szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megoldódni látszik az egy hónappal ezelőtti bankcsőd utáni krízishelyzet az Igazgyöngy Alapítványnál. Az Emmi segítséget ígért – ezt lapunknak meg is erősítette a minisztérium.

Az Igazgyöngy Alapítvány kártérítési ügye még nem zárult le, a bennragadt pénzük miatt segítséget kértek az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Mint L. Ritók Nóta a Facebookon írja, Balog Zoltán személyesen tett ígéretet arra, hogy próbál segíteni. Az Emmi megpróbálja támogatásokból, pályázatokból a rendelkezésükre bocsátani a Buda Cash-botrány miatt a bedőlt számlavezető bankjukban bennragadt, civil és céges adományokból, illetve a szociális innovációkért kapott nemzetközi díjakból az évek során felépített kríziskezelésre szolgáló, valamint fejlesztési és biztonsági tartalékalapuk összegével megegyező pénzösszegeket.

Szerdán úgy tűnt, mintha megváltozott volna a humánminisztérium hozzáállása. Velez Árpád szocialista képviselő e témában feltett kérdésére ugyanis Rétvári Bence Emmi-államtitkár írásbeli válaszában még azt írta: „a magán vagy alapítványi fenntartású köznevelési intézmények esetében állandó veszélyforrás, hogy a gazdálkodás megrendülése ellehetetlenítheti a fenntartott intézmény működtetését. Ilyen válsághelyzetekben az államnak jogi értelemben véve nincs kötelezettsége egy nem állami szervezet működési zavarainak a kisimításában... Az államnak ott van felelőssége, hogy ilyen esetben a gyermekek, tanulók ellátását állami fenntartású intézményben megszervezze.” A tárca továbbá arra kérte a Magyar Államkincstárt, hogy az hívja fel a figyelmét az érintett intézményeknek, hogy nyissanak új számlát, amire az állami forrásokat utalhatják.

Rétvári írásbeli válaszában azt is leszögezi, hogy a tárcának most arra nincs sem jogi, sem költségvetési lehetősége, hogy rendkívüli költségvetési támogatást folyósítson ezen károsult szervezetek részére, és arra sem, hogy a kormány és az Országos Betétbiztosítási Alap közreműködésével folyósításra kerülő támogatáson túl egyelőre más anyagi támogatást tudjon folyósítani. Ugyanakkor azt is hozzátette: „Keressük annak lehetőségét, hogy mely keretek között tudnánk segíteni a kialakult helyzetben.”

E levél azonban az Emmi tájékoztatása szerint nem jelenti azt, hogy megváltozott volna a szándékuk. A hvg.hu-nak a tárca megerősítette, hogy az ígért segítséget megadják a berettyóújfalui iskolának, és a körülötte felépített példaértékű szociális modellnek.

Az egyik igazgyöngyös diák festménye
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyurcsány Ferenc: "Nem lesz itt baj. Meggyógyulok"

Gyurcsány Ferenc: "Nem lesz itt baj. Meggyógyulok"

Nem tudni, mennyibe kerülnek a védettségi igazolványok, mert a kormány nem mondja meg

Nem tudni, mennyibe kerülnek a védettségi igazolványok, mert a kormány nem mondja meg

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban