szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Civil szervezetek és szakszervezetek tüntetnek vasárnap délután Budapesten a költségvetési törvény hétfői elfogadása ellen. A rendezvény során az Akadémia elől a Kossuth térre vonulnak majud a demonstrálók.

A vasárnap délutánra meghirdetett, "EL A KEZEKKEL - Dühös magyarok" című megmozduláshoz mintegy 30 szakszervezet - egyebek mellett az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), Vegyipari Dolgozók, a Budapesti Közlekedési, a Mozdonyvezetők, a Szociális Munkások, a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete, a Szolidaritás, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet - , illetve a Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport is csatlakozott – közölte a tüntetés főszervezője, Vajda Zoltán, a 60 ezren a magánnyugdíjukért nevű civil szerveződés vezetője csütörtökön sajtóbeszélgetésen.

A tüntetésre délután 3-tól várják a résztvevőket a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri épülete elé, ahonnan a Kossuth térrre vonulnak majd át délután 4-re.

A demonstráción felszólal Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen szerveződés vezetője, Székely Tamás, az ASZSZ elnöke, Vajda Zoltán, valamint Nagy Emília, a Hálózat a Tanszabadságért és Oktatói Hálózat aktivistája és Kárpáti Tibor civil aktivista.

Székely Tamás ASZSZ-elnök elmondta: a költségvetés elleni megmozdulásokhoz a szövetség valamennyi tagszervezete csatlakozott. "Tarthatatlan, hogy egyeztetés nélkül megy át ez a költségvetés, mint kés a vajon, miközben emberek milliói járnak nagyon rosszul" – fogalmazott. Az elmúlt négy év után a következő egy év is olyan megszorításokat tartalmaz, amelyek miatt a munkavállalók helyzete tovább fog romlani, a munkavállalói szegénység tovább nő – tette hozzá. 

Gulyás Balázs azt hangsúlyozta: a költségvetésben az internetadónál jóval nagyobb megszorításokról van szó, amik veszélyeztetik az ország hosszú távú fejlődését.

Vajda Zoltán úgy vélekedett: "össznépi, civil megmozdulásra" van szükség a kormánnyal szemben. Sok ügy feltorlódott az elmúlt időszakban, amikkel kapcsolatban különálló civil tüntetések voltak, de van egy nagy közös ügy, amivel szembe kell menni: a költségvetés – mondta a demonstráció főszervezője.

A vasárnapi tüntetés után hétfőre forgalomkorlátozó demonstrációt szerveznek a tiltakozó szakszervezetek, többek között a Liga és az MSZOSZ is, keddre pedig civil szervezetek hirdettek meg egy nagyszabású tiltakozást, amelynek során a József Nádor térről a Szalay utcába vonulnak majd át a demonstrálók.

Ezen a térképen megtekintheti, hol tervez útlezárásokat hétfőn a Liga:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövő héten jön az újabb uniós vakcina

Jövő héten jön az újabb uniós vakcina

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben