szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Részben elévültek, részben nem lehetett bizonyítani, hogy Vizoviczki László V. kerületi, volt és jelenlegi rendőröket vesztegetett meg, ezért az ezzel kapcsolatos nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség lezárta. Ezt a szervezet szóvivője, Nagy Andrea közölte a hvg.hu megkeresésére. Úgy tudjuk, a belvárosi kapitányság embereinek viselt dolgairól Vizoviczki testőre beszélhetett a hatóságnak.

Hatvanegy, az V. kerületi kapitányságon dolgozó volt és még jelenleg is rendőr – köztük parancsnokok – lélegezhetnek fel amiatt, hogy a Vizoviczki László vesztegetési ügyével kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) lezárta azt a nyomozást. Ebben ugyanis azt vizsgálták, hogy a belvárosi kapitányság emberei hozzájárultak-e valamilyen módon Vizoviczki szórakozóhelyei sikeres működéséhez.

Büntetőeljárás miatt dőlt össze a Vizó-birodalom

Vizoviczki ("Vizó") a kilencvenes években kezdte kiépíteni birodalmát, amelybe saját bevallása szerint 2010 utánra már negyven étterem és diszkó tartozott főleg a főváros V. és III. kerületében. Városi legendák szerint mindezt a hatóságok segítségével érte el, vagyis terjeszkedését nem akadályozták, sőt segítették is azzal, hogy nemigen razziáztak nála, és nem zavarták a vendégek bulizását.

Ez tört meg hirtelen 2012. május végén, amikor a diszkómogult és bizalmasát, Varga Istvánt elfogták. Ezt követte három rendőri vezető és egy operatív módszerekkel dolgozó nyomozó bezárása. Az eljárást a Nemzeti Védelmi Szolgálat kezdte el, majd a bizonyítékok – lehallgatások, megfigyelések – beszerzése után a nyílt eljárás lefolytatását a Központi Nyomozó Főügyészség végezte.

A gyanú szerint a terheltek többek között bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntettét követték el. Erről az ügyről leválasztották azt a szálat, hogy eltitkolta-e Vizoviczki szórakozóhelyeinek bevételek egy részét, vagyis adócsaló-e. Ez az ügy, csak úgy, mint a rendőri vezetőket érintő vesztegetési ügy bírósági szakban van. Mindezek mellett Vizót hivatalos eljárásban elkövetett kényszerítéssel is megvádolták, miután egyik családtagja szerint arra akarta őt rávenni, hogy az adócsalási ügyben vigye el a balhét helyette.

A büntetőeljárások elindulás után Vizó nem járult hozzá ahhoz, hogy felismerhetően lefényképezzék
©

Több tucat belvárosi rendőr segített Vizónak pénzért?

Ezen eljárások során derült ki, hogy vizsgálja a KNYF azt is, volt-e szerepe, és ha igen milyen az V. kerületi kapitányság dolgozóinak abban, hogy Vizoviczki Budapest belvárosában is kinőtte magát. Az egyik terhelt mondta el a hvg.hu-nak, hogy „az ügyész annyit mondott, hogy a rendőrök korrupciós ügyei a kilencvenes évek közepétől egészen a nyomozásig szerepelnek az iratokban, ezért valószínű, hogy a gyanúsítottak nagy része már nem is rendőr, vagy ma nem az V. kerületi kapitányságon dolgozik”.  A hvg.hu informátora szerint Vizoviczki testőre és bizalmasa vallott rájuk, aki részben ennek köszönhetően mintegy három hét után szabadulhatott az előzetesből.

A KNYF szóvivője, Nagy Andrea egy évvel ezelőtt a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy az alapügytől elkülönített eljárásban a szervezet Budapesti Regionális Osztálya folytatja vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt a nyomozást. Akkor gyanúsítottként még senkit nem hallgattak meg, pedig már egy éve folyt a büntetőeljárás.

Most pedig az ügyészségi szóvivő arról számolt be szerkesztőségünknek, hogy a Vizoviczki és társai ellen folyó büntetőeljárástól és attól elkülönített, „vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatti vizsgálatot a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya részben elévülés miatt, részben bizonyítottság hiányában megszüntette”. Nagy Andrea hozzátette: a vizsgált ügyek döntően 2004–2009 közöttiek, de voltak köztük 2004-et megelőzőek, valamint 2010–2011-es elkövetési idejűek is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

27 éve fogant, most született meg egy kislány

27 éve fogant, most született meg egy kislány

Bekeményítenek Olaszországban: tartományok között sem lehet majd utazni az ünnepekkor

Bekeményítenek Olaszországban: tartományok között sem lehet majd utazni az ünnepekkor

Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete