Uniós pénzből kapnak majd jó vizet a szekszárdiak

Mivel Szekszárd jelenlegi ivóvíznyerő helyét néhány éven belül elérheti egy szennyezés, uniós forrásokból új ivóvízbázis készül, amely 2015 tavaszára lehet kész.

  • MTI MTI
Uniós pénzből kapnak majd jó vizet a szekszárdiak

A héten elkezdődött az új szekszárdi ivóvízbázis kiépítése, amely összesen 6,5 milliárd forintos európai uniós projekt keretében 2015 tavaszára készül el – közölte a projektben közreműködő Szekszárdi Turisztikai Nonprofit Kft. az MTI-vel.

A munka a Szekszárd melletti Bogyiszlón épülő vízműtelep munkaterületének átadásával indult el. A projekt további szakaszában Fadd-Dombori területén nyolc parti szűrésű kutat fúrnak, az ivóvíz pedig 17 kilométer hosszú távvezetéken jut majd el a tolnai megyeszékhely fogyasztóihoz.

A beruházáshoz nettó 3,9 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a szekszárdi önkormányzat; a bruttó 6,5 milliárd forintos összköltségből megvalósuló projekt kivitelezési értéke 3,8 milliárd forint – mondta az MTI-nek Ács Rezső (Fidesz–KDNP), Szekszárd alpolgármestere. Az új vízbázist a Duna Aszfalt Kft. 2015. május 18-ára építi ki, a létesítményeket három hónapos próbaüzem után használhatják ivóvízellátásra – tette hozzá. 

A beruházásra azért van szükség, mert a jelenlegi, Sió-parti víznyerő helyet becslések szerint öt év alatt elérheti a már lezárt, lőtéri vízbázis területén 1993-ban feltárt diklóretilén-szennyezés. A káros anyag a korábban ott működött ipari üzemek tevékenysége következtében kerülhetett a talajba. A Sió-parti kutakat úgy védik, hogy tíz kút szívóhatást gyakorol a szennyezett talajra, így a szekszárdi ivóvízbe nem kerülhet a vegyi anyag. A védekezést a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. folytatja, a kármentesítési rendszer működtetésének költsége – a cég korábban közölt adata szerint – 2013. szeptember 1. és 2015. június 30. között nettó 79 millió forint lesz.

Az új vízbázis műszaki élettartama ötven év, felújításokkal azonban ennél hosszabb időre biztosíthat egészséges ivóvizet Szekszárdnak.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.