szerző:
Kósa András

Ma is úgy gondolja, nem kell Gyurcsány Ferencnek semmiért bocsánatot kérnie 2006 őszével kapcsolatban, egy politikus "pannon pumázhat", még ha irreális is, hogy utolérjük az osztrákokat. Továbbá azon dolgozik, hogy 2018-ra Gyurcsány Ferenc legyen az egységes ellenzéki párt vezére. Vágó István egykori tévés személyiséggel televíziózásról, politikáról, a DK-ról, és saját indulásáról is beszélgettünk az önkormányzati választásokon.

hvg.hu: Mint tévés, kommunikációs szakember, mit szól Falus Ferenc fantasztikus videójához?

Vágó István: Semmit. Éppen elég fóruma van annak, hogy bárki kedvére kritizálhassa ezt a videót, a magyar sajtó 95 százaléka kárörvendően röhög, nem akarok beállni ebbe a sorba.

hvg.hu: És úgy általában az ellenzék kampányáról? Nem nagyon látni bármit is.

V. I.: Nagyon nehéz úgy kampányolni, amikor az ellenfél nem hajlandó vitatkozni. Kampány akkor van, amikor a nézetek ütköznek, meg lehet beszélni, mi az ő koncepciójuk, mi a miénk, vagy az enyém. De a Fidesz 2006 óta nem hajlandó kiállni párbeszédre, vitára, mindenfajta nevetséges indokra hivatkozva. Természetesen a magunk nagyon szerény eszközeivel megpróbálunk kampányolni, nekem például A5-ös méretű kis szórólapjaim lesznek. A Fidesz óriásplakátjaival viszont már az egész város tele van. Milyen egyenlő esélyekről beszélünk így?

hvg.hu: Mennyit fog tudni költeni a saját kampányára?

V. I.: Fogalmam sincs egyelőre. Baráti segítséget kaptam például a szórólapomhoz is: egy jó ismerősöm rakta össze, ő küldi el egy nyomdába.

hvg.hu: Bálint Antónia, Thomas Sowumni, Vágó István – szinte minden párt színeiben indulnak ismert emberek. Ön szerint azért élnek ezzel az eszközzel a pártok, mert az emberek nem szeretik a politikusokat?

V. I.: Nagyon rossz a kérdés: kiemel néhány ismert nem politikust, miközben fogadjunk, hogy fogalma sincs róla, pártpolitikai színekben egyébként milyen foglalkozású emberek indulnak, mint „politikusok”. Miért nem érdekes, hogy egy esztergályos, egy történelemtanár, egy pincér, és sorolhatnám, miért indul? Miért kell minket kiemelni csak azért, mert az arcunk ismerős?

hvg.hu: Mert önök felhasználják az ismertségüket.

V. I.: Ez igaz, de ettől függetlenül sem gondolom, hogy minket azért kéne kiemelni, mert nem vagyunk politikusok. Ugyanis ezen a szinten nagyrészt a többiek sem azok. Az ismertségünk pedig kettős hatással járhat: vagy szeretnek, vagy gyűlölnek minket az arcunkon keresztül.

hvg.hu: Melyikből kapott többet?

V. I.: Az utálkozók hangosabbak. Magyarországon nehezebb leírni olyan kommenteket, mint „Hajrá, Vágó úr!”, „Támogatjuk!”, vagy hasonlók. Gyűlölködni könnyebb.

Visszaadná a kerületnek az Apor Vilmos téri kolumbáriumot
©

hvg.hu: Nagy vehemenciával védi Gyurcsány Ferencet a Facebookon és minden lehetséges fórumon. Nem fáradt még bele?

V. I.: Ellenkezőleg: most vagyok igazán elememben. Tévésként vigyáznom kellett a szavaimra – ez természetes, egyetlen főnök sem szereti, ha az alkalmazottja politizál, nem akarják, hogy ez megossza a nézőket. Ez akceptálható. Nekem hangfogót kellett tennem a számra.

hvg.hu: Nem sikerült eléggé.

V. I.: Valóban, így aztán oda jutottam, ahova jutottam… De most már szabadon beszélhetek, és ezt élvezem is. A nyugdíjamat csak nem fogják elvenni.

hvg.hu: Nem bánta meg, hogy feladta a tévés karrierjét?

V. I.: Nem feladtam, elvették előlem. A hazai tévézésben hosszú pályának számít az enyém, nem is vagyok vele elégedetlen, tudomásul vettem, hogy vége, és már nem is akarom újrakezdeni, vagy ott folytatni, ahol én abbahagytam, mert a tévézés is megváltozott mára.

hvg.hu: Milyen szempontból?

V. I.: Mindenhogyan. A kulturális szintje, a példaállítás, a bemutatott személyiségek, a bulvár mennyisége… Amikor én kezdtem a tévézést, a művelt, okos, rátermett ember tiszteletet váltott ki a nézőből, ma az ilyet már okoskodónak ítélik.

hvg.hu: Barátja, pályatársa viszont lubickol a mai körülmények között is.

V. I.: Lubickol? Érdekes, én nem úgy látom, bár nem beszélgetünk egymással. Fábrynak – gondolom, róla van szó – sikerült megvalósítania, hogy a maga virtuóz, sodró módján egy szubkultúrát emeljen magához. Csakhogy Sándor humora és egész kultúrája urbánus. Az pedig majdnem szinonimája a liberálisnak. Ami ő nem akar lenni. De nem tud másképp viselkedni. Liberális – bármennyire is tiltakozik ellene. Ez pedig ebben a nemzetieskedő társadalmi közegben nem érvényesülhet igazán. Hiába próbálta ezt most a köztévében levetkőzni, nem lett sikeresebb. Legalábbis a nézettségi adatok ezt mutatják. Szerintem szenved ettől.

hvg.hu: Hogy döntötte el, hogy elindul a választásokon?

V. I.: Úgy érzem, ez szerves folytatása az eddigi tevékenységemnek. Mindig érdekelt a közélet, indulatos vagyok, ha olyasmi történik, ami szerintem káros. A hivatalos közéleti szereplést pedig itt kell kezdeni, ez a nulladik lépcsőfok. Négy évvel ezelőtt is, amikor kapacitáltak, hogy legyek főpolgármester-jelölt, azzal utasítottam vissza, hogy nem vagyok erre felkészülve, tanulnom kell. Ha viszont most bejutok, majd jól megtanulom. Addig is beszereztem az önkormányzati törvényt, a többi fontos jogszabályt, a kerület működési mechanizmusát is tanulmányoztam, járom a környéket, hogy mit lehetne jobbítani, és e mögé milyen ideológia kell.

hvg.hu: Ilyen szinten szükséges ideológia?

V. I.: Minden szinten szükséges. A kerület polgármestere Pokorni Zoltán, róla azt szokták mondani, „mérsékelt fideszes”.

hvg.hu: Néha még azt is, hogy ő is liberális.

V. I.: Áááá! A liberalizmus alapvetése a törvénytisztelet. Ő pedig például egy törvénytelenül felállított szobrot hagyott meg a helyén úgy, hogy utólag legitimálta a fennmaradását. Nem akarok belemenni a turulvitába, a szoborral magával nincs bajom, Tatabányán például a helyén van, de ahogy ezt itt, a kerületben, amilyen indokokkal felállították, elfogadhatatlan. Nem lehet turulszobrot állítani a turul jele alatt elpusztított áldozatok fölé. A Fidesz egyébként is nacionalizmusra, populizmusra, szociális kirekesztésre építi politikáját, ebben Pokorni Zoltán is részt vesz. Vagyis azonosul ezekkel. Ezért kell ideológia ilyen szinten is.

Pokorni Zoltán nem liberális, Fábry Sándor viszont az
©

hvg.hu: Mivel akar foglalkozni?

V. I.: Itt van például a szomszédban, az Apor Vilmos téren egy betonkomplexum: a kerület egy fontos telkén, egyházi kezelésben áll egy pusztulófélben lévő épület évek óta. Most kolumbáriumnak használják. Jelen körülmények között, amikor minden országos ügy kapcsán is felmerül a gyanú, hogy ehhez anyagi vagy egyéb érdekek fűződnek, ez innentől ideológiai kérdés: miért vonná ki magát Pokorni Zoltán a Fidesz gondolkodásmódja alól? Miért ne tételezném fel, hogy kedvezni akar az egyháznak? A keresztény egyházak az egyetlen csoport ma Magyarországon, amelynek a Fidesz nem akar ártani. Én viszont kezdeményezném, hogy a területet vegyük önkormányzati tulajdonba, és a kegyeleti előírások messzemenő figyelembe vétele mellett alakítsuk át az ingatlant mindenki hasznára.

hvg.hu: Láthatunk öntől is esetleg valamilyen performanszot a kampányban?

V. I.: Nem. A kerületemben járok házról házra, ahogy ön elmegy tőlem, egyből indulok aláírást gyűjteni. Ennél hasznosabb kampány nincs. Nagyon sokan mondják, hogy üljek le, ne menjek el, mert hosszabban szeretnének velem beszélgetni. Ennél jobbat alig tudok elképzelni.

hvg.hu: Hogy élte meg, hogy Gyurcsány Ferenc is önkritikát gyakorolt olyan ügyekben, amikben ön látványosan kiállt mellette?

V. I.: Vagy legalábbis így nyilatkozik róla. Azt mondja, mégis le kellett volna mondania az őszödi beszéd után. Jó, de mikor? 2006 őszén voltak rendőri és tüntetői atrocitások a beszéd után. Akkor szerintem biztosan nem kellett volna lemondania, hiszen a vétkes rendőrök zömét – már akiket tudtak azonosítani – megbüntették. Utána elindult egy hosszú folyamat, amikor a Fidesz mindent kérlelhetetlenül megvétózott, azt is, amit mára megcsinált. Nem tudok olyan pontot mondani, amikor azt mondtam volna: „Feri, most mondj le!”. Miközben már én is azt gondolom, hogy ha lemond, nincs kétharmada Orbánnak. A Fidesz rászabadította az országra a szociális népszavazást (az Alkotmánybíróságon ilyen ma már nem menne át, de másmilyenre se volt példa 2010 óta!), pedig ma már sokkal többet fizetünk borítékban, mint a 300 forintos vizitdíj, vagy a kórházi napidíj. Vagyis Orbán Viktor csak a saját hatalmi érdekeit nézte. Egy ilyen ellenzék követelésének kellett volna eleget tenni? Ennek nem lehetett engedni! De ha már itt tartunk: az MSZP népszerűbb lett Gyurcsány nélkül, mint vele? Nem úgy tűnik.

hvg.hu: Medgyessy Péter az Indexnek leárulózta Gyurcsány Ferencet. Ehhez mit szól?

V. I.: Medgyessy Péterrel jó a személyes viszonyunk, nem akarom bántani. Politikailag mentegeti magát szerintem.

hvg.hu: Gyurcsány Ferenc újjáépítheti még magát, mint politikus?

V. I.: Úgy látom, az ő népszerűtlensége három lábon áll: az őszödi beszéd az egyik, ehhez képest Bencsik András nekem az ATV egyik műsorában mondta el, hogy szerinte is újra kellene értékelni. Ebből a beszédből a Fidesz csinált eredendő bűnt, nagyon profi kampánnyal. Ezt helyre kellene tenni – mondom Bencsik Andrással!. A másik láb a 2006-os őszi események. A magyar ügyészség mindent elkövetett, hogy ebben Gyurcsány Ferencet elmarasztalja, nem sikerült.

Sínre tenné a DK-t
©

hvg.hu: Nem kellett volna bocsánatot kérnie?

V. I.: Azért, mert egy rendőr belerúg egy tüntetőbe? Miért neki kellene bocsánatot kérnie?

hvg.hu: Ő volt a miniszterelnök például. Vagy nem kellett volna ezek után még kitüntetnie Gergényi Pétert.

V. I.: A kitüntetésről még 2006 ősze előtt döntöttek.

hvg.hu: Tehát nem kellett volna semmilyen gesztust tennie?

V. I.: Nem gondolja komolyan, hogy olyan országban élünk, ahol egy politikus bármilyen gesztusát elfogadják! Ugyan már! Milyen gesztust kellett volna tennie? A kétharmadtól milyen gesztust kapott ez az oldal?

hvg.hu: Mert végső soron ő volt a rendőrség vezetője. A belügyminiszter főnöke.

V. I.: Ez egy jogi vita. Nem ő volt a rendőrség feje.

hvg.hu: Mi a harmadik láb?

V.I.: A kormányzása idején elkövetett hibák. Ez lehet igaz, bár én szarvashibákat nem látok. Hol vannak ezek a hibák a mostaniakhoz képest?

hvg.hu: Jobb állapotban adta át az országot, mint ahogy átvette?

V.I.: Volt közben egy gazdasági világválság. A svájci frank akkor mégis 170 Ft körül járt, ma 262.

hvg.hu: Igen, de például a válság idején a lengyelek stabilan tovább növekedtek, Magyarország pedig összecsuklott volna, ha nincs az IMF és az EU óriáshitele. Ehhez képest két hónappal korábban még azt bizonygatták, hogy Magyarország egyenesen a válság nyertese lesz, annyira stabil lábakon áll a gazdaság.

V. I.: És egy politikustól bűn, hogy azt mondja, nincs baj, ne pánikoljatok? Azt kellett volna mondania, hogy „Meneküljön, ki merre lát!”? Milyen bűn ez? Bűn az, hogy Kóka János azt mondja, „pannon puma”? Matolcsy naponta mond ilyeneket!

hvg.hu: Kóka János 2007-ben azt mondta, 2012-re elérjük a 2007-es osztrák átlagszínvonalat. Volt ennek egy percig is realitása?

V. I.: Nem. De politikusok mondanak ilyeneket. Az elemzők dolga, hogy rámutassanak ennek a valóságtartalmára.

hvg.hu: Elfogadtatott a parlamenttel egy adócsökkentési programot, áfát csökkentett, miközben már akkor nyilvánvaló volt, hogy ezeknek semmi alapja nincs. Nem vele kezdődött a népképviselet legfőbb intézménye szerepének, presztízsének leépítése?

V. I.: Valaki a fejére olvasta már önök közül Orbánnak, hogy most Magyarországon van Európa legmagasabb áfája?

hvg.hu: Sajnos nem áll szóba velünk, így ez technikai akadályokba ütközik. Mit szól Gyurcsány legújabban publikált ötletéhez egy közös ellenzéki párt, pártszövetség létrehozásáról?

V. I.: A jelenlegi választójogi szabályok mellett a saját oldalán ügyesen egyedül maradt Fidesz győzelme elkerülhetetlen, amíg az ellenzék nem egységes.

hvg.hu: Azért nekem úgy tűnik, szívesen látná magát még egy egységes ellenzéki párt élén, Orbán Viktor kihívójaként.

V. I.: Akkor ezt ön látja így, mert ő ezt többször tagadta. Hogy ilyet gondol-e? Igen, van rá gyanúm. Én személy szerint nem bánnám, de jelen körülmények között, amíg helyre nem tesszük azokat a „lábakat”, amelyeket felsoroltam, nincs rá remény.

hvg.hu: Lesz ő még Orbán Viktor kihívója?

V. I.: Azon dolgozom, hogy legyen.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Cáfolja a törvényszék a Pesti Srácok állításait

Cáfolja a törvényszék a Pesti Srácok állításait

"Antiszemita álhírkampány" – feljelenti a brüsszelező kampányt Szél Bernadett

"Antiszemita álhírkampány" – feljelenti a brüsszelező kampányt Szél Bernadett

Tolonganak a megrendelők, 500 millió forint értékben vettek ebből a zsebre rakható projektorból

Tolonganak a megrendelők, 500 millió forint értékben vettek ebből a zsebre rakható projektorból

Radioaktív sugárzást mértek a Kuba fölött robbant meteoritban

Radioaktív sugárzást mértek a Kuba fölött robbant meteoritban

Kuciak-gyilkosság: 36 szlovák városban tüntettek

Kuciak-gyilkosság: 36 szlovák városban tüntettek

OK, kell a gyerek, de lehet valami egészen más is Orbánék hétpontos tervében

OK, kell a gyerek, de lehet valami egészen más is Orbánék hétpontos tervében