szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kinőtte magát a mogyoródi militarytábor, ahol a 11-18 éve gyerekek többek között megtanulják a gépkarabély használatát, a rádiózást, emellett van terepgyakorlat, éjszakai riadó, de külön napirendi pont a bakancspucolás is. A szervező civil, de "rajong" a katonaságért, és úgy gondolja, a gyerekekben így kialakulhat a "hazafias értékrend" úgy, hogy közben jól érzik magukat. A tábor annyira népszerű, hogy pótturnusokat is kell hirdetni.

Idén már pótturnusokat is hirdettek az egyre népszerűbb mogyoródi militarytáborban, ahol a gyerekek katonás nevelést kapnak: megtanulják a gépkarabély használatát, a rádiózást, emellett van terepgyakorlat, éjszakai riadó, de külön napirendi pont a bakancspucolás is.

Horváth Zsolt, a tábor szervezője az MTI-nek elmondta: civil, de mindig is rajongott a katonaságért, gyűjtötte a harcjárműveket, majd amikor látta, hogy nincs ilyen jellegű tábor, beszerezte a sátrakat, ágyakat, egyéb felszereléseket és nyolc évvel ezelőtt nyolc gyerekkel napközis tábor formájában elindította Mogyoródon a militarytábort. A következő évben – a már bentlakásos táborra – 14-en jelentkeztek, majd évről évre egyre népszerűbb lett. A nyári időszakra idén 420-an jelentkeztek, emellett az őszi, tavaszi és téli szünetben is szerveznek táborokat. Horváth Zsolt kiemelte: célja az volt, hogy a gyerekek megtapasztalják az egykori sorkatonai szolgálat élményeit, elsajátítsák a katonai alapismereteket, kialakuljon bennük a hazafias értékrend úgy, hogy közben jól érzik magukat.

A tábort a 11-18 éves korosztálynak szervezik. A fiatalabbaknak a katonai középiskolai lehetőségekről adnak tájékoztatást, míg az idősebbeket az altiszti akadémiáról és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről informálják. Horváth Zsolt elmondása szerint nem is sikertelenül, hiszen a táborozók közül több fiatal választott már katonai középiskolát, valaki szerződéses katona lett, míg más már a közszolgálati egyetem katonai vezetői szakára jár.

Az egyhetes táborban a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának két hivatásos katonája foglalkozik a gyerekekkel, olyan kiképzők, akik annak idején a sorkatonákkal foglalkoztak. Mellettük foglalkozásokat és bemutatókat tartanak például a Ludovika Zászlóalj, a büntetés-végrehajtás, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési egységének munkatársai.

A hét minden napján van két óra alaki foglalkozás, valamint délelőtt és délután szakmai képzés. A hétfő általában az alapvető egészségügyi tájékoztatással és fegyverismerettel kezdődik. Ezek után van harcászati foglalkozás, lövészárokásás, a résztvevők megismerkednek a gázálarccal, megtanulnak tájékozódni a természetben, lőhetnek – természetesen vaklőszerrel – gépkarabéllyal, de közben a konyhán is segíteniük kell. A hét zárónapján az elméleti és gyakorlati képzéseken tanultakból vizsgát tesznek.

Nemcsak a környékről, Budapestről és az agglomerációból, hanem az ország több pontjáról, sőt még külföldről is érkeznek táborozók. Vannak, akik Sepsiszentgyörgyről járnak vissza, de Németországban, Írországban, sőt még Dubajban élő magyarok is választották gyermeküknek a mogyoródi militarytábort.

Horváth Zsolt kitért arra is, hogy vannak gyermekek, akik évek óta visszajárnak. Van olyan, aki ötödszörre vesz részt a táborban, és olyan is, aki egy nyár alatt két turnusban is itt "nyaral".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!