szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kormányzati segítséggel tisztíthatják meg a korábbi cementgyár azbesztjétől Lőrincit és környékét jövőre.

A településen 1971-től 2005-ig gyártottak azbeszttartalmú termékeket, és az erre szolgáló épületet tavaly bontották le. A területen azóta 26 ezer tonna veszélyes hulladék van. A közegészségügyi hatóságok tavaly megállapították, hogy a selypi üzem működése miatt öt kilométeres körzetben 2007 és 2012 között huszonnyolcan betegedtek meg mellhártyadaganatban, és tizennégyen meghaltak közülük azóta – mondta Víg Zoltán polgármester.

Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár elmondta: több államtitkárság, a Miniszterelnökség és az önkormányzat együttműködésének köszönhető, hogy körülbelül 1,3 milliárd forintból három ütemben felszámolhatják jövőre a veszélyes hulladékot.

A szakemberek először lefóliázzák, majd egy éven belül elszállítják a törmeléket, végül a talajt tíz centiméter mélységig kicserélik.

Szabó Zsolt a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy vizsgálják a felelősök felkutatásának és felelősségre vonásának jogi lehetőségeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!