szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

Hat nap után kiengedték a Szent János Kórház pszichiátriai osztályáról A. Áron Gergelyt, pedig akár 30 napig is tarthatott volna kötelező gyógykezelése - tudta meg a hvg.hu a férfi ügyvédjétől. Vagyis a régóta súlyos pszichés zavarokkal küzdő férfit egy korábbi ügye miatt még javában kezelhették volna, amikor már az utcán volt, és a villamos alá lökött egy idős asszonyt. A kezelőorvosnak joga van előbb elengedni, a kórház egyelőre nem kommentálja az idő előtti elengedését.

Egy hónapig bent tarthatták volna a Szent János Kórház pszichiátriai osztályán A. Áron Gergelyt, aki augusztus 1-jén egy idős asszonyt a Combino alá rúgott a Margit hídnál lévő villamosmegállóban - mondta a hvg.hu-nak a férfi ügyvédje, Willi Ildikó a keddi, folytatólagosan megtartott gyanúsítotti kihallgatás után. A kötelező gyógykezelést egy másik korábbi ügye miatt rendelték el védencével szemben egy orvosszakértői vélemény alapján. Így került az A. Áron Gergely a Szent János Kórházba, ahonnan egy nappal a tragédia előtt engedték ki. Az ügyvéd szerint a kórházi kezelőorvos döntött úgy, hogy elég, ha kevesebb mint egy hetet tölt benn, és kiengedte. "Amit megtehet" – jegyezte meg Willi Ildikó.

Megkérdeztük erről az intézményt, de Detre Zoltán, a Szent János Kórház helyettes orvosigazgatója annyit közölt, hogy még tart a belső vizsgálat, és annak lezárásig nem kívánnak az ügyről nyilatkozni, már csak azért sem, hogy ne befolyásolják a rendőrségi nyomozást.

Ahogy hétfőn megírtuk, a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztálya már vizsgálja, hogy az egészségügyi intézmény felelőssége fennáll-e. Erre kérdésünkre a Szent János Kórház korábban úgy reagált: állnak a nyomozó hatóság vizsgálódása elé, és mindenben együtt fognak működni.

A Margit hídnál történt a tragédia
©

A. Áron Gergely az előzetes letartóztatás utáni tárgyalásról kifelé jövet azt mondta, bűnös, de gondatlanságból követte el. Védője szerint zavart, vallomása csapongó, és valószínűleg nem volt beszámítható a bűntett elkövetésének pillanatában. Várhatóan az egész ügy megítélése nagyban ezen fog múlni, ennek megállapítására elrendelték a férfi vizsgálatát az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben, ahol jelenleg van, miközben tart az előzetes letartóztatása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta - Gyenis Ajándok Itthon

Combinós gyilkosság: Vizsgálják a Szent János Kórház felelősségét

Felelős-e a Szent János Kórház pszichiátriája, ahonnan a tragédia előtt egy nappal korábban kiengedték A. Áron Gergelyt, aki a Combino alá rúgott egy idős asszonyt pénteken a Margit hídnál – a hvg.hu információi szerint ezt is megnézi a rendőrség. A kórház azt ígéri, együttműködnek a hatósággal, és állnak a vizsgálat elé, de addig is belső eljárást indítanak. Szakértőink szerint az egész védekezést arra építhetik majd, hogy a férfi nem volt beszámítható.

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Bár kicsi az esély rá, de a fagyasztott élelmiszerek csomagolásán is megél és fertőzhet a koronavírus

Bár kicsi az esély rá, de a fagyasztott élelmiszerek csomagolásán is megél és fertőzhet a koronavírus

Obama volt EU-nagykövete: Az elnökválasztás az amerikai demokrácia jövőjéről szól

Obama volt EU-nagykövete: Az elnökválasztás az amerikai demokrácia jövőjéről szól