a tulajdonosai, köztük Simonka György, fideszes országgyűlési képviselő. A pusztaottlakai polgármesterként is dolgozó Simonka lendületesen fejleszti a falut, sajtóhírek szerint támogatja cégek alapítását. Pusztaottlaka külterületén fekvő Likefest Parkban tucatnyi cég van bejegyezve, amelyek több pályázaton is indultak, néhányuk Paprikakert Tész Kft. tulajdonosai is.

A Likefest Parkban van egy hadi részleg, ahol leharcolt harci járműveket állítanak ki, és megnyitottak egy kis állatkertet is. A parkban rendszeresen szerveznek rendezvényeket, legutóbb „Fideszes családi napot” szerveztek, derül ki Simonka közösségi oldalán kelt bejegyzésből. Tóth Szilveszter, a Paprikakert Tész Kft. ügyvezetője többszöri megkeresésünkre sem válaszolt arra, hogy mikorra várható a szegedi kalandpark megépítése, azzal hárította el kérdéseinket, hogy a kft. másik csoportja foglalkozik ezzel a beruházással, majd amikor aktuális lesz, sajtótájékoztatót tartanak az ügyben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kiöregedett rocksztár, alufóliasisakos összeesküvés-elméletek: reakciók Orbán Viktor évértékelőjére

Kiöregedett rocksztár, alufóliasisakos összeesküvés-elméletek: reakciók Orbán Viktor évértékelőjére

Egy gyönyörű barátság vége – Putyin és Erdogan ismét egymás ellen

Egy gyönyörű barátság vége – Putyin és Erdogan ismét egymás ellen

Macron: Eredménytelenek az Oroszország elleni szankciók

Macron: Eredménytelenek az Oroszország elleni szankciók

146 millió forint közpénzt kap egy megye 1-től visszalépett focicsapat klubházépítésre

146 millió forint közpénzt kap egy megye 1-től visszalépett focicsapat klubházépítésre

Most megnézheti, Orbán Viktoron milyen nyomot hagyott az elmúlt húsz év

Most megnézheti, Orbán Viktoron milyen nyomot hagyott az elmúlt húsz év

Orbán Viktor beadta a derekát Varga Mihálynak, de legalább jön a zöld államadósság

Orbán Viktor beadta a derekát Varga Mihálynak, de legalább jön a zöld államadósság