szerző:
hvg.hu

Tarlós István szerint ma is félszavakból megértik egymást Orbánnal, bár azt nem tudja, erről mit gondol a kormányfő. Az Indexnek adott interjújában azt mondta, tervei szerint létrehoznának egy városigazgatási központot, amibe betagozódna a BKK, ami kevesebb jogosítvánnyal rendelkezne a jövőben, mint eddig. Úgy látja, a legnagyobb elégedetlenség a politikájával kapcsolatban a hajléktalankérdésben jelent meg.

A hetedik polgármesteri kampányát átélő Tarlós István az Indexnek adott interjújában azt mondta: hátradőlésről szó sincs, még akkor sem, ha általában "az esélyesnek mondott nyer".

Azzal kapcsolatban, hogy a volt főpolgármester, Demszky Gábor szerint Bokros Lajos legyőzi őt, azt mondta: felhívta őt Demszky, de nem ezt mondta, hanem azt: "biztosan te fogsz nyerni, de én Bokros Lajost fogom támogatni". Tarlós saját bevallása szerint nem reagált erre semmit.

A budapesti ügyek közül három kiemelt csoportot említ meg az interjúban. Az egyik a barnamezős övezetek visszaszerzése a város számára, a másik a Duna-partok rendezése, a harmadik pedig egy szociális városrehabilitációs program. Tarlós szerint itt már költségbecslések is vannak, de nincs meg mindegyikre a forrás, mert még a következő évi költségvetést sem meri senki pontosan megbecsülni.

Az uniós forrásokkal kapcsolatban megismételte: "létezik Magyarországon ez a Budapest–vidék ellentét", ami "nem egy túl egészséges dolog, de most, amikor a források megszerzéséről van szól, élesedik, még a politikai közösségen belül is". "Az biztos, hogy minden forintért harcolni fogok. Méghozzá egyenesen a miniszterelnöknél" - jelentette ki.

©

Tarlós azt mondta, alapjában véve ma is igaz az a kijelentés, hogy Orbán Viktorral félszavakból is megértik egymást, ám azt nem tudja, hogy a kormányfő ezt hogy látja, ráadásul "nem ugyanabban a székben ülnek".

Esetleges utódjáról is beszélt, bár azt mondta, soha nem állított olyat, hogy 2014-ben fog jönni. Hozzátette: lát a kerületi polgármesterek körében "egy olyan fiatalembert, akit perspektivikusan" jónak tartana, de az nem Rogán Antal, aki szerinte "épp másfelé vette az irányt, és eléggé kinyílt neki ez a pálya".

A BKK és Vitézy Dáviddal kapcsolatban azt mondta: 2010-ben "tőle szokatlan engedékenységgel" elkövetett néhány hibát személyi döntésekben". Szerinte jó, hogy létezik a BKK, de nem jó, hogy túlterjeszkedett, és túlzó mértékű jogosítványokat kapott, például tulajdonosi jog gyakorlását. Tervei szerint lenne egy városigazgatási központ és ennek jelentős tagvállalata lenne a BKK, de nem olyan széles körű jogosítványokkal, mint ebben a ciklusban.

Úgy látja, a legnagyobb elégedetlenség a politikájával kapcsolatban a hajléktalankérdésben jelent meg. Szerinte egy "csomó" embernek nem az a baja, hogy túl kemény intézkedéseket hoztak a hajléktalanok ellen, hanem éppen, hogy túl enyhéket. "Az egész hajléktalankérdésnek van egy szociális, humanitárius vonala, és egy rendészeti vonulata. A szociális vonalat én is erősíteni akarom, ott minden mérhető paraméterben vitathatatlanul előreléptünk a korábbi állapothoz képest" - jelentette ki. A rendészeti vonulatnak pedig "csatlakozni kell ehhez".

"Ha valaki ellöki a segítő kezet, és emberhez nem méltó életkörülményekhez ragaszkodik agresszíven, a város funkcionális pontjait használhatatlanná téve, azt nem kell megengedni" - mondta Tarlós, aki szerint "nyilván nincs megoldva a hajléktalankérdés".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az első hajléktalan elítélése után Gödöllő polgármestere kéri, ne adjanak nekik enni

Az első hajléktalan elítélése után Gödöllő polgármestere kéri, ne adjanak nekik enni

321 ezer forintra mérték a magyar átlagfizetést

321 ezer forintra mérték a magyar átlagfizetést

Két év, és az olaszok betiltanák szinte az összes eldobható műanyagot

Két év, és az olaszok betiltanák szinte az összes eldobható műanyagot

Zsiday: A lakástakarék állami támogatásának elvételével szembeköpték a jogbiztonságot

Zsiday: A lakástakarék állami támogatásának elvételével szembeköpték a jogbiztonságot

„Nem jó, ha valaki a gyereke véleménye ellenében dönt az iskoláról”

„Nem jó, ha valaki a gyereke véleménye ellenében dönt az iskoláról”

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját