szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy hét után újabb interjút adott Orbán Viktor a Kossuth rádiónak. Szerinte a kormány egy dologgal nem foglalkozik, ez pedig a saját népszerűsége, a drogteszt pedig lehetőség lesz a szülőknek, ha kérik az államtól. Beszélt a fizetős M0-sról is, ami szerinte a magyarok érdeke.

Csütörtökön írtunk arról, hogy miután a Fidesz az utóbbi hetekben defenzívába került, most újra „támadásba lendült” a kormányfő vezetésével, ezért a miniszterelnök pénteken megszakítva a kéthetenkénti gyakorlatot egy hét után újra interjút adott a Kossuth rádióban.

A kormányfő azt mondta: nem tudják pontosan, hogy lesz-e többletbevétel a fizetős M0-s bevezetésével, csak a becslésekre hagyatkozhatnak, egy év múlva lehet tényekről beszámolni. Szerinte az új rendszer olyan lesz, aminek a magyarok az élvezői, a megyei matricákkal a kettős autópálya-használati rendszert szüntetik meg. A megyei matrica bevezetése "egy jó hír egy kis új teherrel" fogalmazott Orbán.

"Csak nem nevezzük pazarlásnak, ha esznek a gyerekek"

"Nem az agglomerációt adóztatjuk" fogalmazott. Bús Balázs óbudai polgármesternek Orbán szerint igaza van abban, hogy a Megyeri híd egy belső városi híd, ezt a kérdést "egy rövid átminősítéssel" lehet kezelni, erről a szerdai kormányülés után hoznak döntést. "Ez egy évek óta zajló vita" mondta Orbán, szerinte erről már többször egyeztetett a most tiltakozó polgármesterekkel is.

A 2015-ös költségvetés hiánnyal tervez: többet költünk, mint amennyi értéket a magyar gazdaság elő tud állítani. Nem jutottunk el a nullás büdzséhez, a következő évben is tovább fogunk nyújtózkodni, mint ameddig a takarónk ér fejtette ki a kormányfő, aki szerint minden fillérre szükség van, így a fizetős autópályákból befolyó összegekre is.

"Csak nem nevezzük pazarlásnak, ha esznek a gyerekek" mondta azzal kapcsolatban, hogy a riporter felvetette: ha minden fillérre szükség van, akkor miért hoznak olyan intézkedéseket, hogy bővítik az ingyenes gyermekétkeztetést. A kormány anyagi biztonságot szeretne teremteni a családoknak, de ma Magyarországon az emberek nagyobbik része még bizonytalan a saját jövőjét illetően fogalmazott Orbán.

Zuhanó népszerűség

A riporter felvetésére, hogy a kormány zuhanó népszerűsége miatt hoztak meg pár intézkedést, azt mondta: a kormány egy dologgal nem foglalkozik, ez pedig a saját népszerűsége. "A népszerűséget bízzák rám" jelentette ki Orbán, aki szerint a mindennapi kampány lehetetlenné teszi a munkát, kampányolni majd három év múlva kell, a minisztereknek nem feladata a kormány népszerűségének felhozása.

"Én már öreg muskétás vagyok, láttam már sok mindent, van egy lefolyása a kampánynak és a kormányzásnak" mondta azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi időben megszaporodtak az utcai tüntetések. Az szerinte másodlagos dolog, hogy nem csak az ellenzék megy tüntetni. "Minden tüntetésnek örülni kell, végül is ezt akartuk, azért küzdöttünk, hogy lehessen szabadon véleményt nyilvánítani" tette hozzá.

A drogteszttel kapcsolatban most egy vita zajlik, ebben a kormánynak van álláspontja: hogy mi történjen a gyerekkel, azt mindig a szülők mondják meg, az állam a szülőknek segíthet, ha kérik, az állam megadja a lehetőséget arra, hogy elvégezhessenek gyerekeiken egy drogtesztet. A politikusok, újságírók tesztelésével kapcsolatban azt mondta: új szerek jelennek meg, ez egy "nagyon komoly maffiahálózat" és komoly veszély, ettől pedig a kormány megtisztítja az országot, ezért kell a politikusokat és újságírókat is bevonni a teszteltek körébe.

Déli Áramlat, paksi bővítés, Vida Ildikó

"Délről is hoznunk kell egy vezetéket. Személyes stratégiám, hogy minden szomszédból hozzunk egy gázvezetéket, lassan eljutunk oda, hogy a magyar családok energiabiztonságban vannak" fogalmazott a miniszterelnök a Déli Áramlat leállítása utáni teendőkkel kapcsolatban. A paksi bővítésről azt mondta: minden szerződés felbontható, de ő bizakodó, mert az oroszok a finnekkel is aláírtak egy ugyanilyen szerződést, mi pedig a finn mintát követjük.

"Bízunk abban, hogy megindul a jogi eljárás, és egy fair bírói eljárásban az amerikaiak bemutathatják a bizonyítékaikat, és a NAV elnöke erre megadhatja a válaszait" fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy Vida rágalmazás miatt beperelte André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivőt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitart a kellemes őszi idő

Kitart a kellemes őszi idő

A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás

A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás

Kést rántott, amikor szóltak, hogy vegyen fel maszkot

Kést rántott, amikor szóltak, hogy vegyen fel maszkot