szerző:
hvg.hu

Aki nem ért egyet a nemzeti konzultáció manipulatív céljaival, az küldje vissza az ingyenesen feladható üres borítékot a kormánynak – erről kezd kampányt a Helsinki Bizottság civil szervezet.

©

Ezekben a napokban kézbesítik a polgároknak azokat az Orbán Viktor levelével ellátott, a bevándorlókról szóló nemzeti konzultációs íveket, amelyet sokan manipulatív kampányfogásnak minősítettek, de még a kormány is elismerte, hogy semmiféleképpen nem a közvélemény megkérdezése a céljuk velük. A kérdőívek mellé borítékot is csomagolnak, amellyel ingyenesen visszaküldhető az ív.

Aki tiltakozni kíván a kérdőív manipulatív kérdései ellen, vagy kifejezésre szeretné juttatni, hogy véleménye ugyan van, de azt a kérdések egyike sem tükrözi, az küldje vissza az üres borítékot Orbán Viktornak – ezzel a felhívással fordul a polgárokhoz a Helsinki Bizottság jogvédő szervezet. Ezt ugyanis ingyen megteheti bárki, és még a személyes adatait sem kell kiadnia hozzá.

A Magyar Helsinki Bizottság közleményében azt írja: a kezdetektől fogva tiltakoztak a menedékkérők, bevándorlók és általában is a külföldiek elleni "álságos hangulatkeltés" ellen. Szerintük a mostani nemzeti konzultáció "pazarló és uszító". A jogvédők nemcsak szakmai abszurditásnak, de illegitimnek is tekintik a kormány "propagandaakcióját", ezért indították az akciót. 

A "Küldd vissza üresen!" akció mellett kampányoldalt is indítottak "Bevándorló vagyok" címmel. Az internetes oldalon ki- és bevándorlók szólalnak majd meg, illetve a valós migrációs helyzetről és a kampány részleteiről lehet olvasni. Az oldalról letölthetők szórólapok is, amelyek egyikén Kossuth szerepel ezzel a szöveggel: „Lajos vagyok, menekült. Ha hazaküldötök, felakasztanak.”
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Amikor a hatalom inkább nyelt, mint tiltott: a Csirkefej legendái

Amikor a hatalom inkább nyelt, mint tiltott: a Csirkefej legendái