szerző:
MTI

Kinőtte magát a mogyoródi militarytábor, ahol a 11-18 éve gyerekek többek között megtanulják a gépkarabély használatát, a rádiózást, emellett van terepgyakorlat, éjszakai riadó, de külön napirendi pont a bakancspucolás is. A szervező civil, de "rajong" a katonaságért, és úgy gondolja, a gyerekekben így kialakulhat a "hazafias értékrend" úgy, hogy közben jól érzik magukat. A tábor annyira népszerű, hogy pótturnusokat is kell hirdetni.

Idén már pótturnusokat is hirdettek az egyre népszerűbb mogyoródi militarytáborban, ahol a gyerekek katonás nevelést kapnak: megtanulják a gépkarabély használatát, a rádiózást, emellett van terepgyakorlat, éjszakai riadó, de külön napirendi pont a bakancspucolás is.

Horváth Zsolt, a tábor szervezője az MTI-nek elmondta: civil, de mindig is rajongott a katonaságért, gyűjtötte a harcjárműveket, majd amikor látta, hogy nincs ilyen jellegű tábor, beszerezte a sátrakat, ágyakat, egyéb felszereléseket és nyolc évvel ezelőtt nyolc gyerekkel napközis tábor formájában elindította Mogyoródon a militarytábort. A következő évben – a már bentlakásos táborra – 14-en jelentkeztek, majd évről évre egyre népszerűbb lett. A nyári időszakra idén 420-an jelentkeztek, emellett az őszi, tavaszi és téli szünetben is szerveznek táborokat. Horváth Zsolt kiemelte: célja az volt, hogy a gyerekek megtapasztalják az egykori sorkatonai szolgálat élményeit, elsajátítsák a katonai alapismereteket, kialakuljon bennük a hazafias értékrend úgy, hogy közben jól érzik magukat.

A tábort a 11-18 éves korosztálynak szervezik. A fiatalabbaknak a katonai középiskolai lehetőségekről adnak tájékoztatást, míg az idősebbeket az altiszti akadémiáról és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről informálják. Horváth Zsolt elmondása szerint nem is sikertelenül, hiszen a táborozók közül több fiatal választott már katonai középiskolát, valaki szerződéses katona lett, míg más már a közszolgálati egyetem katonai vezetői szakára jár.

Az egyhetes táborban a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának két hivatásos katonája foglalkozik a gyerekekkel, olyan kiképzők, akik annak idején a sorkatonákkal foglalkoztak. Mellettük foglalkozásokat és bemutatókat tartanak például a Ludovika Zászlóalj, a büntetés-végrehajtás, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési egységének munkatársai.

A hét minden napján van két óra alaki foglalkozás, valamint délelőtt és délután szakmai képzés. A hétfő általában az alapvető egészségügyi tájékoztatással és fegyverismerettel kezdődik. Ezek után van harcászati foglalkozás, lövészárokásás, a résztvevők megismerkednek a gázálarccal, megtanulnak tájékozódni a természetben, lőhetnek – természetesen vaklőszerrel – gépkarabéllyal, de közben a konyhán is segíteniük kell. A hét zárónapján az elméleti és gyakorlati képzéseken tanultakból vizsgát tesznek.

Nemcsak a környékről, Budapestről és az agglomerációból, hanem az ország több pontjáról, sőt még külföldről is érkeznek táborozók. Vannak, akik Sepsiszentgyörgyről járnak vissza, de Németországban, Írországban, sőt még Dubajban élő magyarok is választották gyermeküknek a mogyoródi militarytábort.

Horváth Zsolt kitért arra is, hogy vannak gyermekek, akik évek óta visszajárnak. Van olyan, aki ötödszörre vesz részt a táborban, és olyan is, aki egy nyár alatt két turnusban is itt "nyaral".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Másfél szobás lakásban nyolcan élnek - nem tudják hazavinni a várpalotai tragédiában megsérült fiút

Másfél szobás lakásban nyolcan élnek - nem tudják hazavinni a várpalotai tragédiában megsérült fiút

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt

Tóta W. Árpád: Így múlik el

Tóta W. Árpád: Így múlik el

Kitervelt, barbár gyilkosság – Erdogan kitálalt a szaúdi újságíró megöléséről

Kitervelt, barbár gyilkosság – Erdogan kitálalt a szaúdi újságíró megöléséről