szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Üzemanyag-lopásokat, gépkocsi-feltöréseket és trükkös lopásokat követtek el a sértettek figyelmét „itt a piros hol a piros” szerencsejátéknak álcázott csalással elterelve azok a Kelet-európai bűnözők, akiknek ténykedése felett bizonyos összegekért szemet hunytak az egy hete meggyanúsított dabasi autópálya-rendőrök – osztotta meg a Pest Megyei főügyészség szóvivője, Gyugyi Csilla a hvg.hu-val a nyomozás új fejleményeit.

Havonta euróban fizettek a dabasi autópálya alosztály egyenruhásainak, ráadásul az alosztályvezető tudtával és beleegyezésével azok a külföldi bűnözők, akik az M5-ös egyik parkolójában vertek tanyát és károsítottak meg embereket különböző módszerekkel. Minderre a Pestvidéki Nyomozó Ügyészségen folyó büntetőeljárás során derült fény – közölte a megyei főügyészség szóvivője, Gyugyi Csilla.

Ismert, nyolc Pest megyei autópálya-rendőr a gyanúsítottja az ügyészség eljárásnak. Az ügy tavaly novemberben pattant ki, amikor az M5-ös autópálya Kecskemét felé vezető szakaszán, az inárcsi pihenőhelyen lévő benzinkútnál a rendőrök egy tilosban parkoló autó vezetőjével szemben intézkedtek, és pénzt kértek tőle azért, hogy a bírságtól és a feljelentéstől eltekintsenek. Az autós azonban iratait hátrahagyva a Kecskeméti Rendőrkapitányságra sietett és feljelentést tett.

Illetékesség miatt az ügy a Pestvidéki Nyomozó Ügyészséghez került, amelynek munkatársai több rendőrt őrizetbe vettek hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt és házkutatást is tartottak a dabasi autópályásoknál. Kiderült, a rendőrök egyik pénzszerzési módszere az volt, hogy a szolgálati autók kilométeróráját visszapörgették, hogy ne tűnjön fel, hogy használják azokat, s autósokat büntetnek meg zsebre. Hogy ne bukjanak le, állítólag saját pénzükön tankolták meg a gépkocsikat, és ha kellett a javítást is így oldották meg. Aztán akadt olyan rendőr, aki mégis tudomást szerzett társai tilosban járásáról, de nem jelentette a felettesének, és akadt olyan is, aki hamis helyszíni bírság nyomtatványokat töltött ki.

Augusztus végén újabb négy, zsebre bírságoló és azt maguknak lepapírozó rendőrt gyanúsítottak meg a dabasi autópálya-rendőrség munkatársai közül. Emiatt vesztegetéssel, bűnszervezetben való részvétellel és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják őket. Tanúvallomások alapján az eljárás során fény derült arra is, hogy a rendőrök kenőpénz fejében hagyták, hogy külföldi bűnözők, embereket károsítsanak meg.

Pénzt szedtek a bűnözőktől is

Gyugyi Csilla tájékoztatása szerint a kelet-európaiakból álló társaság az M5-ös autópálya 35-ös kilométerszelvényében lévő panzió parkolójában két évvel ezelőtt jelent meg és „2012-2013 folyamán szervezett módon és sorozatosan követett el vagyon elleni bűncselekményeket a parkolóban megálló, illetve a panzióban megszálló zömmel külföldi átutazók sérelmére”. Így a járművekből ellopták az üzemanyagot, feltörték az autókat és trükkös lopásokat követtek el, úgy, hogy az emberek figyelmét főként „itt a piros hol a piros” szerencsejátéknak álcázott csalással terelték el.

„E csoport jelenlétéről, módszereiről és bűncselekményeikről a Dabasi Autópálya Alosztály akkori vezetője és három beosztottja is tudomással bírt” – közölte a szóvivő. Mindezt megakadályozhatták volna, de semmit nem tettek ellene, aminek oka az volt, hogy bűnözők „az alosztályvezető tudtával és beleegyezésével havonta euróban fizettek az említett rendőröknek” – állapította meg az ügyészség. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség folytatólagosan elkövetett hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűntettekkel gyanúsította meg a második körben elfogott négy egyenruhást, akik augusztus 29-e óta előzetes letartóztatásban vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby

Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby

Pfizerre kapott Sinopharmot egy szerb férfi, és most nincs jól

Pfizerre kapott Sinopharmot egy szerb férfi, és most nincs jól

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem