szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszabadság is úgy értesült, hogy hírcsatornát hoznának létre a közmédiában. A hvg.hu december elején írt arról, hogy „ellen-Hír Tv” indíthat az MTVA, és valószínűleg emiatt módosíthatják vagy módosíthatták a Hír Tv több műsorvezetőjének, szerkesztőjének szerződését. Versenykorlát beépítésével akarják megakadályozni ugyanis, hogy elszipkázza őket a közmédia.

Korábbi cikkünk szerint az Orbán–Simicska-háború újabb frontját jelentheti az állami hírcsatorna kiépítésének terve. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hír Tv-től csábítanának át ugyanis munkatársakat az új televízióhoz. A szerződésekbe beépített versenykorláttal valószínűleg az átigazolásokat próbálnák megakadályozni. Ha kilépnének az Hír Tv-től az érintett dolgozók, másfél évig nem helyezkedhetnének el rivális médiánál.

Ezt látszik megerősíteni a Népszabadság hétfői cikke, amely szerint az állami tévénél megkezdték az előkészületeket egy önálló hírcsatorna kialakítására. Nem tudják még ugyanakkor, hogy a főadót vagyis az M1-et alakítanák hírtévévé, vagy pedig M5 néven teljesen új adást indítanának, várhatóan március 15-én.

A lap megkereste az ügyben az állami média gyártócégét, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot. A válaszban ezt írták: „Sokszor hangsúlyoztuk, de úgy tűnik, nem elégszer, hogy amennyiben az MTVA tervez is olyan változtatásokat, amelyek az Ön kérdéseiben szerepelnek, úgy abban az esetben is, mindenkor saját felületeit kívánja használni az egyes változások, újítások bejelentésére.”

A Népszabadság információi szerint reggel 6 órától éjfélig lenne műsor az állami hírcsatornán. A hagyományok szerint minden órát 10-15 perces híradóval nyitnának, az esti főhíradó pedig egyórás lenne. Egy hírcsatorna fenntartása ugyanakkor éves szinten legalább három-négymilliárd forintba kerül még akkor is, ha a szükséges személyi állomány, a gyártási kapacitás és a műszaki feltételek jó része adott az MTVA Kunigunda úti bázisán – olvasható a cikkben.

Miközben az MTVA karácsony után újabb, információnk szerint több száz fős leépítésre készül, a hírcsatornához egészen biztosan új embereket kell majd felvenni. A lap is úgy tudja, hogy a Hír Tv és az Echo TV munkatársait környékezték meg, emiatt tettek versenykorlátozást több Hír Tv-s szerződésébe. A cikk szerint egy–három évig nem helyezkedhetnének el a konkurenciánál az érintett dolgozók. Ha mégis megtennék ezt, akkor korábbi fizetésük jelentős részét vissza kellene fizetniük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!