szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Könnyen elképzelhető, hogy a jövőben elsődlegesen a Jobbik, és nem a megosztott, gyenge baloldali ellenzék profitálhat abból, ha a jövőben csökkenne a Fidesz népszerűsége – állapítják meg a Political Capital hétfőn közzétett elemzésében. Az intézet szerint a Jobbik elsősorban a helyi szintű politikát befolyásolhatja a következő években, miután az októberi önkormányzati választáson 14 polgármesteri címet szerzett az ellenzéki párt, tíz helyen pedig olyan jelölt nyert, akit támogattak.

A Jobbik az önkormányzati választásokon meg tudta tartani korábbi települései többségét, és egy megyét kivéve a második legnagyobb párt lett a megyei közgyűlésekben. Ezeknél is lényegesebb, hogy a városokban és a megyei jogú városokban szintén előretört.

A párt 14 településen szerzett polgármesteri címet, köztük Ózdon, Tapolcán és Törökszentmiklóson. Tíz helyen olyan polgármester győzött, akit a Jobbik támogatott – például Érpatakon és Békésszentandráson.

A Political Capital szerint könnyen elképzelhető, hogy ha a Fidesz népszerűsége a jövőben csökken, az elégedetlenségből elsődlegesen a Jobbik, és nem a megosztott és gyenge baloldali ellenzék profitálhat.

A korábbi példák alapján ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a jobbikos polgármestereknek is igazodniuk kell a realitásokhoz, és sikereik függnek egyebek mellett az uniós források felhasználásától.

A Jobbik rendpárti retorikája, a különböző ügyekben alkalmazott megoldások és az intézményes szegregációs politika tovább terjednek majd és az eddiginél is jobban hatnak majd más, nem jobbikos polgármesterek tevékenységére is – jósolják a PC elemzői, és példaként itt Miskolcot említik.

A várható hatások között említenek a tanulmányban kisebbségellenes rendvédelmi intézkedéseket, kisebbségellenes szociálpolitikai intézkedéseket, a felerősödő szegregációt, a helyi közösségek identitásának átformálását és a politikai közbeszéd radikalizálását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb szintet lépett a türkmenisztáni diktatúra

Újabb szintet lépett a türkmenisztáni diktatúra

Van egy bogár, amit szinte lehetetlen agyonnyomni, pedig autóval is átmentek rajta – videó

Van egy bogár, amit szinte lehetetlen agyonnyomni, pedig autóval is átmentek rajta – videó

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt