szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Autoriter társadalmi rendszer kiépülésének folyamata zajlik Magyarországon – állítja az e heti HVG-ben megjelent esszéjében Csanádi Mária közgazdász, politológus, az MTA doktora.

Egy pártból egypárt? A kontroll nélküli Fidesz-hatalom formálódását jelzi a monopolizált politikai szféra és az állam összefonódása, az erőforrások elosztásának központosítása, a gazdaság részleges államosítása. A Fidesz politikai pártból rendszerré alakult, új pártállam született – ez a kép rajzolódik ki Csanádi Máriának a hetilapban közölt esszéjéből.

Az MTA doktora – aki 1988-ban a Kádár-rendszerben kialakult hatalmi háló felvázolásával volt a HVG címlapsztorijának szerzője – leszögezi: a jövőben politikai tisztségviselők kulcsfontosságú gazdasági intézményeket irányíthatnak közvetlenül az Magyar Export-Import Bankról és а Magyar Ехрorthitel Biztosítóról szóló jogszabály kedden kihirdetett módosítása révén. A szándékot nem is nagyon titkolta Fidesz. „Pártban betöltött tisztség ne képezhesse akadályát az egyébként szakmailag а feladatra rátermett személyek kinevezésének” – így szól ugyanis a Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott eredeti kormányjavaslat indokolása. De miért illeszkedik egy pártállami rendszer kiépülésének folyamatába ez ilyen lépés?

További részletek a csütörtökön megjelenő HVG-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!