szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újra beszállt a választási kampányba Zuschlag János, aki tavalyi szabadulása óta folyamatosan támadja volt szocialista párttársait. Most egy helyi lapban érvelt a kiskunhalasi baloldal ellen azt hangsúlyozva, hogy jót tenne a városnak, ha kormánypárti polgármestere lenne. Az interjú megjelentetése ellen tiltakozva lemondott a hetilap főszerkesztő-helyettese, a baloldal pedig pereket helyezett kilátásba.

„Azt gondolom, hogy egy városnak mindig az tesz jót, ha a kormánnyal jó kapcsolatban van. (…) Beruházások kellenek, pénz kell, erre pedig a szocialistáknak semmi esélye. Ezt ők is tudják, nem véletlen nem MSZP-s színekben indul Jekő Attila polgármester. De az SHT (Sikeres Halasért Társaság – a szerk.) ugyanaz, csak más köntösben” – jelentette ki a szerdai Halasi Tükörnek adott interjújában Zuschlag János. Bár a kiskunhalasi önkormányzat hetilapjának nyilatkozó börtönviselt, egykori szocialista politikus nem mondta ki a Fidesz nevét, de az interjúban a riporter, „ön szerint milyennek kell lennie egy városvezetésnek” kérdésére hosszan fejtegette, miért nem szabad a Fidesz kihívóira szavazni.

Zuschlag 1998 és 2004 között parlamenti képviselő volt: bár listáról került az Országgyűlésbe a kiskunhalasi térséget képviselte. A politikust 2007-ben vádolták meg, a bíróság 2011-ben 6 évre ítélte bűnszervezetben elkövetett csalás miatt. A politikus 2013-ban szabadult, a börtönéveiről szóló könyve nagy publicitást kapott, végigjárta a teljes magyar sajtót, interjúkat adott, melyekben rendszerint volt szocialista politikustársait vádolta korrupcióval. Bár a közéleti tevékenységtől eltiltották, saját bevallása szerint több olyan pártnak is adott idén tavasszal "szervezési tanácsokat", melyek igénybe vették a többmilliós állami támogatásokat, igaz, április 6-i voksoláson érdemi eredményt nem tudtak felmutatni.

"Elintézik" a városnak

A mostani interjú szövege egyébként hibás, hiszen Jekő Attila nem polgármester, hanem a SHT polgármesterjelöltje. A várost jelenleg a Jövőnk, Halas szervezetet képviselő Gyovai István vezeti, igaz, neki is van köze az SHT-hoz, a társaság őt indítja az egyik egyéni választókerületben. A Fidesz Fülöp Róbertet indítja október 12-én Kiskunhalason.

Zuschlag János már áprilisban is feltűnt a kampányban
©

Zuschlag azzal érvelt az interjúban az aktuális kormánypárt támogatása mellett, hogy az ő képviselősége idején is sok mindent „elintéztek” a városnak csakis annak köszönhetően, hogy az akkori polgármester, Várnai László is kormánypárti volt. 2005-ben komoly botrányt okozott egy nyilvánosságra került videó, melyen Weiszenberger László a város MSZP-s önkormányzati képviselője egy vállalkozónak azt magyarázta, az uniós pályázatok sikere a minisztériumnak juttatott százalékokon múlik. Állítása szerint a Zuschlag János segítségével szerzett kapcsolatai révén rendszeresen intézkedett pályázatok ügyében milliós értékű „százalékért”.

A Zuschlaggal készült interjú szinte kizárólag Várnait támadja, aki korábban MSZP és az SZDSZ, majd a szocialisták és az SHT polgármestereként vezette a várost 2010-ig. Zuschlag azt állította, Várnai benne volt azokban az ügyekben is, melyekért őt elítélték. (A Zuschlag-ügy komoly viharokat keltett az MSZP-ben, a párt országos elnöksége 2007-ben a helyi szervezet feloszlatását kezdeményezte.) Az SHT már csütörtökön közleményben reagált: „Nagy bajban lehet a Fidesz-KDNP helyi csoportja, ha rászorul arra, hogy egy köztörvényes bűnöző, a nemrégiben pszichiátriai kezelésen részt vett Zuschlag János kampányoljon mellettük a szebb napokat is látott Halasi Tükör ma megjelent számában”. A közlemény szerint jogi lépéseket tesznek majd a lap és a főszerkesztő ellen.

"Azonnal beadtam a lemondásom"

Az interjú felzúdulást keltett a Halasi Tükörnél: tiltakozásképpen a megjelenés ellen felmondott a főszerkesztő-helyettes, Kohout Zoltán. Szerzőként a lapban „S” van megjelölve, de Kohout azt mondta a hvg.hu-nak, az interjút maga a főszerkesztő, Supka Éva készítette. Supka idén került a lap élére, épp a hetilapot 1994-től irányító Kohoutot váltotta, akit a tulajdonos lefokozott helyettesnek. Az SHT azzal támadta közleményében Supkát, hogy ő „Fidesz-cenzor”.

"A választások előtti utolsó számunk készítésekor nem tudtam, hogy a főszerkesztőnk fenntart magának helyet a lapban, és nem tudtam erről az interjúról. Amint rájöttem, azonnal beadtam a lemondásomat. A Zuschlag interjúban a főszerkesztő súlyos szakmai hibákat vétett, melyeket nem tudok nem szándékosnak értékelni" - mondta a volt főszerkesztő-helyettes. Kohout szerint Supka kinevezése óta több ízben is közölte a stáb előtt, hogy a jobboldalt kell támogatni, többször hangoztatta, hogy az a város érdeke, hogy kormánypárti vezetése legyen. A lemondott főszerkesztő-helyettes azt mondta, ez ellen már többször felszólalt, mert úgy érezte cenzúra működik a lapnál, de nem tudott eredményt elérni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Zuschlagozó fideszesek várják Gyurcsányt Gyulán

"Egyenes és egyszerű magyarázatot" várnak Zuschlag János pártpénzekkel kapcsolatos nyilatkozatára Gyurcsány Ferenc DK-elnöktől a Békés megyei emberek – jelentette ki a Fidesz gyulai választókerületének kampányfőnöke egy demonstráción Gyulán, a vigadó parkolójában. Az épületben a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke fórumot tart a késő délutáni órákban.

hvg.hu Itthon

Zuschlag a pszichiátriára került

A Story Magazin úgy tudja, a volt szocialista képviselő, Zuschlag János pánikbeteg, néhány napja azonban olyan rosszul lett, hogy be kellett vinni a pszichiátriára.

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

„Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük”

„Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük”

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt

Megint robbant valami Észak-Koreában

Megint robbant valami Észak-Koreában