szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2010-es kinevezése után pár nappal a Simicska Lajoshoz kötődő Közgép ingatlanfejlesztő cégének adta el máriaremetei házát a NAV elnöke – derítette ki az Átlátszó.hu. Vida Ildikó az első Orbán-kormány idején is adóhatósági elnök volt, 2010 nyarán került újra erre a posztra. Az oknyomozó portál szerint az újabb kinevezése után tett vagyonnyilatkozatában a Tamara utcai háromszintes ház már nem biztos, hogy szerepelt, de az eladásból származó jövedelemnek a következő évek bevallásaiban elvileg benne kell lennie.

Vida Ildikót a miniszteri bejelentés szerint 2010. június 28-án nevezték ki újra adóhatósági elnöknek, majd július 7-én adta el a háromszintes, 689 négyzetméteres telken álló Tamara utcai házat a Közgép ingatlanfejlesztő cégének – írja az Átlátszó.hu.

Az épület budai elit környéken van. A ’80-as évektől egy magánszemély és a III. kerületi tanács tulajdonában állt. 1999-ben a tulajdonjog felerészben Halasi Tiborhoz, felerészben pedig Vida Ildikóhoz került. Az akkori APEH-elnök egy évvel később cserével az ingatlan kizárólagos tulajdonosává vált. Ő volt a tulajdonos abban az időszakban is, amikor a cégtisztségei kapcsán a cégjegyzékbe bejegyzett címeként is a Tamara utca 19. szerepelt.

Tulajdonostársa, Halasi Tibor neve a Fidesz-kormányok alatti állami cégvezetők között tűnt fel. 1998. szeptember 30-tól 2002 júliusáig az Antenna Hungária Zrt. igazgatósági tagja volt, de az MFB Zrt. felügyelőbizottságában is benne volt 1998 októbere és 1999 novembere közt, majd 2011 szeptemberében visszatért ebbe a pozícióba. 1998 és 2002 között még az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő  Zrt. vezérigazgató-helyetteseként is dolgozott a Céginfó.hu adatai szerint.

A Tamara utca 19-es szám alatti ingatlan tulajdonjoga a tulajdoni lap szerint 2010. július 7-én került a Közgép- Ingatlanfejlesztő Kft-hez. Ez a cég a Simicska Lajos tulajdonában lévő, közpénzekkel jelentős mértékben felpumpált KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., valamint Németh Miklós Közgép-vezérigazgató tulajdonában áll.

Vida Ildikó közszolgálati tisztviselőként rendszeresen köteles vagyonnyilatkozatot tenni. Az első vagyonnyilatkozatának benyújtására a 2010-es elnöki kinevezés után történetesen éppen harminc napja volt, így ennek már nem feltétlenül kellett tartalmaznia a Tamara utcai házat, viszont az adásvételből származó jövedelemnek a következő évek bevallásaiban elvileg meg kellett jelennie – jegyzik meg a cikkben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs egyezség, újra sztrájkolnak a Continental makói gyárában

Nincs egyezség, újra sztrájkolnak a Continental makói gyárában

Egy magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját

Egy magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját

Változhat az oltási terv, márciusban beolthatják a bírósági és ügyészségi dolgozókat

Változhat az oltási terv, márciusban beolthatják a bírósági és ügyészségi dolgozókat